Kruche ciasto z wiśniami i bezą oraz płatkami migdałowymi. Przepyszne połączenie słodkiej bezy z lekko kwaśnymi wiśniami.
Cudownie kruche i leciutkie ciasto i do tego soczyste wiśnie zagęszczone budyniem z piankową w środku i chrupiącą na zewnątrz bezą.
Doskonałe letnie ciasto, które świetnie sprawdzi się na różne okazje. Poza sezonem możesz użyć wiśni mrożonych.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
KRUCHE CIASTO Z BUDYNIEM I WIŚNIAMI
KRUCHE CIASTO Z WIŚNIAMI I BEZĄ
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO
- 200 g mąki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 zimnych żółtek (rozmiar L)
- 130 g zimnego masła
- szczypta soli
WARSTWA WIŚNIOWA
- ok. 700 g wiśni wydrylowanych
- 1 budyń waniliowy w proszku (40 g)
BEZA
- 3 białka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
- 3 – 4 łyżki płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, kawałki zimnego masła oraz sól. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie zagniatamy na jednolite ciasto. Wykładamy do formy kawałkami ciasta i wyrównujemy szklanką. Owijamy folią i wkładamy na ok. 1 godzinę do lodówki lub na 15 minut do zamrażarki. Przed pieczeniem nakłuwamy całe ciasto widelcem. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 18 minut. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.
Białka razem ze szczyptą soli miksujemy na gęstą piankę. Następnie stopniowo po łyżce dodajemy cukier, aż powstanie gęsta i lśniąca masa. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Wiśnie mieszamy razem z proszkiem budyniowym i wykładamy na podpieczony spód. Następnie masę bezową i płatki migdałowe. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 140ºC i od razu zmniejszamy do 120ºC i pieczemy przez ok. 1,5 godziny, aż bezą będzie na wierzchu chrupiąca.