Lekkie muffinki z czerwonymi porzeczkami i cynamonową kruszonką. Muffinki są słodkie z niewielką nutą kwaśnych porzeczek. Idealne do szklanki mleka dla dzieci lub na piknik. Doskonałe w lato, gdy mamy sezon na porzeczki. Przyznam, że nie przepadałam do tej pory za tymi owocami, nie do końca widziałam w nich ciekawe zastosowanie. Od kiedy piekę z nimi słodkości to zmieniłam zdanie i uwielbiam połączenie słodko-kwaśne. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 12 muffinek
- 2 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru
- 115 g masła, roztopionego
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/3 szklanki cukru
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 55 g masła, roztopionego
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 2 szklanki czerwonych porzeczek
- cukier puder do oprószenia
Roztopione masło o temp. pokojowej łączymy z mlekiem oraz jajkami. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy cukier oraz sól, mieszamy. Do suchych składników dodajemy mokre i całość miksujemy lub mieszamy łyżką. Masa powinna być gęsta i jednolita. Do surowego ciasta delikatnie dodajemy porzeczki i delikatnie łączymy.
Mąkę przesiewamy i dodajemy cukier, sól, cynamon oraz roztopione masło. Mieszamy, aż uzyskamy grudki z ciasta.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Napełniamy do 3/4 ciastem i przykrywamy kruszonką. Pieczemy w temp. 180 C przez 25-30 min. do tzw. suchego patyczka. Podajemy lekko ciepłe, oprószone cukrem pudrem. Smacznego.
TUTAJ znajdziesz inne przepisy z porzeczkami.
CZY ZAMIAST PORZECZEK – MOŻNA ZASTOSOWAĆ INNE OWOCE? (NP. JAGODY, TRUSKAWKI ITP.)
Tak :) możesz kombinować do woli :)
pyszneeeeee ✌
Śliczne :)
dzięki :)
Można zrobić kruszonkę tak samo,ale z zimnym masłem? Coś nie jestem przekonana do topionego,boję się,że nie zrobią mi się grudki,nie wyjdzie…
Można, ale kruszonkę mozna wykonywać na dwa sposoby z roztopionym i zimnym :)
już wiem,robiłam i tak i tak,i wyszło :)