Znajdź swój przepis

Ciasto z galaretką i truskawkami

7 czerwca, 2023

Ciasto z galaretką i truskawkami oraz kremem mascarpone to hit lata. Lekkie i proste ciasto z owocami będzie idealne na spotkania, urodziny lub imprezy.

Biszkopt pieczemy bez użycia proszku do pieczenia. Ciasto stabilizuje mąka ziemniaczana dzięki, której będzie wyższe.

Krem to klasyczny przepis z użyciem śmietanki i mascarpone. Leciutki jak chmurka idealny do biszkoptu.

Wierzch to truskawki zatopione w galaretce. Do środka możesz dodać mix owoców lub wykonać np. z malinami, jagodami lub poza sezonem z samą galaretką.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM I TRUSKAWKAMI

BUDYNIOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI

CIASTO KRUCHE Z TRUSKAWKAMI I BUDYNIEM

ciasto z galaretką

CIASTO Z GALARETKĄ I TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI:

WARSTWA Z GALARETKĄ

  • 2 x galaretka truskawkowa
  • 800 ml gorącej wody
  • ok. 450 – 500 g truskawek

BISZKOPT

  • 5 jajek o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

KREM MASCARPONE

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 5 – 6 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny lub śmietan – fix
  • 1/4 szklanki wody

NASĄCZENIE

  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i wkładamy do lodówki, aż zacznie być tężejąca.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę tortową i mąkę ziemniaczaną przesiewamy do miseczki.
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier. Masa powinna być gęsta i lśniąca jak na bezę. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy szpatułką lub łyżką. Wykładamy do formy i pieczemy przez ok. 30 – 35 minut w temp. 175ºC. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia, następnie nasączamy.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Śmietankę razem z mascarpone miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę.
Wykładamy krem na biszkopt, układamy kawałki truskawek i wykładamy tężejącą galaretkę. Całość wkładamy na minimum kilka godzin do lodówki.

ciasto z galaretką
ciasto z galaretką
ciasto z galaretką

Dołącz do dyskusji

  1. Witam, czy zamiast mascarpone moge uzyc twarogu z wiaderka?

  2. Czy można użyć truskawki mrożone?

    1. Tak, ale mogą nieco puszczać wodę. W tym okresie lepiej użyć np. owoców z syropu :)

  3. Dzień Dobry, zamiast zelatyny można dodać smietan-fix. Ale dodajemy cały czy też tylko łyżeczkę?

  4. Czy zamiast śmietanki kremówki 30% mogę dodać śmietankę 30% ?

    1. O jaka śmietankę dokładnie chodzi?

  5. Mam pytanie czy serek mieszam z nie ubitą śmietanką czy pierwsze ubijam śmietankę i stopniowo dodaje serek ?

    1. Serek dodajemy do nie ubitej śmietanki i razem miksujemy do uzyskania gęstej konsystencji :)

  6. Agnieszka says:

    Przepyszne ciasto i super przepis. Biszkopt wyszedł puszysty. Już 2 razy je robiłam. Polecam :))

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x