Sernik dalgona coffee bez pieczenia jest inspirowany słynną kawą z mlekiem i pianką kawową. Sernik jest puszysty, leciutki z mocno kawową warstwą na wierzchu.
Sernik jest na spodzie z herbatników maślanych. Warstwa sernikowa jest przepyszna i leciutka jak chmurka. Nie przesłodzona o lekko karmelowym posmaku.
Pianka kawowa jest z dużej ilości kawy rozpuszczalnej ubitej z wodą.
Sernik dalgona coffee będzie idealna dla fanów kawy i nie przesłodzonych deserów. Idealny w słoneczne dni prosto z lodówki.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.
SERNIK DALGONA COFFEE
SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 150 g herbatników maślanych
- 80 g masła, roztopionego
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 300 g twarogu półtłustego, trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
- 200 g czekolady karmelowej
- 350 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
SKŁADNIKI NA KREM KAWOWY:
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 4 łyżki cukru
- 2/3 szklanki gorącej wody
- 1 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO:
- gorzka czekolada do dekoracji
Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki natomiast smarujemy olejem, aby sernik nie przywierał (możesz użyć także tortownicy ze szklanym dnem i silikonowymi bokami).
Herbatniki rozdrabniamy w malakserze, następnie dodajemy masło i dokładnie mieszamy, aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku. Wykładamy na spód, wyrównujemy i dociskamy.
Twaróg powinien być w temp. pokojowej. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy np. w mikrofali. Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną, zostawiamy do lekkiego wystudzenia. Dodajemy około 50 ml śmietanki i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy łyżkę twarogu i ponownie mieszamy. Twaróg miksujemy i powoli dodajemy masę czekoladową.
Śmietankę miksujemy na sztywną masę i dodajemy do masy serowej. Cały czas miksując na niskich obrotach wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę. Masę serową wykładamy na herbatniki.
Żelatynę przygotowujemy identycznie jak wyżej opisałam. Kawę miksujemy razem z cukrem oraz niewielką ilością gorącej wody (około 4 łyżek) na sztywną piankę. Następnie cały czas miksując dolewamy niewielkim strumieniem pozostałą gorącą wodę oraz żelatynę. Piankę wylewamy na sernik i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Podajemy oprószone startą gorzką czekoladą.
Witam,
już kilka razy robiłam sernik wg tego przepisu. Ciasto jest pyszne ale za każdym razem po dodaniu do sera kremówki ubitej na sztywno i żelatyny masa serowa się warzy. wygląda to niezbyt ładnie. Co jest przyczyną takiej sytuacji? Robię wszystko zgodnie z przepisem. Pozdrawiam Alicja
moze zelatyna zbyt wolno miksowana lub zbyt duża ilośc wlewana od razu?
Wczoraj robiłam i też mi się zważyła ta serowa masa. Dałam miskę nad pare i miksowalam az sie konsystencja wyklarowała i tak uratowałam. za to poleglam na kawowej piance i nie wiem jaka jest tego przyczyna ;( wyszla kawowa galaretka i na gorze reszta pianki, jak wlewalam na mase to calosc byla pianka ;(
może zbyt szybkie łączenie składników ;/
Wedel ma taki smak. Biała karmelowa.
Co to jest czekolada karmelowa? Pierwszy raz słyszę o takiej czekoladzie. Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Witam cudownie wygląda i bardzo ciekawy przepis na pianke kawową….uwielbiam kawę więc chciałabym zrobić ten serniczek. Mam pytanie właśnie o piankę bo boje się że nie wyjdzie….Najpierw rozpuszczamy kawę we wrzątku z cukrem i potem ubijamy taka ciepła na piankę ..dolewamy wody i żelatynę tak?…nie wiem czy uda mi się ubić kawę z wodą na taką gęsta piankę? Pozdrawiam
dokładnie :) spokojnie pianka wychodzi idealna:)
Wygląda super bardzo ciekawe
Czym mogę zastąpić żelatynę, żeby uzyskać wersję wegetariańską?
moze wykorzystać agar?
Czy mozna użyć erytrytolu zamiast cukru?
tak