Tradycyjny gulasz wieprzowy z szynki lub łopatki z marchewką, papryką i pieczarkami podawany z kaszą gryczaną lub tłuczonymi ziemniakami. Przepis idealny w jesienny lub zimowy czas.
Gulasz wieprzowy to sycące i rozgrzewające danie, który jest bardzo proste w przygotowaniu.
Przygotowanie dobrego gulaszu wieprzowego troszkę trwa, ponieważ mięso podczas duszenia musi zmięknąć i być kruche.
Do zaostrzenia smaku możesz wlać 150 ml piwa pszenicznego, alkohol w tracie duszenia wyparuje, a zostanie jedynie smak.
Gulasz możesz podawać z ogórkami kiszonymi, buraczkami lub surówką ze świeżych warzyw.
Zerknij co możesz jeszcze przygotować na obiad.
GULASZ WIEPRZOWY
SKŁADNIKI:
- 1 kg łopatki wieprzowej lub szynki
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 2 marchewki
- 250 g pieczarek
- 500 ml bulionu
- 150 g wędzonego boczku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100 ml śmietanki kremówki 30% (opcjonalnie)
PRZYPRAWY
- 2 listki laurowe
- 2 kuleczki ziela angielskiego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki mielonej papryki ostrej
- sól oraz pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Mięso kroimy w niedużą kostkę. Cebulę siekamy w kosteczkę i na odrobinie oleju podsmażamy przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy drobno posiekane ząbki czosnku i dalej chwilkę smażymy. Dodajemy mięso i doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką i ostrą. Obsmażamy z każdej strony mięso, następnie dodajemy pokrojony boczek w drobne paseczki. Smażymy ok. 10 minut, następnie wlewamy gorący bulion, dodajemy ziele oraz listki i pod przykryciem gotujemy ok. 1,5 godziny. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki lub kosteczkę. Pieczarki obieramy (nie jest to konieczne) i dokładnie myjemy. Kroimy na plasterki lub pół plasterki. Paprykę kroimy w kosteczkę. Warzywa dodajemy do mięsa i gotujemy dalej przez ok. 50 – 60 minut do miękkości mięsa. Na koniec dodajemy koncentrat oraz wlewamy śmietankę i chwilkę podgrzewamy (gulasz można nieco zagęścić dodając łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszanej w odrobinie zimnej wody. Wlewamy mieszaninę do gulaszu i jeszcze chwilkę podgrzewamy do zagęszczenia sosu).
Kiedy dodac przecier pomidorowy?
Juz dopisałam :) Dziękuję