Mięciutki, wilgotny i delikatny w smaku piernik dyniowy z polewą czekoladową. Piernik jest szybki w przygotowaniu i możesz go wykonać na ostatnią chwilę.
Ciasto dzięki dodaniu puree z dyni zyskuje na wilgotności i spokojnie może poleżeć nawet kilka dni.
Piernik dyniowy z tego przepisu możesz przełożyć np. powidłami śliwkowymi lub kremem grysikowym, a do ciasta możesz dodać bakalie lub kropelki czekoladowe, aby go wzbogacić.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na pierniki.
REKLAMA:
PIERNIK DYNIOWY
SKŁADNIKI:
CIASTO
- 1 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 115 g masła o temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 duże jajka o temperaturze pokojowej
- 1/4 szklanki miodu lub melasy
- 2 łyżki mleka
- 1 szklanka puree z dyni
- szczypta soli
POLEWA CZEKOLADOWA
- 70 ml śmietanki kremówki 30%
- 70 g gorzkiej czekolady
DODATKOWO
- 2-3 łyżki skórki kandyzowanej z pomarańczy
- 1-2 łyżki płatków migdałowych
- 1-2 łyżki suszonej żurawiny
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
Formę o wymiarach 12 x 28 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z sodą, przyprawą do piernika, cynamonem i imbirem. W dużej misce miksujemy miękkie masło z cukrami na tzw. puch. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia. Następnie łączymy z mlekiem, szczyptą soli, miodem i puree z dyni. Na koniec łączymy z przesianymi składnikami tylko do połączenia (nie dłużej). Wykładamy do formy i pieczemy w temperaturze 175°C przez ok. 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietankę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Wylewamy na wierzch ciasta i obsypujemy skórką pomarańczową, płatkami migdałów oraz suszoną żurawiną. Zostawiamy na 15-20 minut, aż polewa stężeje.
Najlepszy przepis na piernik z dynią! Polecam! Piekłam już kilka razy i zawsze wyśmienity.