Leciutkie jak pianka ciasto ptasie mleczko z owocami i galaretką. Inspirowane słynnym ptasim mleczkiem w czekoladzie, natomiast u mnie wersja bardziej letnia z owocami. Ciasto nie wymaga pieczenia i przygotujesz je dosłownie błyskawicznie.
Pianka w cieście to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostały nam np. z ciasta kruchego lub pączków. Warstwa z białek jest leciutka, delikatna i rozpływa się w ustach. Doskonale pasują do niej lekko kwaśne owoce lub te, które masz akurat pod ręką.
Jeśli nie przepadasz za dodatkiem żelatyny w ciastach możesz zamienić ja na przeźroczystą galaretkę i nieco zmniejszyć ilość cukru dodanego do białek. Pianka nie zmieni koloru, a ty zyskasz na smaku np. winogronowym lub truskawkowym.
Białka dodane do ciasta są surowe i najbezpieczniej jest zjeść ciasto w ciągu 1-2 dni.
Jeśli używasz białek z całych jajek warto przed sparzyć wrzątkiem skorupkę jajek.
Ciasto ptasie mleczko z owocami to idealny deser na upały. Słodki, lekki jak chmurka i do tego sezonowe owoce zatopione w galaretce. Polecam.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.
CIASTO PTASIE MLECZKO Z OWOCAMI
SKŁADNIKI NA PTASIE MLECZKO:
- 4 białka (ok. 120-130 g), temp. pokojowa
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 1/2 łyżeczki żelatyny *
- 1/3 szklanki wody
DODATKOWO:
- 2 galaretki malinowe
- 600 ml gorącej wody
- dowolne owoce np. maliny, wiśnie, śliwki
- opakowanie herbatników maślanych
1 szklanka o pojemności 250 ml.
* zamiast żelatyny możesz użyć galaretki o przeźroczystym kolorze, rozpuść ją w 150 ml gorącej wody, przestudź i dodaj do masy białkowej
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i wkładamy do lodówki, aż będzie lekko tężejąca. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie lekko podgrzewamy np. w mikrofali i zostawiamy do przestudzenia. Białka miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy po łyżce cukier oraz sok z cytryny. Cały czas miksując wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę.
Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Układamy herbatniki jeden obok drugiego. Wykładamy masę i układamy owoce. Wkładamy do lodówki na około 15 min. Wylewamy tężejąca galaretkę i wkładamy do lodówki na 1-2 godz. do całkowitego stężenia.