Ciasto z galaretką i truskawkami oraz kremem mascarpone to hit lata. Lekkie i proste ciasto z owocami będzie idealne na spotkania, urodziny lub imprezy.
Biszkopt pieczemy bez użycia proszku do pieczenia. Ciasto stabilizuje mąka ziemniaczana dzięki, której będzie wyższe.
Krem to klasyczny przepis z użyciem śmietanki i mascarpone. Leciutki jak chmurka idealny do biszkoptu.
Wierzch to truskawki zatopione w galaretce. Do środka możesz dodać mix owoców lub wykonać np. z malinami, jagodami lub poza sezonem z samą galaretką.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM I TRUSKAWKAMI
BUDYNIOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI
CIASTO KRUCHE Z TRUSKAWKAMI I BUDYNIEM
CIASTO Z GALARETKĄ I TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI:
WARSTWA Z GALARETKĄ
- 2 x galaretka truskawkowa
- 800 ml gorącej wody
- ok. 450 – 500 g truskawek
BISZKOPT
- 5 jajek o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
KREM MASCARPONE
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 500 g serka mascarpone
- 5 – 6 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny lub śmietan – fix
- 1/4 szklanki wody
NASĄCZENIE
- 3/4 szklanki wody
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i wkładamy do lodówki, aż zacznie być tężejąca.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę tortową i mąkę ziemniaczaną przesiewamy do miseczki.
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier. Masa powinna być gęsta i lśniąca jak na bezę. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką. Wykładamy do formy i pieczemy przez ok. 30 – 35 minut w temp. 175ºC. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia, następnie nasączamy.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Śmietankę razem z mascarpone miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę.
Wykładamy krem na biszkopt, układamy kawałki truskawek i wykładamy tężejącą galaretkę. Całość wkładamy na minimum kilka godzin do lodówki.
Witam. A co z proszkiem do pieczenia??
Proszku nie dodajemy, mąka ziemniaczana będzie ładnie stabilizować biszkopt :)
Wypróbowałam ten przepis. Jest rewelacyjny. Prosty w wykonaniu, a jaki pyszny. Każdemu smakował, szybko został zjedzony😉😊
Przepis mistrzostwo świata !
Idealne pod każdym względem, nawet dla najbardziej wybrednych
Dziękuję :)
Witam, czy zamiast mascarpone moge uzyc twarogu z wiaderka?
Tak :)
Czy można użyć truskawki mrożone?
Tak, ale mogą nieco puszczać wodę. W tym okresie lepiej użyć np. owoców z syropu :)
Dzień Dobry, zamiast zelatyny można dodać smietan-fix. Ale dodajemy cały czy też tylko łyżeczkę?
Czy zamiast śmietanki kremówki 30% mogę dodać śmietankę 30% ?
O jaka śmietankę dokładnie chodzi?
Mam pytanie czy serek mieszam z nie ubitą śmietanką czy pierwsze ubijam śmietankę i stopniowo dodaje serek ?
Serek dodajemy do nie ubitej śmietanki i razem miksujemy do uzyskania gęstej konsystencji :)
Ja ubiłam śmietankę i potem dodałam serek mascarpone i tak wychodzi ze bardzo gęsta masa zrobiłam tak jak robię tiramisu też ubijam a potem mascarpone
Przepyszne ciasto i super przepis. Biszkopt wyszedł puszysty. Już 2 razy je robiłam. Polecam :))