Znajdź swój przepis

Muffinki z porzeczkami i kruszonką – przepis

4 lipca, 2014

Lekkie muffinki z czerwonymi porzeczkami i cynamonową kruszonką. Muffinki są słodkie z niewielką nutą kwaśnych porzeczek. Idealne do szklanki mleka dla dzieci lub na piknik. Doskonałe w lato, gdy mamy sezon na porzeczki. Przyznam, że nie przepadałam do tej pory za tymi owocami, nie do końca widziałam w nich ciekawe zastosowanie. Od kiedy piekę z nimi słodkości to zmieniłam zdanie i uwielbiam połączenie słodko-kwaśne. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 12 muffinek

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 115 g masła, roztopionego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

REKLAMA:
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 55 g masła, roztopionego
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 2 szklanki czerwonych porzeczek
  • cukier puder do oprószenia

Roztopione masło o temp. pokojowej łączymy z mlekiem oraz jajkami. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy cukier oraz sól, mieszamy. Do suchych składników dodajemy mokre i całość miksujemy lub mieszamy łyżką. Masa powinna być gęsta i jednolita. Do surowego ciasta delikatnie dodajemy porzeczki i delikatnie łączymy.

Mąkę przesiewamy i dodajemy cukier, sól, cynamon oraz roztopione masło. Mieszamy, aż uzyskamy grudki z ciasta.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Napełniamy do 3/4 ciastem i przykrywamy kruszonką. Pieczemy w temp. 180 C przez 25-30 min. do tzw. suchego patyczka. Podajemy lekko ciepłe, oprószone cukrem pudrem. Smacznego.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy z porzeczkami.

REKLAMA:

Dołącz do dyskusji

  1. CZY ZAMIAST PORZECZEK – MOŻNA ZASTOSOWAĆ INNE OWOCE? (NP. JAGODY, TRUSKAWKI ITP.)

    1. Ilovebake says:

      Tak :) możesz kombinować do woli :)

  2. Agnieszkaa says:

    pyszneeeeee ✌

    1. Ilovebake says:

      Śliczne :)

    2. Agnieszkaa says:

      dzięki :)

  3. Agnieszkaa says:

    Można zrobić kruszonkę tak samo,ale z zimnym masłem? Coś nie jestem przekonana do topionego,boję się,że nie zrobią mi się grudki,nie wyjdzie…

    1. Ilovebake says:

      Można, ale kruszonkę mozna wykonywać na dwa sposoby z roztopionym i zimnym :)

    2. Agnieszkaa says:

      już wiem,robiłam i tak i tak,i wyszło :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij