Wiśniowa chmurka to leciutkie ciasto z wiśniami zatopionymi w galaretce, kremem śmietankowym oraz pyszną bezą. Rewelacyjny sposób na wykorzystanie białek.
Ciasto wykonałam na spodzie z herbatników, ponieważ miałam same białka po tłustym czwartku. Natomiast możesz je wykonać na spodzie z ciasta kruchego.
W sezonie do ciasta użyj wiśni świeżych, natomiast poza nim możesz dodać rozmrożone.
Krem śmietankowy jest leciutki, delikatny i idealnie pasuje do chrupiącej bezy. Zamiast żelatyny zrób krem pół na pół z kremówką i mascarpone. Będzie równie smaczny, a jeśli nie przepadasz za żelatyną unikniesz jej dodawania.
Beza jest chrupiąca na zewnątrz i piankowa w środku. Mega słodka, ale doskonale komponuje się z pozostałymi warstwami.
Wiśniowa chmurka to zaraz po wersji malinowej mój ulubiony smak.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
WIŚNIOWA CHMURKA
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ WIŚNIOWĄ:
- ok. 400 g wiśni, świeżych lub rozmrożonych
- 2 x galaretka wiśniowa
- 700 ml gorącej wody
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ BEZOWĄ:
- 4 białka, duże
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO:
- 1 duża paczka herbatników, maślanych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Herbatniki możesz zamienić na ciasto kruche
Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy herbatniki. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Następnie wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia. Dodajemy wiśnie i mieszamy. Wykładamy na herbatniki i wkładamy do lodówki.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywny krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę. Wykładamy na galaretkę i owijamy folią, wkładamy na noc lub kilka godzin do lodówki.
Białka w temp. pokojowej miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną masę. Następnie po łyżce dodajemy cukier, aż powstanie gęsta i lśniąca masa. Wykładamy do identycznej formy wyłożonej papierem do pieczenia lub rysujemy kształt na papierze i wypełniamy masą bezową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140 C i od razu zmniejszamy do 110 C bez termoobiegu (100 C z termoobiegiem) i pieczemy przez około 1,5 godz. Zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Następnie delikatnie odrywamy papier i nakładamy na warstwę jasnego kremu. Kroimy ostrym nożem. Przechowujemy w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu.
Kiedy dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny? W składnikach widnieją a w przepisie już zostały pominięte.
Jak juz ubijemy bialka z cukrem
Dzień dobry, jeśli chce zrobić to ciasto na kruchym spodzie, jak wtedy postępować? Kruchy spod należy najpierw upiec, jak tak to w jakiej temperaturze/ile minut?
Dziękuję z góry za info ❤️
Tak, wcześniej pieczemy kruchy spod ok. 20 minut w temperaturze 180C
Dzień dobry!
Bardzo Panią proszę, wyślę mi Pani przepis na malinowa chmurkę? Bardzo bardzo proszę, zawsze robiłam tylko od Pani przepisu i był przepyszny. Teraz szukam i nie mogę znaleźć :( innego nie chce robić. Tak bardzo rozpaczam bo nie zapisalam sobie, gdyż myslalam że zawsze będę wchodzić na Pani stronę. Pozdrawiam cieplutko.
Nie wiem czy o ten przepis chodziło https://ilovebake.pl/2012/07/03/ciasto-z-malinami-kruszonka-i-bydyniowa-pianka-przepis/
Witam.A ja mam takie pytanie ,czy zamiast świeżych /mrożonych wiśni może być dżem wiśniowy (akurat mam swój robiony domowy )?
Myślę, że tak :)