Babka o intensywnym bananowym smaku z wyczuwalnym aromatem pomarańczy. Lekko wilgotna, miękka i spokojnie może być przechowywana parę dni nie tracąc świeżości. Orzechy możemy lekko podpiec i uzyskamy jeszcze mocniejszy aromat i chrupkość. Ciekawy pomysł na Wielkanocny stół, a przy tym zdrowszy wypiek. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA BABKĘ:
- 1 1/4 szklanki mąki tortowej
- 115 g masła, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 mały banan, mocno dojrzały
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3/4 łyżeczki mielonego imbiru
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub esencji
- 50 g orzechów np. włoskich, posiekanych
- 1/4 szklanki mleka
- otarta skórka z połowy pomarańczy
Miękkie masło miksujemy razem z cukrem, aż konsystencja będzie lekka i pulchna. Następnie dodajemy po jednym jajku cały czas miksując, rozdrobnionego na puree banana. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, imbirem oraz mieszamy z solą. Mleko łączymy z wanilią. Do masła dodajemy naprzemiennie suche składniki oraz mleko z wanilią, miksujemy. Pod koniec dodajemy skórkę z pomarańczy oraz posiekane orzechy, łączymy. Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy mąką ( u mnie silikonowa o wym 21×5 cm ), przekładamy ciasto i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok. 30 min, aż brzegi ciasta będą lekko odstawały. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest upieczone ( musi być suchy ). Przez ok. 20 min studzimy ciasto w formie. Po tym czasie delikatnie wyciągamy i ostudzone oprószamy cukrem pudrem oraz dekorujemy orzechami włoskimi. Smacznego.