Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciastka, Ciastka kruche

Ciastka pieguski

Kwiecień 23, 2021 , 11213 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciastka pieguski są kruche, maślane z zatopionymi kropelkami czekoladowymi. Szybkie w przygotowaniu z dosłownie kilku składników.

Domowe ciasteczka są nie tylko pyszne, ale także nie zawierają zbędnych składników. Najlepiej smakują z kubkiem herbaty lub szklanką mleka.

Ciastka pieguski po wykonaniu przechowujemy w szczelnym pojemniku około tydzień.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciastka.

Ciastka pieguski

CIASTKA PIEGUSKI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 2 blaszki ciasteczek

  • 2 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru np. brązowego
  • 1 jajko, temp. pokojowa
  • 1 żółtko, temp. pokojowa
  • 170 g masła, roztopionego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • szczypta soli
  • 1 szklanka kropelek czekoladowych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąki przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Jajka miksujemy razem z cukrem i wanilią przez około 2-3 minuty. Następnie dodajemy roztopione masło oraz sól i ponownie przez chwilę miksujemy. Mieszaninę dodajemy do suchych składników i mieszamy do połączenia. Na koniec wsypujemy kropelki i ponownie łączymy. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 30-60 min.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Układamy jeden obok drugiego w niedużych odstępach od siebie i lekko spłaszczamy. Pieczemy w temp. 170 C przez około 15-20 min. Po upieczeniu zostawiamy na 10 min. przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Ciastka pieguski

Komentarze

  • Odpowiedz Justyna Maj 21, 2021 at 13:11

    Ciastka są przepyszne, bardzo łatwo się je robi.
    Dzisiaj robimy już 2 raz :)

  • Dodaj komentarz