Szybki przepis na pączki serowe z twarogu. Nie ma drożdży i smażymy od razu po przygotowaniu. Leciutkie, puszyste z wyczuwalnym smakiem serka.
Pączki serowe są doskonałą alternatywą dla osób, które nie mają czasu przygotować tradycyjnych pączków na drożdżach.
Smak twarogu w pączuszkach jest wyczuwalny i nadaje im wilgotności.
Smażenie pączuszków najlepiej rozpoczynać od zanurzenia łyżeczki w oleju i dopiero nabieraniu ciasta i smażeniu w głębokim tłuszczu. Smażymy na złoty kolor z każdej strony.
Pączki serowe są jednymi z moich ulubionych, dzięki temu, że nie wymagają, aż tak dużej wprawy jak zwykłe pączki.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na pączki.
PĄCZKI SEROWE:
ILOŚĆ: 1 duży talerz
- 300 g twarogu, trzykrotnie zmielonego
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki spirytusu lub 1 łyżka octu spirytusowego
DODATKOWO:
- olej rzepakowy lub smalec do smażenia
- cukier puder lub lukier do pączków
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i cukrem pudrem. Twaróg miksujemy razem z jajkami, żółtkami oraz śmietaną. Następnie dodajemy suche składniki oraz alkohol i mieszamy do połączenia. Masa powinna być dosyć kleista.
Olej lub smalec podgrzewamy do temp. 180 C, następnie za pomocą łyżeczki zanurzonej w oleju forujemy niewielki kuleczki i smażymy na złoty kolor z obu stron. Układamy na ręczniku kuchennym do odsączenia oprószamy pudrem lub polewamy lukrem.
Witam.Ja robię też z serków homogenizowanych.
czy moge uzyc serka Philadelphia do tych paczkow?
Tutaj będzie lepszy serek śmietankowy o troszkę lżejsze konsystencji :)
dziekuje za odpowiedz! tutaj gdzie jestem nie dostane serka smietankowego. Sprobuje zrobic z serkiem wiejskim jak ktos pisal w komentarzach. Dziekuje bardzo!
Dobry pomysł :)
Zamiast twarogu dodałam 2 serki wiejskie. Pączki były równie pyszne:)
https://uploads.disquscdn.com/images/be722d62bb842e9c9537bb2e8308b6a33152eb0f90a377ca33fbb7d6a23ea8fc.jpg
Pączki przepyszne! Puszyste, z mocno wyczuwalnym twarożkiem, dzięki czemu nie są zbyt słodkie. Super!
A jaki ser Pani by poleciła do tych pączków ?
Ja użyłam klinka :)
Czy musi być konieczne twaróg mielony można użyć innego gotowego sera ?
Można użyć gotowego :)
Czy twarog musi być mielony może być inny ser?
Musi być zmielony lub klinek, który sama zmielisz :)
Jaką łyżką nabiera Pani ciasto? Czy podczas smażenia kulki rosną?
Łyżeczką i tak rosną :)