Znajdź swój przepis

Ciasto marchewkowe z kremem kajmakowym

3 listopada, 2022

Ciasto marchewkowe z kremem kajmakowym to przepyszne i wilgotne ciasto z leciutkim kremem i słodką warstwą kajmaku i orzechów na wierzchu.

Ciasto marchewkowe jest bardzo proste w przygotowaniu. Dzięki dobrze ubitym jajkom z cukrem ciasto jest puszyste i lekkie. Do środka dodajemy nie tylko marchewkę i olej, ale także starte jabłko, aby ciasto było jeszcze bardziej wilgotne.

W cieście marchewkowym zupełnie nie czuć dodatku marchewki, starta jest na bardzo drobnych oczkach tarki, dzięki czemu nie czuć jej również podczas jedzenia. Uzyskujemy bardzo ładny pomarańczowy kolor po upieczeniu.

Połączenie marchewki i kajmaku to świetny i pyszny pomysł, który doskonale współgra ze sobą smakiem.

Pomiędzy warstwami ciasta wykładamy lekki krem, który bazuje na ubitej śmietance i kajmaku. Domową masę kajmakową możesz wykonać w domu samodzielnie. Wystarczy gotować mleko z cukrem i masłem przez ok. 3 godziny.

Ciasto marchewkowe z kremem to przepyszna propozycja na jesienno – zimowy czas do herbatki lub na przeróżne święta lub okazje rodzinne.

Wejdź i zerknij na moje inne przepisy na ciasta marchewkowe.

CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM KAJMAKOWYM

SKŁADNIKI:

CIASTO MARCHEWKOWE

  • 400 g marchewki startej*
  • 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 200 g cukru
  • 250 ml oleju np. rzepakowego
  • 1 jabłko starte na tarce
  • 100 g zmielonych orzechów np. włoskich lub migdałów
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 400 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

KREM KAJMAKOWY

  • 700 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g kajmaku
  • 4 łyżeczki żelatyny lub śmietan – fix
  • 1/3 szklanki wody

DODATKOWO:

  • 200 g kajmaku na wierzch
  • 3/4 szklanki drobno posiekanych orzeszków np. włoskich

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

* marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach

Formę o wymiarach 25 x 35 cm lub nieco mniejszą wykładamy papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę (ok. 8 minut). Następnie zmniejszamy obroty miksera i wlewamy niewielkim strumieniem olej. Do masy dodajemy marchewkę, starte jabłko, orzechy, wiórki kokosowe i mieszamy do połączenia łyżką lub szpatułką. Wprost do masy przesiewamy mąkę razem z proszkiem, sodą oraz cynamonem. Mieszamy łyżką do połączenie składników (nie dłużej). Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 160ºC przez ok. 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka. Następnie studzimy i przekrawamy na dwie części.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywną masę, następnie po łyżce dodajemy kajmak oraz niewielkim strumieniem wprost pod widełki miksera wlewamy żelatynę. Krem wykładamy na warstwę ciasta marchewkowego. Następnie przykrywamy drugim blatem ciasta. Wierz ciasta smarujemy kajmakiem. Wkładamy do lodówki na min. godzin lub całą noc. Przed podaniem obsypujemy wierzch ciasta orzeszkami (możemy lekko podprażyć na suchej patelni).

Dołącz do dyskusji

  1. Masa wyszła strasznie gęsta. Ciasto się piecze, mam nadzieję, że się uda

  2. Fajny przepis :) zastanawiam się tylko dlaczego mi takie ładne nie wyszło, mam całe ciasto w czarnych kropeczkach, tak jakby orzechy się przypaliły? Też tak ktoś miał?
    Pozdrawiam!

  3. Ile dać smietan fixu do masy ?

    1. Minimum 3 opakowania

  4. Zrobiłam. Ciasto łatwo się robi jest przepyszne. Szkoda tylko że tak szybko znika z talerza….

  5. Czy kajmak nabyć schłodzony czy w temperaturze pokojowej?

    1. W temp. pokojowej :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x