Znajdź swój przepis

Gulasz z indyka

18 stycznia, 2023

Gulasz z indyka to prosty, zdrowy i rozgrzewający obiad dla całej rodziny. Doskonale pasuje do podawania z kaszą gryczaną ziemniakami, ryżem lub świeżym pieczywem.

Do gulaszu możesz dodać pokrojone w plasterki pieczarki, marchewkę, cukinię lub leśne grzyby.

Gulasz w wersji z indykiem jest lżejszy i o wiele delikatniejszy w smaku. Zobacz również wersję gulaszu wieprzowego.

Idealna do podawania z surówką z buraczków, kapusty pekińskiej lub z dodatkiem ogórków kiszonych.

Zerknij i zobacz moje inne przepisy na obiad.

GULASZ Z INDYKA

SKŁADNIKI:

  • 1 kg udźca z indyka (waga bez kości)
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryki czerwone
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 200 ml przecieru pomidorowego lub passaty
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

DODATKOWO

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 – 3 łyżki wody
  • 1/4 szklanki śmietanki 18% do sosów (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

Mięso kroimy na niewielki kawałki ok. 2 – 3 cm. Na patelnie lub do garnka o grubym dnie wlewamy odrobinę oleju i smażymy indyka z każdej strony. Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę, paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy kolejne 10 minut. Dodajemy przyprawy i jeszcze chwilkę podsmażamy, wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 30 minut. Następnie wlewamy przecier pomidorowy i gotujemy kolejne 30 minut do miękkości mięsa. Na koniec wlewamy śmietankę oraz mąkę mieszamy z odrobiną wody i dodajemy do gulaszu. Chwilkę podgrzewamy do zagotowania.

gulasz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x