Banalnie prosty przepis na ciasto drożdżowe. Zaskakuje swoją pulchnością i delikatnością. Maliny doskonale kontrastują ze słodyczą ciasta i kruszonki. Ciasteczka imbirowe możemy zastąpić innymi ulubionymi , ale muszą być typu kruchego bez masy w środku. Z pewnością placek drożdżowy mogę zaliczyć do bardzo udanych i smacznych. Inspiracja: Eva Toneva.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 500 g mąki tortowej
- 10 g drożdży świeżych lub 6 g suchych
- 130 ml mleka, ciepłego
- 3 jajka, duże
- 130 g cukru
- 100 g masła, roztopionego
- skórka otarta z 1 cytryny
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 40 masła, roztopionego
- 40 g cukru
- szczypta cynamonu
- 40 g zmiksowanych ciastek imbirowych lub maślanych
- 40 g mąki tortowej
DODATKOWO:
- 250 g świeżych malin
Drożdże rozpuszczamy za pomocą drewnianej łyżki w połowie ciepłego mleka z łyżką cukru. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min. w ciepłe miejsce. Jajka miksujemy z cukrem na tzw. kogel-mogel. Mąkę przesiewamy do dużej miski, wykonujemy wgłębienie. Wlewamy zaczyn z drożdży, pozostałe ciepłe mleko, kogel-mogel, skórkę z cytryny, szczyptę soli oraz roztopione masło. Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite i nie będzie przywierało do dłoni. Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości ( ok. 1,5 godz). Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy, aż powstanie wilgotna, piaskowa konsystencja. Formę o wym. 30×28 cm lub lekko większej, smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia ( w ten sposób papier ładnie się przyklei do blaszki ). Napuszone przekładamy do formy i rozciągamy na jej wymiar. Układamy maliny, następnie oprószamy równomiernie kruszonką. Pieczemy w temp. 180 C przez 40-45 min. Gotowe sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy ciasto jest gotowe. Smacznego.
Teraz piekę :) Później ocenię:)
Ja teraz piekę drożdżowca. Zobaczymy jaki wyrośnie i czy się uda