Pyszny i prosty przepis na ciasto marchewkowe z kremem orzechowym. Warstwy wilgotnego ciasta marchewkowego przełożone kremem na bazie masła orzechowego i śmietanki.
Ciasto marchewkowe jest niesamowicie wilgotne, puszyste z dużą ilością tartej marchewki. Ciasto jest słodkie, cynamonowe i obłędnie pachnie podczas pieczenia.
Krem jest delikatny, orzechowy i słodki. Do środka można dodać zmielone orzeszki ziemne, które wcześniej można lekko podprażyć na suchej patelni lub użyć masła orzechowego z kawałkami.
Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym to jedna z pyszniejszych kombinacji tego ciasta, który wykonywałam już w wielu wersjach. Idealny przepis w jesienny czas.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta marchewkowe.
CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM ORZECHOWYM
SKŁADNIKI NA CIASTO MARCHEWKOWE:
- 2 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru mielonego
- 5 jajek, temp. pokojowa
- 1 1/4 szklanki cukru
- 1 1/3 szklanki oleju np. rzepakowego
- 2 1/2 szklanki drobno startej marchewki, surowej
SKŁADNIKI NA KREM ORZECHOWY:
- 700 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka kremowego, naturalnego
- 5 łyżek masła orzechowego (niesolonego)
- 6 łyżek cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO:
- ok. 3/4 szklanki zmielonych orzechów np. włoskich
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z sodą, proszkiem, cynamonem i imbirem. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę przez około 5-7 minut. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki naprzemiennie z olejem. Na koniec dodajemy startą marchewkę i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Gotowe ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali. Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę kremówkę miksujemy razem z serkiem na gęstą masę. Pod koniec miksowania dodajemy przesiany cukier puder oraz po łyżce masło orzechowe. Na koniec wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę wprost pod widełki miksera. Połowę kremu wykładamy na ciasto marchewkowe, przykrywamy drugim blatem ciasta i smarujemy pozostałym kremem. Owijamy folią i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oprószamy zmielonymi orzechami (u mnie włoskie).
Po dodaniu masła orzechowego krem zaczął się warzyć ???? to raczej mój pierwszy i ostatni raz z kremem orzechowym
Proszę się nie zniechęcac i dodawac powoli po łyżce do kremu
Czy do kremu można użyć serka philadelpia?
Tak :)
Chciałbym zamiast piec jeden spód i go przekrawać, upiec dwa. Myślisz, że wyrosną i nie będzie zmieniona jego wilgotność?
Tak, można upiec dwa :)
Dziękuję za szybką odpowiedź ????
Czy zamiast serka kremowego mogę dać mascarpone?
tak :)