Znajdź swój przepis

Ciasto kruche z truskawkami i budyniem

8 czerwca, 2018

Ciasto kruche z truskawkami i budyniem idealne na letnie spotkania, grilla lub imprezy rodzinne. Ciasto szybkie w przygotowaniu i przepyszne w smaku. Ciasto kruche wykonałam bez dodatku żółtek.

Ciasto kruche jest leciutkie i wręcz rozpływa się w ustach. Nie używałam do tego przepisu żółtek, a zamiast tego dodałam zimnej wody prosto z lodówki. Ciasto wychodzi równie smaczne i kruche.

Budyń wykonałam w wersji szybszej z dodatkiem gotowego budyniu, natomiast jeśli masz czas warto wykonać budyń samodzielnie.

Ciasto kruche z truskawkami i budyniem to jedno z lepszych ciast w sezonie. Świeże owoce zatopione w budyniu oraz kruche ciasto oprószone cukrem pudrem. Przepyszne ciasto. Polecam wypróbować jeśli jeszcze nie jadłaś z truskawkami.

REKLAMA:

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z truskawkami.

ciasto kruche z truskawkami i budyniem

CIASTO KRUCHE Z TRUSKAWKAMI I BUDYNIEM

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 250 g mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 140 g masła, zimnego
  • 3-4 łyżki wody, lodowatej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA BUDYŃ:

  • 800 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 x 40 g budyń śmietankowy, proszek
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • ok. 400 g truskawek
  • cukier puder do oprószenia

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem oraz cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy zimną wodę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto.
Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części (jedną owijamy folią i wkładamy do zamrażarki). Drugą część ciasta wykładamy na spód formy. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią i wkładamy na 30 min. do lodówki. Po tym czasie podpiekamy w temp. 190 C przez około 10-15 min. do lekkiego zarumienienia.
600 ml mleka zagotowujemy razem z solą i cukrami. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz żółtka. Cały czas mieszając wlewamy do gorącego mleka. Gotujemy na niewielkim ogniu, aż do mocnego zgęstnienia budyniu. Wykładamy na podpieczony spód, układamy na wierzchu kawałki truskawek i ścieramy na wierzch zamrożone ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min do zarumienienia wierzchu ciasta. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

ciasto kruche z truskawkami ciasto kruche z truskawkami

ciasto kruche z truskawkami ciasto kruche z truskawkami

REKLAMA:

Dołącz do dyskusji

  1. Ciasto zrobilam a rabarbarem wyszlo przepyszne. Dziekuję za przepis.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij