Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta drożdżowe, Ciasta z owocami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Sierpień 31, 2015 , 136247 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto drożdżowe ze śliwkami w sierpniu to już u mnie zaczyna być powoli tradycja. Koniecznie z dużą ilością owoców i kruszonki na wierzchu. Ciasto drożdżowe jest bardzo delikatne i mięciutkie. Dodatek oleju sprawia, że jest bardziej wilgotne i dłużej zachowuje swoją świeżość. Według mnie najlepsze do ciasta są węgierki, ale możesz użyć swojej ulubionej odmiany.

Ważne, aby owoce nie były za duże, wtedy ciasto ma możliwość lepszego wyrośnięcia.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu i wystudzeniu. Pierwszego dnia jest niezwykle miękkie, lekkie i wilgotne, a za sprawą drożdży ładnie wyrośnięte.

Ten przepis możesz wykorzystać do swoich wypieków i zmieniać w nim owoce lub po prostu upiec ciasto drożdżowe z kruszonką, będzie równie smaczne. Przepis jest rodzinny i wystarczy na dosyć dużą blachę.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami jest słodkie, lekkie i cudownie pachnie świeżymi owocami, a wierch jest chrupki za sprawą kruszonki.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z owocami.

 

ciasto ze śliwkami

CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:

  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 25 g suchych lub 50 g drożdży świeżych
  • 1 szklanka mleka, ciepłego
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki oleju

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 150 g mąki tortowej
  • 50 g cukru
  • 125 g masła lub margaryny, zimnej

DODATKOWO:

  • ok. 500 g śliwek najlepiej węgierek

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Jeśli używamy drożdży świeżych należy wcześniej wykonać zaczyn.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy suche drożdże lub zaczyn ze świeżych. Wlewamy ciepłe mleko, cukier, jajka i mieszamy najlepiej dużą łyżką drewnianą. Następnie dodajemy masło o temp. pokojowej pokrojone na kawałki i wyrabiamy ciasto. Na początku nie będzie chciało się połączyć, ale z czasem zacznie być jednolite. Na koniec dłonie zwilżamy olejem i ponownie wyrabiamy, aż do wykorzystania całego tłuszczu. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski, owijamy folią i zostawiamy na 1,5 godz do wyrośnięcia.
Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy, aż powstaną grudki. Śliwki kroimy i pozbywamy się pestek.
Formę o wym. 24×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy wyrośnięte ciasto, wyrównujemy. Układamy śliwki, jedną obok drugiej miąższem do góry. Obsypujemy kruszonką i owijamy folią, zostawiamy na ok. 30 min do napuszenia. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50 min do zarumienienia wierzchu.

ciasto ze śliwkami
ciasto ze śliwkami
ciasto ze śliwkami

Komentarze

  • Odpowiedz Justyna Styczeń 31, 2022 at 15:50

    Pyszniutkie ciasto, wyrosło jak szalone :) zrobiłam z mirabelkami z syropu ze słoika, pychota.

  • Odpowiedz Anna Wrzesień 18, 2021 at 14:38

    To najlepszy placek drożdżowy jaki jadlam i robilam. Na początku mialam wątpliwości, bo faktycznie jak na drożdżowca ciasto jest trochę rzadkie, ale po upieczeniu nie ma sobie równych.

  • Odpowiedz Emilia Wrzesień 4, 2021 at 11:08

    Niestety, moje szklanki mają 250 ml i musiałam bardzo dużo jeszcze dosypywać mąki bo ciasto było baaardzo rzadkie. Myślę że dosypałam jeszcze kolejne 2 szklanki Lepiej byłoby podać info w gramach.

  • Odpowiedz Ola Sierpień 20, 2021 at 21:53

    Szklanka szklance nierówna…. Dałam 5,5 i tak ciasto było dość rzadkie. Forma za mała… wypłynęli :(

    • Odpowiedz aneta Sierpień 23, 2021 at 16:26

      szklanka ma 250 ml :)

      • Odpowiedz Joanna Sierpień 29, 2021 at 10:52

        Szklanka szklance nierówna ???????????????? przecież szklanka ma 250 ml …i tak było od lat …jeśli w przepisach jest taka informacja to nie będziecie to szklaneczka do whisky!!!!

        • Odpowiedz Emilia Wrzesień 4, 2021 at 11:09

          Używałam szklanki 250ml a i tak wyszło bardzo rzadkie ????‍♀️

  • Odpowiedz Cukiernik Kwiecień 13, 2021 at 08:08

    Bardzo nie lubie okreslen na szklanki, szczegolnie gdy dalej w przepisie inne wartosci podane sa w gramach. Ile gramow to te 4 szklanki maki?

    • Odpowiedz aneta Kwiecień 14, 2021 at 13:13

      Szklanka to 250 ml więc wystarczy jedną napełnić :)

    1 2 3

    Dodaj komentarz