Kruche ciasto z żurawiną i bezą to połączenie kwaśnych owoców i mega słodkiej bezy. Przepis idealnie sprawdzi się w sezonie na żurawinę i na nadchodzące święta.
Kruche ciasto jest bardzo delikatne, chrupiące i kruche. Możesz je wykonać nawet kilka dni wcześniej i zamrozić lub przechowywać w lodówce.
Żurawina jest kwaśna, soczysta i fajnie współgra ze słodkim smakiem bezy. Ciasto nie jest dzięki temu przesłodzone i mdłe.
Kruche ciasto z żurawiną w sezonie na te owoce to doskonały przepis na deser, który zawsze się udaje i nie wymaga zbyt wiele czasu.
Żurawina kojarzy się ze świętami i ciasto może być podawane na Boże Narodzenie. Na pewno będzie wszystkim smakowało.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z żurawiną.
KRUCHE CIASTO Z ŻURAWINĄ I BEZĄ
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 2 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200 g masła lub margaryny, zimnej
- 4 żółtka, duże
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%, zimnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 4 białka, duże
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 400 g żurawiny, świeżej lub mrożonej
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki kaszki manny
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
cukrem
pudrem
i
proszkiem.
Dodajemy
sól
oraz
kawałki
zimnego
masło,
siekamy
nożem
lub
siekaczką
do
ciasta
kruchego.
Następnie
dodajemy
żółtka
oraz
śmietanę
i
szybko
zagniatamy
na
jednolite
ciasto.
Gotowe
dzielimy
na
dwie
części
(jedną
większą),
owijamy
folią
i
wkładamy
do
zamrażarki
na
ok.
2
godz.
Formę
o
wym.
24×24
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Ścieramy
na
tarce
o
dużych
oczkach
większą
część
ciasta
i
lekko
dociskamy.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
15-20
min.
do
lekkiego
zarumienienia.
W
międzyczasie
żurawinę
(mrożonej
nie
rozmrażamy)
mieszamy
z
mąką.
Białka
razem
z
solą
miksujemy
na
sztywną
piankę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
stopniowo
cukier,
aż
masa
będzie
gęsta
i
lśniąca.
Na
koniec
dodajemy
przesianą
mąkę
oraz
sok
z
cytryny.
Podpieczony
spód
oprószamy
kaszką
manną,
wykładamy
żurawinę.
Następnie
bezę
i
ścieramy
pozostałą
część
ciasta.
Pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
35-40
min
do
zarumienienia
wierzchu.
Komentarze
wygląda pysznie! fajna opcja z żurawiną