Ciasto Prasnalowe to biszkopt kakaowy, wiśnie, krem czekoladowy oraz śmietankowy i kakaowa beza. Przepyszne, wielowarstwowe ciasto o bogatym smaku.
Ciasto Prasnalowe może wydawać się nieco pracochłonne, ale bezę i biszkopt można upiec wcześniej. Bezę po upieczeniu koniecznie przechowuj w szczelnym pojemniku lub w zamkniętym piekarniki, aby nie chłonęła wilgoci.
Krem na bazie nutelli jest słodziutki, czekoladowo-orzechowy i idealnie współgra z wiśniami i biszkoptem. Wiśnie możesz dzień wcześniej namoczyć w odrobinie alkoholu np. wódce lub rumie.
Krem śmietankowy jest leciutki i delikatny, stanowi przeciwwagę dla pozostałych smaków.
Bezę kakaową przygotowujemy identycznie jak zwykłą. Jest ona nieco niższa niż jasna, ale smak jest równie dobry.
Ciasto Prasnalowe jest idealne dla łasuchów lub osób uwielbiających ciasta z kremem.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO PRASNALOWE
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki kremu czekoladowego np. nutella
- 2 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 4 białka, duże
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki kakao
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:
- 1/2 szklanki mocnego naparu z kawy
- 2 łyżeczki cukru
DODATKOWO:
- ok. 400 g wiśni, świeżych lub mrożonych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Jajka powinny być w temp. pokojowej. Mąki razem z kakao przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie po łyżce dodajemy cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy tylko do połączenia na niskich obrotach. Za pomocą szpatułki lub dużej łyżki drewnianej w kilku niedużych porcjach dodajemy przesiane składniki i delikatnie mieszamy do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170 C przez około 40-45 min do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia i przekrawamy na dwie części.
Białka w temp. pokojowej miksujemy razem z solą na sztywną piankę. Następnie dodajemy po łyżce cukier, aż do uzyskania gęstej i lśniącej masy. Na koniec dodajemy sok z cytryny oraz delikatnie łączymy z przesianym kakao. Identyczną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy bezę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 130 C następnie po włożeniu od razu zmniejszamy do 110 C i pieczemy przez 1,5 godz. Zostawiamy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do wystudzenia. Wyjmujemy z blaszki i przechowujemy w zamkniętym piekarniku, aż do ułożenia na wierzchu ciasta.
Jeden blat biszkoptu układamy w formie i lekko nasączamy, wykładamy wiśnie.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy razem z serkiem na gęstą masę, następnie powoli wlewamy żelatynę. Krem dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy po łyżce nutellę i miksujemy tylko do połączenia. Do drugiej dodajemy przesiany cukier puder i miksujemy do połączenia.
Krem czekoladowy wykładamy na wiśnie, następnie przykrywamy drugim biszkoptem, który lekko nasączamy. Wykładamy jasny krem, następnie owijamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem nakładamy warstwę bezową i kroimy na kawałeczki.
Ciasto jest przepyszne, robiłam go już chyba 5 razy. Niestety nigdy jeszcze nie wyszła mi dobra beza. Za każdej razem wypływa z niej taka kleista i ciągnąca się masa. Czy mogłaby mi Pani coś poradzić? Co robię źle? Już się staram robić wszystko idealnie z przepisem, ale widocznie coś nadal nie tak. Pozdrawiam serdecznie
Ciasto wygląda super. Mam zamiar zrobić na święta. Jednak z bezą jest za dużo roboty w sensie zajmie mi za dużo czasu jej robienie i pieczenie. Czym ją zastąpić , co dać innego na wierzch kremu ?
Można lekko oprószyć kakao :)
Czy beza wraz z ciastem przetrwa parę dni w lodówce, czy się rozpuści ?
Parę dni to za duzo, ale jeden dwa da radę :)
Czy można to ciasto zrobić w formie tortu i jaki tynk byłby najlepszy?
Chciałabym przygotować ciasto w tortownicy 18 cm. Czy w tym wypadku podzielenie wszystkich składników na pół będzie dobrą proporcją?
Pozdrawiam
tak :)
P. Aneto dużo przepisów robi pani na blaszki 24/24 kurczaki pieczone a ja w domu mam 36/26 :)
Gratuluję talentu pozdrawiam serdecznie
Staram się już robić na większe :)
P. Aneto dużo przepisów robi pani na blaszki 24/24 kurczaki pieczone a ja w domu mam 36/26 ????????
Gratuluję talentu pozdrawiam serdecznie
Nowe przepisy staram sie juz przygotowywać na wieksze blaszki :)
Ciasto, które rozpływa się w ustach <3