Przekładane ciasto bajeczne z biszkoptem, warstwą owocową, kremem budyniowym, kremem śmietankowym i wiórkami koksowymi. Świetne ciasto do wykonania na przeróżne okazje i święta.
Kilka warstw, które nie tylko do siebie pasują, ale każda część ciasta ma inny smak i konsystencję.
Leciutki biszkopt, warstwa z dżemu ( u mnie dżem z kilku owoców), krem budyniowy, okrągłe biszkopciki i do tego na wierzch leciutki krem śmietankowy z wiórkami kokosowymi.
Wiórki możesz zamienić np. na lekko podprażone płatki migdałowe.
W sezonie na owoce możesz zastąpić dżem świeżymi owocami wymieszanymi z galaretką lub żelatyną.
Ciasto pomimo kilku warstw dosyć szybkie w przygotowaniu, a co najważniejsze jest mega smaczne i jeszcze lepsze na drugi dzień. Polecam na święta lub bardziej uroczyste okazje rodzinne.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO BAJECZNE
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 3 jajka, duże
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:
- 600 ml mleka
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 2 żółtka
- 200 g masła, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:
- 1 opakowanie biszkoptów, okrągłych lub podłużnych
- 500 g dżemu np. wiśniowego lub truskawkowego
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
- ok. 100 g wiórków kokosowych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę
o
wym.
24×24
cm
lub
podobną
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Mąki
przesiewamy
do
miseczki.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
piankę.
Następnie
dodajemy
stopniowo
cukier
i
miksujemy,
aż
masa
będzie
gęsta
i
lśniąca.
Zmniejszamy
obroty
miksera
i
dodajemy
po
jednym
żółtku.
Za
pomocą
dużej
łyżki
lub
szpatułki
dodajemy
w
kilku
porcjach
przesiane
składniki
i
delikatnie
mieszamy.
Wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
170
C
przez
około
20-25
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Wyjmujemy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
4
łyżeczki
żelatyny
rozpuszczamy
w
gorącej
(nie
wrzącej)
wodzie.
Dodajemy
do
dżemu
i
dokładnie
mieszamy.
Wykładamy
na
biszkopt.
400
ml
mleka
podgrzewamy
razem
z
cukrem
i
wanilią.
W
pozostałym
mleku
rozpuszczamy
przesiany
proszek
budyniowy
oraz
dodajemy
żółtka,
dokładnie
mieszamy.
Dodajemy
stopniowo
do
gorącego
mleka
i
cały
czas
mieszamy,
aż
powstanie
gęsty
budyń.
Owijamy
folią
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Miękkie
masło
przez
chwilę
miksujemy,
następnie
dodajemy
po
łyżce
budyń.
Wykładamy
na
tężejący
dżem.
Układamy
biszkopty
jeden
obok
drugiego.
Żelatynę
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Kremówkę
miksujemy,
aż
powstanie
gęsty
krem.
Dodajemy
przesiany
cukier
puder
i
powoli
wlewamy
żelatynę.
Wykładamy
na
biszkopciki
i
oprószamy
wiórkami
kokosowymi.
Wkładamy
na
kilka
godzin
lub
na
całą
noc
do
lodówki.
inspiracja: zjemto.blox.pl
Komentarze
Witam mam pytanie czy w tym biszkopcie nie ma proszku do pieczenia?
Nie dodawałam proszku