Moje pierwsze ciasto z porzeczkami. Idealnie pasują do tego ciasta i nie zmieniajcie ich na porzeczki ciemne. Owoce muszą być kwaśne, aby zrównoważyć słodki smak ciasta kruchego i budyniu. Domowy budyń możecie zastąpić oczywiście tym z torebki. Natomiast uważam, że torebki zostawmy i zróbmy domowy, ponieważ smakuje lepiej. Ciasto nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, a wręcz polecam jest dla początkujących. Po upieczeniu koniecznie trzeba poczuć doskonały zapach ciasta. Wtedy stwierdzisz jak ja, że nie ma nic lepszego od domowego ciasta. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 250 g mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 125 g masła, miękkiego
- 1 jajko
- 1 płaska łyżka śmietany lub jogurtu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA DOMOWY BUDYŃ:
- 3 szklanki mleka, pełnego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
- 1 łyżka masła
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ Z PORZECZEK:
- 350 g porzeczek czerwonych
- 1 łyżka bułki tartej
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku
- 1 łyżka cukru
DODATKOWO:
- 2 łyżki bułki tartej
- cukier puder do oprószenia wierzchu
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Następnie dodajemy sól, lekko roztrzepane jajko, śmietanę, cukier waniliowy oraz masło pokrojone w kostkę. Szybko wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite. Dzielimy na dwie części i każdą owijamy folią spożywczą. Wkładamy do zamrażarki na 1-2 godz lub całą noc.
Dwie szklanki mleka zagotowujemy z cukrami. W pozostałej części mleka rozpuszczamy przesianą mąkę ziemniaczaną i dodajemy do gorącego mleka. Cały czas mieszamy, aż budyń zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło oraz sok z cytryny. Mieszamy, aż składniki będą rozpuszczone. Budyń owijamy folią i zostawiamy do lekkiego przestudzenia.
Porzeczki opłukane w wodzie i osuszone oprószamy bułką tartą, cukrem oraz żelatyną. Delikatnie mieszamy i odstawiamy.
Na dno tortownicy o śr. 24 cm ścieramy na tarce o dużych oczkach jedną część zamrożonego ciasta. Dociskamy łyżką, aby wyrównać powierzchnię. Surowe ciasto oprószamy bułką tartą. Wykładamy porzeczki, następnie jeszcze ciepły budyń. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min, aż będzie lekko zarumienione. Po upieczeniu studzimy i wkładamy na noc do lodówki. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Smacznego.
Ciasto rewelacja :) ale mi jak zawsze budyń nie stezal :( nie wiem co robię źle. Dałam wszystko tak jak w przepisie a nawet mleka mniej a masła dwie łyżki. Co mogło pójść nie tak?