Znajdź swój przepis

Ciasto z wiśniami i bezą

27 lipca, 2023

Kruche ciasto z wiśniami i bezą oraz płatkami migdałowymi. Przepyszne połączenie słodkiej bezy z lekko kwaśnymi wiśniami.

Cudownie kruche i leciutkie ciasto i do tego soczyste wiśnie zagęszczone budyniem z piankową w środku i chrupiącą na zewnątrz bezą.

Doskonałe letnie ciasto, które świetnie sprawdzi się na różne okazje. Poza sezonem możesz użyć wiśni mrożonych.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

KOSTKA CZARNY LAS

REKLAMA:

KRUCHE CIASTO Z BUDYNIEM I WIŚNIAMI

WIŚNIOWA CHMURKA

ciasto z wiśniami i bezą

KRUCHE CIASTO Z WIŚNIAMI I BEZĄ

SKŁADNIKI:

KRUCHE CIASTO

  • 200 g mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 zimnych żółtek (rozmiar L)
  • 130 g zimnego masła
  • szczypta soli

WARSTWA WIŚNIOWA

REKLAMA:
  • ok. 700 g wiśni wydrylowanych
  • 1 budyń waniliowy w proszku (40 g)

BEZA

  • 3 białka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 3 – 4 łyżki płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, kawałki zimnego masła oraz sól. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie zagniatamy na jednolite ciasto. Wykładamy do formy kawałkami ciasta i wyrównujemy szklanką. Owijamy folią i wkładamy na ok. 1 godzinę do lodówki lub na 15 minut do zamrażarki. Przed pieczeniem nakłuwamy całe ciasto widelcem. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 18 minut. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.
Białka razem ze szczyptą soli miksujemy na gęstą piankę. Następnie stopniowo po łyżce dodajemy cukier, aż powstanie gęsta i lśniąca masa. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Wiśnie mieszamy razem z proszkiem budyniowym i wykładamy na podpieczony spód. Następnie masę bezową i płatki migdałowe. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 140ºC i od razu zmniejszamy do 120ºC i pieczemy przez ok. 1,5 godziny, aż bezą będzie na wierzchu chrupiąca.

ciasto z wiśniami i bezą
ciasto z wiśniami

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij