Pyszny i prosty przepis na ciasto marchewkowe z kremem orzechowym. Warstwy wilgotnego ciasta marchewkowego przełożone kremem na bazie masła orzechowego i śmietanki.
Ciasto marchewkowe jest niesamowicie wilgotne, puszyste z dużą ilością tartej marchewki. Ciasto jest słodkie, cynamonowe i obłędnie pachnie podczas pieczenia.
Krem jest delikatny, orzechowy i słodki. Do środka można dodać zmielone orzeszki ziemne, które wcześniej można lekko podprażyć na suchej patelni lub użyć masła orzechowego z kawałkami.
Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym to jedna z pyszniejszych kombinacji tego ciasta, który wykonywałam już w wielu wersjach. Idealny przepis w jesienny czas.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta marchewkowe.
CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM ORZECHOWYM
SKŁADNIKI NA CIASTO MARCHEWKOWE:
- 2 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru mielonego
- 5 jajek, temp. pokojowa
- 1 1/4 szklanki cukru
- 1 1/3 szklanki oleju np. rzepakowego
- 2 1/2 szklanki drobno startej marchewki, surowej
SKŁADNIKI NA KREM ORZECHOWY:
- 700 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka kremowego, naturalnego
- 5 łyżek masła orzechowego (niesolonego)
- 6 łyżek cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO:
- ok. 3/4 szklanki zmielonych orzechów np. włoskich
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę
o
wym.
25×35
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
sodą,
proszkiem,
cynamonem
i
imbirem.
Jajka
miksujemy
razem
z
cukrem
na
jasną
i
puszystą
masę
przez
około
5-7
minut.
W
kilku
niedużych
porcjach
dodajemy
suche
składniki
naprzemiennie
z
olejem.
Na
koniec
dodajemy
startą
marchewkę
i
delikatnie
mieszamy
łyżką
do
połączenia.
Gotowe
ciasto
wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
40-50
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Po
upieczeniu
studzimy
i
przekrawamy
na
dwie
części.
Żelatynę
zalewamy
wodą
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Następnie
przez
chwilkę
podgrzewamy
w
mikrofali.
Mieszamy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Śmietankę
kremówkę
miksujemy
razem
z
serkiem
na
gęstą
masę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
przesiany
cukier
puder
oraz
po
łyżce
masło
orzechowe.
Na
koniec
wlewamy
niewielkim
strumieniem
żelatynę
wprost
pod
widełki
miksera.
Połowę
kremu
wykładamy
na
ciasto
marchewkowe,
przykrywamy
drugim
blatem
ciasta
i
smarujemy
pozostałym
kremem.
Owijamy
folią
i
wkładamy
na
kilka
godzin
do
lodówki.
Przed
podaniem
oprószamy
zmielonymi
orzechami
(u
mnie
włoskie).
Komentarze
Chciałbym zamiast piec jeden spód i go przekrawać, upiec dwa. Myślisz, że wyrosną i nie będzie zmieniona jego wilgotność?
Tak, można upiec dwa
Dziękuję za szybką odpowiedź ????
Czy zamiast serka kremowego mogę dać mascarpone?
tak