Znajdź swój przepis

Gulasz wieprzowy

2 listopada, 2022

Tradycyjny gulasz wieprzowy z szynki lub łopatki z marchewką, papryką i pieczarkami podawany z kaszą gryczaną lub tłuczonymi ziemniakami. Przepis idealny w jesienny lub zimowy czas.

Gulasz wieprzowy to sycące i rozgrzewające danie, który jest bardzo proste w przygotowaniu.

Przygotowanie dobrego gulaszu wieprzowego troszkę trwa, ponieważ mięso podczas duszenia musi zmięknąć i być kruche.

Do zaostrzenia smaku możesz wlać 150 ml piwa pszenicznego, alkohol w tracie duszenia wyparuje, a zostanie jedynie smak.

Gulasz możesz podawać z ogórkami kiszonymi, buraczkami lub surówką ze świeżych warzyw.

Zerknij co możesz jeszcze przygotować na obiad.

gulasz wieprzowy

GULASZ WIEPRZOWY

SKŁADNIKI:

  • 1 kg łopatki wieprzowej lub szynki
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 2 marchewki
  • 250 g pieczarek
  • 500 ml bulionu
  • 150 g wędzonego boczku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 ml śmietanki kremówki 30% (opcjonalnie)

PRZYPRAWY

  • 2 listki laurowe
  • 2 kuleczki ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki mielonej papryki ostrej
  • sól oraz pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Mięso kroimy w niedużą kostkę. Cebulę siekamy w kosteczkę i na odrobinie oleju podsmażamy przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy drobno posiekane ząbki czosnku i dalej chwilkę smażymy. Dodajemy mięso i doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką i ostrą. Obsmażamy z każdej strony mięso, następnie dodajemy pokrojony boczek w drobne paseczki. Smażymy ok. 10 minut, następnie wlewamy gorący bulion, dodajemy ziele oraz listki i pod przykryciem gotujemy ok. 1,5 godziny. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki lub kosteczkę. Pieczarki obieramy (nie jest to konieczne) i dokładnie myjemy. Kroimy na plasterki lub pół plasterki. Paprykę kroimy w kosteczkę. Warzywa dodajemy do mięsa i gotujemy dalej przez ok. 50 – 60 minut do miękkości mięsa. Na koniec wlewamy śmietankę i chwilkę podgrzewamy (gulasz można nieco zagęścić dodając łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszanej w odrobinie zimnej wody. Wlewamy mieszaninę do gulaszu i jeszcze chwilkę podgrzewamy do zagęszczenia sosu).

gulasz wieprzowy gulasz wieprzowy

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x