Przekładane ciasto bajeczne z biszkoptem, warstwą owocową, kremem budyniowym, kremem śmietankowym i wiórkami koksowymi. Świetne ciasto do wykonania na przeróżne okazje i święta.
Kilka warstw, które nie tylko do siebie pasują, ale każda część ciasta ma inny smak i konsystencję.
Leciutki biszkopt, warstwa z dżemu ( u mnie dżem z kilku owoców), krem budyniowy, okrągłe biszkopciki i do tego na wierzch leciutki krem śmietankowy z wiórkami kokosowymi.
Wiórki możesz zamienić np. na lekko podprażone płatki migdałowe.
W sezonie na owoce możesz zastąpić dżem świeżymi owocami wymieszanymi z galaretką lub żelatyną.
Ciasto pomimo kilku warstw dosyć szybkie w przygotowaniu, a co najważniejsze jest mega smaczne i jeszcze lepsze na drugi dzień. Polecam na święta lub bardziej uroczyste okazje rodzinne.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO BAJECZNE
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 3 jajka, duże
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:
- 600 ml mleka
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 2 żółtka
- 200 g masła, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:
- 1 opakowanie biszkoptów, okrągłych lub podłużnych
- 500 g dżemu np. wiśniowego lub truskawkowego
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
- ok. 100 g wiórków kokosowych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą dużej łyżki lub szpatułki dodajemy w kilku porcjach przesiane składniki i delikatnie mieszamy. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170 C przez około 20-25 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie. Dodajemy do dżemu i dokładnie mieszamy. Wykładamy na biszkopt.
400 ml mleka podgrzewamy razem z cukrem i wanilią. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy. Dodajemy stopniowo do gorącego mleka i cały czas mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce budyń. Wykładamy na tężejący dżem. Układamy biszkopty jeden obok drugiego.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy, aż powstanie gęsty krem. Dodajemy przesiany cukier puder i powoli wlewamy żelatynę. Wykładamy na biszkopciki i oprószamy wiórkami kokosowymi. Wkładamy na kilka godzin lub na całą noc do lodówki.



inspiracja: zjemto.blox.pl
Witam mam pytanie czy w tym biszkopcie nie ma proszku do pieczenia?
Nie dodawałam proszku :)