Tarta z malinami i mlekiem skondensowanym to przepyszny letni deser idealny na przeróżne okazje. Niesamowity krem z dodatkiem mleka sprawia, że tarta jest doskonała w swoim smaku.
Ciasto kruche możesz wykonać dzień wcześniej i przechowywać w lodówce, dzięki czemu ciasto będzie jeszcze lepiej schłodzone. Ładniej będzie się rozwałkowywało i nie będzie się kurczyło podczas pieczenia.
Krem na bazie mleka skondensowanego i masła jest genialny. Słodki, mleczny i leciutki.
Przepyszna i owocowa propozycja w środku lata.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
TARTA Z MALINAMI I KREMEM CHAŁWOWYM
TARTA Z BORÓWKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
TARTA Z MALINAMI I MLEKIEM SKONDENSOWANYM
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO
- 200 g mąki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 zimne jajko
- 150 g zimnego masła
- szczypta soli
KREM Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM
- 120 g masła o temp. pokojowej
- 300 g mleka skondensowanego
DODATKOWO
- ok. 300 – 400 g malin
PRZYGOTOWANIE:
Formę na tartę o średnicy 24 cm smarujemy lekko masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy jajko, kawałki masła oraz sól i szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Zagniatamy na jednolite ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Następnie na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy placek nieco większy od średnicy formy.
Następnie ciasto układamy w formie dociskając dno i brzegi. Nadmiar ciasta na brzegach formy ścinamy lub przejeżdżamy wałkiem. Formę z ciastem owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę lub 15 minut do zamrażarki. Przed pieczeniem nakłuwamy całe ciasto widelcem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na ok. 15 – 18 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło miksujemy przez ok. 5 minut, następnie niewielkim strumieniem wlewamy mleko skondensowane cały czas miksując na średnich obrotach miksera. Krem wykładamy na ciasto i dekorujemy malinami.
Dlaczego masa nie stężała? Po ukrojeniu kawałka tarty, masa rozlała się bokami
Może krem był źle połączony?
Jakie mleko ma być, słodzone czy niesłodzone?
Słodzone :)