Ciasto z galaretką i truskawkami oraz kremem mascarpone to hit lata. Lekkie i proste ciasto z owocami będzie idealne na spotkania, urodziny lub imprezy.
Biszkopt pieczemy bez użycia proszku do pieczenia. Ciasto stabilizuje mąka ziemniaczana dzięki, której będzie wyższe.
Krem to klasyczny przepis z użyciem śmietanki i mascarpone. Leciutki jak chmurka idealny do biszkoptu.
Wierzch to truskawki zatopione w galaretce. Do środka możesz dodać mix owoców lub wykonać np. z malinami, jagodami lub poza sezonem z samą galaretką.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM I TRUSKAWKAMI
BUDYNIOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI
CIASTO KRUCHE Z TRUSKAWKAMI I BUDYNIEM

CIASTO Z GALARETKĄ I TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI:
WARSTWA Z GALARETKĄ
- 2 x galaretka truskawkowa
- 800 ml gorącej wody
- ok. 450 – 500 g truskawek
BISZKOPT
- 5 jajek o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
KREM MASCARPONE
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 500 g serka mascarpone
- 5 – 6 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny lub śmietan – fix
- 1/4 szklanki wody
NASĄCZENIE
- 3/4 szklanki wody
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i wkładamy do lodówki, aż zacznie być tężejąca.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę tortową i mąkę ziemniaczaną przesiewamy do miseczki.
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier. Masa powinna być gęsta i lśniąca jak na bezę. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką. Wykładamy do formy i pieczemy przez ok. 30 – 35 minut w temp. 175ºC. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia, następnie nasączamy.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Śmietankę razem z mascarpone miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę.
Wykładamy krem na biszkopt, układamy kawałki truskawek i wykładamy tężejącą galaretkę. Całość wkładamy na minimum kilka godzin do lodówki.



Przepyszne ciasto i super przepis. Biszkopt wyszedł puszysty. Już 2 razy je robiłam. Polecam :))