Znajdź swój przepis

Piernik dyniowy

2 grudnia, 2021

Mięciutki, wilgotny i delikatny w smaku piernik dyniowy z polewą czekoladową. Piernik jest szybki w przygotowaniu i możesz go wykonać na ostatnią chwilę.

Ciasto dzięki dodaniu puree z dyni zyskuje na wilgotności i spokojnie może poleżeć nawet kilka dni.

Piernik dyniowy z tego przepisu możesz przełożyć np. powidłami śliwkowymi lub kremem grysikowym, a do ciasta możesz dodać bakalie lub kropelki czekoladowe, aby go wzbogacić.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na pierniki.

piernik

PIERNIK DYNIOWY

SKŁADNIKI:

CIASTO

  • 1 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 115 g masła o temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 duże jajka o temperaturze pokojowej
  • 1/4 szklanki miodu lub melasy
  • 2 łyżki mleka
  • 1 szklanka puree z dyni
  • szczypta soli

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 70 ml śmietanki kremówki 30%
  • 70 g gorzkiej czekolady

DODATKOWO

  • 2-3 łyżki skórki kandyzowanej z pomarańczy
  • 1-2 łyżki płatków migdałowych
  • 1-2 łyżki suszonej żurawiny

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

Formę o wymiarach 12 x 28 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z sodą, przyprawą do piernika, cynamonem i imbirem. W dużej misce miksujemy miękkie masło z cukrami na tzw. puch. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia. Następnie łączymy z mlekiem, szczyptą soli, miodem i puree z dyni. Na koniec łączymy z przesianymi składnikami tylko do połączenia (nie dłużej). Wykładamy do formy i pieczemy w temperaturze 175°C przez ok. 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietankę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Wylewamy na wierzch ciasta i obsypujemy skórką pomarańczową, płatkami migdałów oraz suszoną żurawiną. Zostawiamy na 15-20 minut, aż polewa stężeje.

piernik piernik

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x