Babeczki makowe z kajmakiem to mini wersje makowca. Są delikatne i wilgotne w środku, a w połączeniu z kajmakiem po prostu przepyszne.
Babeczki makowe przypominają nieco makowiec japoński, natomiast przepis jest nieco zmodyfikowany. Babeczki są niezwykle smaczne, aromatyczne z dużą ilością maki. Dodatek jabłka sprawia, że są wilgotne nawet kilka dni.
Wierzch posmarowałam kajmakiem, dzięki temu zyskują na smaki i są słodziutkie.
Babeczki makowe z kajmakiem będą doskonałym pomysłem na święta Bożego Narodzenia.
TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy z makiem.
BABECZKI MAKOWE Z KAJMAKIEM
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 10-12 babeczek
CIASTO MAKOWE
- 2 szklanki suchego maku w ziarenkach albo zmielonego
- 1/2 szklanki cukru np. brązowego
- 1 łyżka miodu
- 1/2 szklanki zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
- 30 g roztopionego masła
- 1 jajko o temperaturze pokojowej
- 1 małe jabłko
- szczypta soli
DODATKOWO
- 1 puszka kajmaku (ok. 400 g)
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Mak zalewamy wrzątkiem nieco ponad jego powierzchnię i zostawiamy na ok. godzinę. Po namoczeniu odsączamy go z nadmiaru wody, np. przez ściereczkę, i mielimy dwukrotnie w maszynce z drobnym sitkiem (jeśli używasz maku już zmielonego, wystarczy go jedynie zalać wrzącą wodą i odsączyć). Następnie dodajemy cukier, miód, zmielone migdały, przesiany proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, ekstrakt migdałowy, skórkę otartą z pomarańczy, roztopione masło oraz żółtko. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z masą makową. Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do masy i delikatnie łączymy łyżką lub szpatułką.Masą napełniamy papilotki do 3/4 wysokości i pieczemy w temperaturze 175°C przez ok. 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Kajmak podgrzewamy i smarujemy wierzch babeczek. Dekorujemy ziarnami maku i zmielonymi migdałami.
Dziękuję :) Ps. To najlepszy blog na świecie. Każdy przepis zawsze wychodzi 😁
Dziękuję :)
Czy można w tym przepisie użyć gotowej masy makowej z puszki?
tak :)
Czym można jakoś zmodyfikować przepis żeby użyć gotowej masy makowej z puszki czy wtedy ciasto się nie uda?
Mozna zmniejszyc ilosc cukru i dodac 2 łyżki kaszki manny lub bulki tartej, a reszta bez zmian :)