Sernik japoński bardzo przypomina w smaku biszkopt połączony z serem. W konsystencji jest bardzo lekki, puszysty i delikatny. Jest to bardzo oszczędna forma sernika, ponieważ ilość dodanego sera jest niewielka. Rewelacyjnie smakuje z dodatkiem świeżych owoców lub bitej śmietany. Jest to najbardziej puszysty sernik jaki jadłam i idealnie pasuje na wiosenny deser. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA SERNIK:
- 250 g twarogu, mielonego
- 6 jajek
- 80 g mąki tortowej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g masła lub margaryny
- 100 ml mleka
- 140 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- skórka otarta z połowy cytryny
- szczypta soli
Do garnuszka wlewamy niewielką ilość wody i doprowadzamy do wrzenia. Na garnuszek nakładamy miskę ze szkła żaroodpornego lub kolejny garnuszek i przekładamy ser, masło oraz mleko. Podgrzewamy nad para wodną, aż składniki będą rozpuszczone i płynne. Chwilę studzimy i dodajemy ekstrakt z wanilii, skórkę z cytryny oraz żółtka. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy serowej. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier. Piana powinna być gęsta i lśniąca. Dodajemy do masy serowej i bardzo delikatnie łączymy, aby masa była jak najbardziej puszysta. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, który powinien lekko wystawać z formy. Tortownicę zabezpieczamy folią aluminiową i wkładamy do większego naczynia, który napełniamy do połowy ciepłą wodą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 C i pieczemy przez ok. 1-1,20 min. Patyczek po sprawdzeniu ciasta powinien być suchy. Po upieczeniu zostawiamy ciasto w piekarniku na pół godziny do lekkiego ostudzenia. Smacznego.