Znajdź swój przepis

Tarta z malinami i mlekiem skondensowanym

29 lipca, 2023

Tarta z malinami i mlekiem skondensowanym to przepyszny letni deser idealny na przeróżne okazje. Niesamowity krem z dodatkiem mleka sprawia, że tarta jest doskonała w swoim smaku.

Ciasto kruche możesz wykonać dzień wcześniej i przechowywać w lodówce, dzięki czemu ciasto będzie jeszcze lepiej schłodzone. Ładniej będzie się rozwałkowywało i nie będzie się kurczyło podczas pieczenia.

Krem na bazie mleka skondensowanego i masła jest genialny. Słodki, mleczny i leciutki.

Przepyszna i owocowa propozycja w środku lata.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

REKLAMA:

TARTA Z MALINAMI I KREMEM CHAŁWOWYM

TARTA Z BORÓWKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

TARTA RAFAELLO Z TRUSKAWKAMI

tarta z malinami i mlekiem skondensowanym

TARTA Z MALINAMI I MLEKIEM SKONDENSOWANYM

SKŁADNIKI:

KRUCHE CIASTO

REKLAMA:
  • 200 g mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 zimne jajko
  • 150 g zimnego masła
  • szczypta soli

KREM Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM

  • 120 g masła o temp. pokojowej
  • 300 g mleka skondensowanego

DODATKOWO

  • ok. 300 – 400 g malin

PRZYGOTOWANIE:

Formę na tartę o średnicy 24 cm smarujemy lekko masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną.

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy jajko, kawałki masła oraz sól i szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Zagniatamy na jednolite ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Następnie na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy placek nieco większy od średnicy formy.
Następnie ciasto układamy w formie dociskając dno i brzegi. Nadmiar ciasta na brzegach formy ścinamy lub przejeżdżamy wałkiem. Formę z ciastem owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę lub 15 minut do zamrażarki. Przed pieczeniem nakłuwamy całe ciasto widelcem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na ok. 15 – 18 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło miksujemy przez ok. 5 minut, następnie niewielkim strumieniem wlewamy mleko skondensowane cały czas miksując na średnich obrotach miksera. Krem wykładamy na ciasto i dekorujemy malinami.

tarta z malinami i mlekiem skondensowanym
tarta z malinami i mlekiem skondensowanym
tarta z malinami i mlekiem skondensowanym

Dołącz do dyskusji

  1. Dlaczego masa nie stężała? Po ukrojeniu kawałka tarty, masa rozlała się bokami

    1. Może krem był źle połączony?

  2. Jakie mleko ma być, słodzone czy niesłodzone?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij