Znajdź swój przepis

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

31 sierpnia, 2015

Ciasto drożdżowe ze śliwkami w sierpniu to już u mnie zaczyna być powoli tradycja. Koniecznie z dużą ilością owoców i kruszonki na wierzchu. Ciasto drożdżowe jest bardzo delikatne i mięciutkie. Dodatek oleju sprawia, że jest bardziej wilgotne i dłużej zachowuje swoją świeżość. Według mnie najlepsze do ciasta są węgierki, ale możesz użyć swojej ulubionej odmiany.

Ważne, aby owoce nie były za duże, wtedy ciasto ma możliwość lepszego wyrośnięcia.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu i wystudzeniu. Pierwszego dnia jest niezwykle miękkie, lekkie i wilgotne, a za sprawą drożdży ładnie wyrośnięte.

Ten przepis możesz wykorzystać do swoich wypieków i zmieniać w nim owoce lub po prostu upiec ciasto drożdżowe z kruszonką, będzie równie smaczne. Przepis jest rodzinny i wystarczy na dosyć dużą blachę.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami jest słodkie, lekkie i cudownie pachnie świeżymi owocami, a wierch jest chrupki za sprawą kruszonki.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z owocami.

 

ciasto ze śliwkami

CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:

  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 25 g suchych lub 50 g drożdży świeżych
  • 1 szklanka mleka, ciepłego
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki oleju

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 150 g mąki tortowej
  • 50 g cukru
  • 125 g masła lub margaryny, zimnej

DODATKOWO:

  • ok. 500 g śliwek najlepiej węgierek

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Jeśli używamy drożdży świeżych należy wcześniej wykonać zaczyn.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy suche drożdże lub zaczyn ze świeżych. Wlewamy ciepłe mleko, cukier, jajka i mieszamy najlepiej dużą łyżką drewnianą. Następnie dodajemy masło o temp. pokojowej pokrojone na kawałki i wyrabiamy ciasto. Na początku nie będzie chciało się połączyć, ale z czasem zacznie być jednolite. Na koniec dłonie zwilżamy olejem i ponownie wyrabiamy, aż do wykorzystania całego tłuszczu. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski, owijamy folią i zostawiamy na 1,5 godz do wyrośnięcia.
Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy, aż powstaną grudki. Śliwki kroimy i pozbywamy się pestek.
Formę o wym. 24×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy wyrośnięte ciasto, wyrównujemy. Układamy śliwki, jedną obok drugiej miąższem do góry. Obsypujemy kruszonką i owijamy folią, zostawiamy na ok. 30 min do napuszenia. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50 min do zarumienienia wierzchu.

ciasto ze śliwkamiciasto ze śliwkamiciasto ze śliwkami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Moje ciasto od godziny stoi do wyrośnięcia, ale ani trochę nie drgnęło..
    Czy wyrośnie podczas pieczenia ? Czy lepiej nie marnować dalszych produktów i w ogóle nie wstawiać?

    1. Jeśli zaczyn byl ok ciasto wyrośnie podczas pieczenia :)

  2. Witam piekłam Twoje ciasto drożdżowe drugi raz i znów wyszło przepyszne 🙂, teraz upiekłam z rabarbarem, po prostu miód w gębie 😁. Pozdrawiam serdecznie 🙂

  3. 25 g suchych ??Czyli prawie 2 op (14 g) na 4 szkl mąki??

    1. aneta Autor says:

      Moze dac mniej, ale z duza ilością drożdży ladnie wyrasta :)

  4. Co to znaczy wierchem do gory? Skorka ma byc od strony ciasta a seodek siwki pod kruszonka?

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

  5. Takiego drożdżowa jeszcze nie jadłam.Dobrze z dałam na dużą blachę .Wyrosło niesamowicie wielkie puszyste .Dałam więcej mąki wyszlo 5,5 szklanki mąki.Ale wyszło mega . Poprostu trzeba dać więcej mąki tak jak wcześniej w komentarzach …zgodzę się ..szklanka szklance nie równa .????

  6. Pyszniutkie ciasto, wyrosło jak szalone :) zrobiłam z mirabelkami z syropu ze słoika, pychota.

  7. To najlepszy placek drożdżowy jaki jadlam i robilam. Na początku mialam wątpliwości, bo faktycznie jak na drożdżowca ciasto jest trochę rzadkie, ale po upieczeniu nie ma sobie równych.

  8. Niestety, moje szklanki mają 250 ml i musiałam bardzo dużo jeszcze dosypywać mąki bo ciasto było baaardzo rzadkie. Myślę że dosypałam jeszcze kolejne 2 szklanki Lepiej byłoby podać info w gramach.

  9. Szklanka szklance nierówna…. Dałam 5,5 i tak ciasto było dość rzadkie. Forma za mała… wypłynęli :(

    1. aneta Autor says:

      szklanka ma 250 ml :)

    2. Szklanka szklance nierówna ???????????????? przecież szklanka ma 250 ml …i tak było od lat …jeśli w przepisach jest taka informacja to nie będziecie to szklaneczka do whisky!!!!

    3. Używałam szklanki 250ml a i tak wyszło bardzo rzadkie ????‍♀️

  10. Bardzo nie lubie okreslen na szklanki, szczegolnie gdy dalej w przepisie inne wartosci podane sa w gramach. Ile gramow to te 4 szklanki maki?

    1. aneta Autor says:

      Szklanka to 250 ml więc wystarczy jedną napełnić :)

  11. Użyłam kostki delmy margaryna i czy oleju to trzeba aż 1/3 czyli ok 85 ml moje ciasto było bardzo tłuste i nie wiem czy wyjdzie tak było łatwe do wyrobienie

  12. A może być rama lub delma ma to znaczenie

    1. aneta Autor says:

      najlepiej jednak maslo :)

  13. Ten przepis jest doskonały. Ciasto jest przepyszne!

  14. Najlepsze ciasto drożdżowe jakie jadłam! Proste, pyszne. Zrobiłam suchych drożdży i nawet nie robiłam zaczynu, pominęłam również wyrastanie na blaszce. Wyszło miękkie, puszyste. Ciacho od wczoraj południu prawie poszło.
    Ciasta i torty z Twoich przepisów zawsze mi się udają :) dziękuję

  15. Ciasto kompletnie nieudane!!! Juz na etapie wyrabianie podejrzewalam , ze tak bedzie poniewaz bylo bardzo rzadkie.
    Przepis do bani i zmarnowane skladniki.

    1. Ilovebake says:

      Te ciasto takie jest rzadkie przed pieczeniem przez co później ma bardzo lekka strukturę :)

    2. Przepis do bani? Doskonały. Ciasto jest rewelacyjne.

    3. Witam ???? jeśli opakowanie drożdży ma 7 gram to czy wystarczy dać 3 opakowania? Pozdrawiam ????

    4. Tak :)

  16. Witam, czy ciasto po wyrobieniu powinno być miękkie , o lekko rzadszej konsystencji? Dałam składniki jak należy i , łatwo się wyrabiało, było miękkie. Chyba coś nie tak :(

    1. Nie przejmuj się i tak powinno wyrosnąć :)

  17. zrobiłam. nie miałam czasu, żeby wyrastało 1,5 godziny, więc wyrastało ok pół – i tak wyszło przepyszne i puchate :-)

  18. czy zaczyn przygotowuje sie ze skladnikow z przepisu czy z osobnych ilosci? jak go zrobic?

    1. Zaczyn przygotuj ze składników ciasta :) Musisz stworzyć z odrobiny ciepłego mleka, drożdży, cukru (1 łyżeczka) i maki konsystencję jaką ma gęsta śmietana i zostawić na 15 min do wyrośnięcia.

  19. bezbłędne ;-D

    1. po prostu mega sliczne i dobrze wyrosniete ciacho :)

  20. Mam nieodpartą ochotę na drożdżówkę ze śliwkami :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij