Gulasz z indyka to prosty, zdrowy i rozgrzewający obiad dla całej rodziny. Doskonale pasuje do podawania z kaszą gryczaną ziemniakami, ryżem lub świeżym pieczywem.
Do gulaszu możesz dodać pokrojone w plasterki pieczarki, marchewkę, cukinię lub leśne grzyby.
Gulasz w wersji z indykiem jest lżejszy i o wiele delikatniejszy w smaku. Zobacz również wersję gulaszu wieprzowego.
Idealna do podawania z surówką z buraczków, kapusty pekińskiej lub z dodatkiem ogórków kiszonych.
Zerknij i zobacz moje inne przepisy na obiad.
REKLAMA:
GULASZ Z INDYKA
SKŁADNIKI:
- 1 kg udźca z indyka (waga bez kości)
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 papryki czerwone
- 400 ml bulionu drobiowego
- 200 ml przecieru pomidorowego lub passaty
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej mielonej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
DODATKOWO
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 – 3 łyżki wody
- 1/4 szklanki śmietanki 18% do sosów (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Mięso kroimy na niewielki kawałki ok. 2 – 3 cm. Na patelnie lub do garnka o grubym dnie wlewamy odrobinę oleju i smażymy indyka z każdej strony. Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę, paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy kolejne 10 minut. Dodajemy przyprawy i jeszcze chwilkę podsmażamy, wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 30 minut. Następnie wlewamy przecier pomidorowy i gotujemy kolejne 30 minut do miękkości mięsa. Na koniec wlewamy śmietankę oraz mąkę mieszamy z odrobiną wody i dodajemy do gulaszu. Chwilkę podgrzewamy do zagotowania.