Ciastka pieguski są kruche, maślane z zatopionymi kropelkami czekoladowymi. Szybkie w przygotowaniu z dosłownie kilku składników.
Domowe ciasteczka są nie tylko pyszne, ale także nie zawierają zbędnych składników. Najlepiej smakują z kubkiem herbaty lub szklanką mleka.
Ciastka pieguski po wykonaniu przechowujemy w szczelnym pojemniku około tydzień.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciastka.
REKLAMA:
CIASTKA PIEGUSKI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: 2 blaszki ciasteczek
- 2 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru np. brązowego
- 1 jajko, temp. pokojowa
- 1 żółtko, temp. pokojowa
- 170 g masła, roztopionego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- szczypta soli
- 1 szklanka kropelek czekoladowych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Jajka miksujemy razem z cukrem i wanilią przez około 2-3 minuty. Następnie dodajemy roztopione masło oraz sól i ponownie przez chwilę miksujemy. Mieszaninę dodajemy do suchych składników i mieszamy do połączenia. Na koniec wsypujemy kropelki i ponownie łączymy. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 30-60 min.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Układamy jeden obok drugiego w niedużych odstępach od siebie i lekko spłaszczamy. Pieczemy w temp. 170 C przez około 15-20 min. Po upieczeniu zostawiamy na 10 min. przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Ciastka są przepyszne, bardzo łatwo się je robi.
Dzisiaj robimy już 2 raz :)