Znajdź swój przepis

Ciasto ptasie mleczko z owocami

3 sierpnia, 2018

Leciutkie jak pianka ciasto ptasie mleczko z owocami i galaretką. Inspirowane słynnym ptasim mleczkiem w czekoladzie, natomiast u mnie wersja bardziej letnia z owocami. Ciasto nie wymaga pieczenia i przygotujesz je dosłownie błyskawicznie.

Pianka w cieście to doskonały sposób na wykorzystanie białek, które zostały nam np. z ciasta kruchego lub pączków. Warstwa z białek jest leciutka, delikatna i rozpływa się w ustach. Doskonale pasują do niej lekko kwaśne owoce lub te, które masz akurat pod ręką.

Jeśli nie przepadasz za dodatkiem żelatyny w ciastach możesz zamienić ja na przeźroczystą galaretkę i nieco zmniejszyć ilość cukru dodanego do białek. Pianka nie zmieni koloru, a ty zyskasz na smaku np. winogronowym lub truskawkowym.

Białka dodane do ciasta są surowe i najbezpieczniej jest zjeść ciasto w ciągu 1-2 dni.

REKLAMA:

Jeśli używasz białek z całych jajek warto przed sparzyć wrzątkiem skorupkę jajek.

Ciasto ptasie mleczko z owocami to idealny deser na upały. Słodki, lekki jak chmurka i do tego sezonowe owoce zatopione w galaretce. Polecam.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

ptasie mleczko

CIASTO PTASIE MLECZKO Z OWOCAMI

SKŁADNIKI NA PTASIE MLECZKO:

  • 4 białka (ok. 120-130 g), temp. pokojowa
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 1/2 łyżeczki żelatyny *
  • 1/3 szklanki wody

DODATKOWO:

REKLAMA:
  • 2 galaretki malinowe
  • 600 ml gorącej wody
  • dowolne owoce np. maliny, wiśnie, śliwki
  • opakowanie herbatników maślanych

1 szklanka o pojemności 250 ml.

* zamiast żelatyny możesz użyć galaretki o przeźroczystym kolorze, rozpuść ją w 150 ml gorącej wody, przestudź i dodaj do masy białkowej

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i wkładamy do lodówki, aż będzie lekko tężejąca. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie lekko podgrzewamy np. w mikrofali i zostawiamy do przestudzenia. Białka miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy po łyżce cukier oraz sok z cytryny. Cały czas miksując wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę.
Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Układamy herbatniki jeden obok drugiego. Wykładamy masę i układamy owoce. Wkładamy do lodówki na około 15 min. Wylewamy tężejąca galaretkę i wkładamy do lodówki na 1-2 godz. do całkowitego stężenia.

ptasie mleczko ptasie mleczko

ptasie mleczko ptasie mleczko ptasie mleczko

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij