Znajdź swój przepis

Babeczki makowe z kajmakiem

30 listopada, 2021

Babeczki makowe z kajmakiem to mini wersje makowca. Są delikatne i wilgotne w środku, a w połączeniu z kajmakiem po prostu przepyszne.

Babeczki makowe przypominają nieco makowiec japoński, natomiast przepis jest nieco zmodyfikowany. Babeczki są niezwykle smaczne, aromatyczne z dużą ilością maki. Dodatek jabłka sprawia, że są wilgotne nawet kilka dni.

Wierzch posmarowałam kajmakiem, dzięki temu zyskują na smaki i są słodziutkie.

Babeczki makowe z kajmakiem będą doskonałym pomysłem na święta Bożego Narodzenia.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy z makiem.

babeczki-makowe

BABECZKI MAKOWE Z KAJMAKIEM

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 10-12 babeczek

CIASTO MAKOWE

  • 2 szklanki suchego maku w ziarenkach albo zmielonego
  • 1/2 szklanki cukru np. brązowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 szklanki zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
  • 30 g roztopionego masła
  • 1 jajko o temperaturze pokojowej
  • 1 małe jabłko
  • szczypta soli

DODATKOWO

  • 1 puszka kajmaku (ok. 400 g)

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Mak zalewamy wrzątkiem nieco ponad jego powierzchnię i zostawiamy na ok. godzinę. Po namoczeniu odsączamy go z nadmiaru wody, np. przez ściereczkę, i mielimy dwukrotnie w maszynce z drobnym sitkiem (jeśli używasz maku już zmielonego, wystarczy go jedynie zalać wrzącą wodą i odsączyć). Następnie dodajemy cukier, miód, zmielone migdały, przesiany proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, ekstrakt migdałowy, skórkę otartą z pomarańczy, roztopione masło oraz żółtko. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z masą makową. Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do masy i delikatnie łączymy łyżką lub szpatułką.Masą napełniamy papilotki do 3/4 wysokości i pieczemy w temperaturze 175°C przez ok. 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Kajmak podgrzewamy i smarujemy wierzch babeczek. Dekorujemy ziarnami maku i zmielonymi migdałami.

babeczki-makowe

babeczki-makowe

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Dziękuję :) Ps. To najlepszy blog na świecie. Każdy przepis zawsze wychodzi 😁

  2. Czy można w tym przepisie użyć gotowej masy makowej z puszki?

  3. Czym można jakoś zmodyfikować przepis żeby użyć gotowej masy makowej z puszki czy wtedy ciasto się nie uda?

    1. Mozna zmniejszyc ilosc cukru i dodac 2 łyżki kaszki manny lub bulki tartej, a reszta bez zmian :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x