Ciasto drożdżowe ze śliwkami w sierpniu to już u mnie zaczyna być powoli tradycja. Koniecznie z dużą ilością owoców i kruszonki na wierzchu. Ciasto drożdżowe jest bardzo delikatne i mięciutkie. Dodatek oleju sprawia, że jest bardziej wilgotne i dłużej zachowuje swoją świeżość. Według mnie najlepsze do ciasta są węgierki, ale możesz użyć swojej ulubionej odmiany.
Ważne, aby owoce nie były za duże, wtedy ciasto ma możliwość lepszego wyrośnięcia.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu i wystudzeniu. Pierwszego dnia jest niezwykle miękkie, lekkie i wilgotne, a za sprawą drożdży ładnie wyrośnięte.
Ten przepis możesz wykorzystać do swoich wypieków i zmieniać w nim owoce lub po prostu upiec ciasto drożdżowe z kruszonką, będzie równie smaczne. Przepis jest rodzinny i wystarczy na dosyć dużą blachę.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami jest słodkie, lekkie i cudownie pachnie świeżymi owocami, a wierch jest chrupki za sprawą kruszonki.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z owocami.
CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:
- 4 szklanki mąki tortowej
- 25 g suchych lub 50 g drożdży świeżych
- 1 szklanka mleka, ciepłego
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła lub margaryny
- 4 jajka
- 1/3 szklanki oleju
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 150 g mąki tortowej
- 50 g cukru
- 125 g masła lub margaryny, zimnej
DODATKOWO:
- ok. 500 g śliwek najlepiej węgierek
Wszystkie
składniki
na
ciasto
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Jeśli
używamy
drożdży
świeżych
należy
wcześniej
wykonać
zaczyn.
Mąkę
przesiewamy
do
dużej
miski,
dodajemy
suche
drożdże
lub
zaczyn
ze
świeżych.
Wlewamy
ciepłe
mleko,
cukier,
jajka
i
mieszamy
najlepiej
dużą
łyżką
drewnianą.
Następnie
dodajemy
masło
o
temp.
pokojowej
pokrojone
na
kawałki
i
wyrabiamy
ciasto.
Na
początku
nie
będzie
chciało
się
połączyć,
ale
z
czasem
zacznie
być
jednolite.
Na
koniec
dłonie
zwilżamy
olejem
i
ponownie
wyrabiamy,
aż
do
wykorzystania
całego
tłuszczu.
Wyrobione
ciasto
formujemy
w
kulę,
wkładamy
do
miski,
owijamy
folią
i
zostawiamy
na
1,5
godz
do
wyrośnięcia.
Wszystkie
składniki
na
kruszonkę
łączymy,
aż
powstaną
grudki.
Śliwki
kroimy
i
pozbywamy
się
pestek.
Formę
o
wym.
24×35
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Przekładamy
wyrośnięte
ciasto,
wyrównujemy.
Układamy
śliwki,
jedną
obok
drugiej
miąższem
do
góry.
Obsypujemy
kruszonką
i
owijamy
folią,
zostawiamy
na
ok.
30
min
do
napuszenia.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
ok.
50
min
do
zarumienienia
wierzchu.
Komentarze
Pyszniutkie ciasto, wyrosło jak szalone
zrobiłam z mirabelkami z syropu ze słoika, pychota.
To najlepszy placek drożdżowy jaki jadlam i robilam. Na początku mialam wątpliwości, bo faktycznie jak na drożdżowca ciasto jest trochę rzadkie, ale po upieczeniu nie ma sobie równych.
Niestety, moje szklanki mają 250 ml i musiałam bardzo dużo jeszcze dosypywać mąki bo ciasto było baaardzo rzadkie. Myślę że dosypałam jeszcze kolejne 2 szklanki Lepiej byłoby podać info w gramach.
Szklanka szklance nierówna…. Dałam 5,5 i tak ciasto było dość rzadkie. Forma za mała… wypłynęli
szklanka ma 250 ml
Szklanka szklance nierówna ???????????????? przecież szklanka ma 250 ml …i tak było od lat …jeśli w przepisach jest taka informacja to nie będziecie to szklaneczka do whisky!!!!
Używałam szklanki 250ml a i tak wyszło bardzo rzadkie ????♀️
Bardzo nie lubie okreslen na szklanki, szczegolnie gdy dalej w przepisie inne wartosci podane sa w gramach. Ile gramow to te 4 szklanki maki?
Szklanka to 250 ml więc wystarczy jedną napełnić