Kruche ciasto z żurawiną i bezą to połączenie kwaśnych owoców i mega słodkiej bezy. Przepis idealnie sprawdzi się w sezonie na żurawinę i na nadchodzące święta.
Kruche ciasto jest bardzo delikatne, chrupiące i kruche. Możesz je wykonać nawet kilka dni wcześniej i zamrozić lub przechowywać w lodówce.
Żurawina jest kwaśna, soczysta i fajnie współgra ze słodkim smakiem bezy. Ciasto nie jest dzięki temu przesłodzone i mdłe.
Kruche ciasto z żurawiną w sezonie na te owoce to doskonały przepis na deser, który zawsze się udaje i nie wymaga zbyt wiele czasu.
Żurawina kojarzy się ze świętami i ciasto może być podawane na Boże Narodzenie. Na pewno będzie wszystkim smakowało.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z żurawiną.
KRUCHE CIASTO Z ŻURAWINĄ I BEZĄ
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 2 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200 g masła lub margaryny, zimnej
- 4 żółtka, duże
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%, zimnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 4 białka, duże
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 400 g żurawiny, świeżej lub mrożonej
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki kaszki manny
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masło, siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części (jedną większą), owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na ok. 2 godz. Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ścieramy na tarce o dużych oczkach większą część ciasta i lekko dociskamy. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15-20 min. do lekkiego zarumienienia.
W międzyczasie żurawinę (mrożonej nie rozmrażamy) mieszamy z mąką. Białka razem z solą miksujemy na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na koniec dodajemy przesianą mąkę oraz sok z cytryny.
Podpieczony spód oprószamy kaszką manną, wykładamy żurawinę. Następnie bezę i ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy w temp. 175 C przez około 35-40 min do zarumienienia wierzchu.
wygląda pysznie! fajna opcja z żurawiną