Ciastka pieguski są kruche, maślane z zatopionymi kropelkami czekoladowymi. Szybkie w przygotowaniu z dosłownie kilku składników.
Domowe ciasteczka są nie tylko pyszne, ale także nie zawierają zbędnych składników. Najlepiej smakują z kubkiem herbaty lub szklanką mleka.
Ciastka pieguski po wykonaniu przechowujemy w szczelnym pojemniku około tydzień.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciastka.
CIASTKA PIEGUSKI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: 2 blaszki ciasteczek
- 2 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru np. brązowego
- 1 jajko, temp. pokojowa
- 1 żółtko, temp. pokojowa
- 170 g masła, roztopionego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- szczypta soli
- 1 szklanka kropelek czekoladowych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąki
przesiewamy
razem
z
proszkiem
do
miseczki.
Jajka
miksujemy
razem
z
cukrem
i
wanilią
przez
około
2-3
minuty.
Następnie
dodajemy
roztopione
masło
oraz
sól
i
ponownie
przez
chwilę
miksujemy.
Mieszaninę
dodajemy
do
suchych
składników
i
mieszamy
do
połączenia.
Na
koniec
wsypujemy
kropelki
i
ponownie
łączymy.
Gotowe
ciasto
wkładamy
do
lodówki
na
około
30-60
min.
Blaszkę
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Z
ciasta
formujemy
kulki
wielkości
dużego
orzecha
włoskiego.
Układamy
jeden
obok
drugiego
w
niedużych
odstępach
od
siebie
i
lekko
spłaszczamy.
Pieczemy
w
temp.
170
C
przez
około
15-20
min.
Po
upieczeniu
zostawiamy
na
10
min.
przy
lekko
uchylonych
drzwiczkach
piekarnika.
Komentarze
Ciastka są przepyszne, bardzo łatwo się je robi.
Dzisiaj robimy już 2 raz