Pyszne ciasto z kaszą manną i truskawkami. Przepis idealny na lato w sezonie na truskawki. Miękkie, wilgotne z dodatkiem zdrowej kaszki.
Ciasto wykonujemy w bardzo prosty sposób. Sekretem jest dobre ubicie jajek z cukrem na jasna i puszystą masę. Do ciasta dodajemy kwaśną śmietanę lub zamiennie jogurt naturalny. Dzięki czemu będzie dłużej wilgotne i zachowa swój smak nawet przez kilka dni.
Ciasto z kaszą manną i truskawkami to idealny deser do wzięcia na piknik, spotkanie na świeżym powietrzu lub po prostu jako szybkie ciasto z owocami sezonowymi. Truskawki możesz zamienić na maliny, jagody, morele lub brzoskwinie.
Polecam wypróbować jest przepyszne.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z truskawkami.
CIASTO Z KASZĄ MANNĄ I TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 3/4 szklanki kaszki manny
- 2 jajka, duże
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki oleju
- 250 g kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego
DODATKOWO:
- ok. 400 g truskawek
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem oraz kaszką. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Pod koniec miksowania dodajemy olej oraz śmietanę. Na koniec łączymy z suchymi składnikami i miksujemy tylko do połączenia. Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto i na wierzchu układamy kawałki truskawek. Pieczemy w temp. 180 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Podajemy oprószone cukrem pudrem.