Ciasto drożdżowe ze śliwkami w sierpniu to już u mnie zaczyna być powoli tradycja. Koniecznie z dużą ilością owoców i kruszonki na wierzchu. Ciasto drożdżowe jest bardzo delikatne i mięciutkie. Dodatek oleju sprawia, że jest bardziej wilgotne i dłużej zachowuje swoją świeżość. Według mnie najlepsze do ciasta są węgierki, ale możesz użyć swojej ulubionej odmiany.
Ważne, aby owoce nie były za duże, wtedy ciasto ma możliwość lepszego wyrośnięcia.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu i wystudzeniu. Pierwszego dnia jest niezwykle miękkie, lekkie i wilgotne, a za sprawą drożdży ładnie wyrośnięte.
Ten przepis możesz wykorzystać do swoich wypieków i zmieniać w nim owoce lub po prostu upiec ciasto drożdżowe z kruszonką, będzie równie smaczne. Przepis jest rodzinny i wystarczy na dosyć dużą blachę.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami jest słodkie, lekkie i cudownie pachnie świeżymi owocami, a wierch jest chrupki za sprawą kruszonki.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z owocami.
CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:
- 4 szklanki mąki tortowej
- 25 g suchych lub 50 g drożdży świeżych
- 1 szklanka mleka, ciepłego
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła lub margaryny
- 4 jajka
- 1/3 szklanki oleju
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 150 g mąki tortowej
- 50 g cukru
- 125 g masła lub margaryny, zimnej
DODATKOWO:
- ok. 500 g śliwek najlepiej węgierek
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Jeśli używamy drożdży świeżych należy wcześniej wykonać zaczyn.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy suche drożdże lub zaczyn ze świeżych. Wlewamy ciepłe mleko, cukier, jajka i mieszamy najlepiej dużą łyżką drewnianą. Następnie dodajemy masło o temp. pokojowej pokrojone na kawałki i wyrabiamy ciasto. Na początku nie będzie chciało się połączyć, ale z czasem zacznie być jednolite. Na koniec dłonie zwilżamy olejem i ponownie wyrabiamy, aż do wykorzystania całego tłuszczu. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski, owijamy folią i zostawiamy na 1,5 godz do wyrośnięcia.
Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy, aż powstaną grudki. Śliwki kroimy i pozbywamy się pestek.
Formę o wym. 24×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy wyrośnięte ciasto, wyrównujemy. Układamy śliwki, jedną obok drugiej miąższem do góry. Obsypujemy kruszonką i owijamy folią, zostawiamy na ok. 30 min do napuszenia. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50 min do zarumienienia wierzchu.
Komentarze
Użyłam kostki delmy margaryna i czy oleju to trzeba aż 1/3 czyli ok 85 ml moje ciasto było bardzo tłuste i nie wiem czy wyjdzie tak było łatwe do wyrobienie
A może być rama lub delma ma to znaczenie
najlepiej jednak maslo
Ten przepis jest doskonały. Ciasto jest przepyszne!
Najlepsze ciasto drożdżowe jakie jadłam! Proste, pyszne. Zrobiłam suchych drożdży i nawet nie robiłam zaczynu, pominęłam również wyrastanie na blaszce. Wyszło miękkie, puszyste. Ciacho od wczoraj południu prawie poszło.
dziękuję
Ciasta i torty z Twoich przepisów zawsze mi się udają
Ciasto kompletnie nieudane!!! Juz na etapie wyrabianie podejrzewalam , ze tak bedzie poniewaz bylo bardzo rzadkie.
Przepis do bani i zmarnowane skladniki.
Te ciasto takie jest rzadkie przed pieczeniem przez co później ma bardzo lekka strukturę
Przepis do bani? Doskonały. Ciasto jest rewelacyjne.