Znajdź swój przepis

Ciasto Prasnalowe

25 lutego, 2019

Ciasto Prasnalowe to biszkopt kakaowy, wiśnie, krem czekoladowy oraz śmietankowy i kakaowa beza.  Przepyszne, wielowarstwowe ciasto o bogatym smaku.

Ciasto Prasnalowe może wydawać się nieco pracochłonne, ale bezę i biszkopt można upiec wcześniej. Bezę po upieczeniu koniecznie przechowuj w szczelnym pojemniku lub w zamkniętym piekarniki, aby nie chłonęła wilgoci.

Krem na bazie nutelli jest słodziutki, czekoladowo-orzechowy i idealnie współgra z wiśniami i biszkoptem. Wiśnie możesz dzień wcześniej namoczyć w odrobinie alkoholu np. wódce lub rumie.

Krem śmietankowy jest leciutki i delikatny, stanowi przeciwwagę dla pozostałych smaków.

REKLAMA:

Bezę kakaową przygotowujemy identycznie jak zwykłą. Jest ona nieco niższa niż jasna, ale smak jest równie dobry.

Ciasto Prasnalowe jest idealne dla łasuchów lub osób uwielbiających ciasta z kremem.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

Ciasto Prasnalowe-1

CIASTO PRASNALOWE

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM:

REKLAMA:
  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki kremu czekoladowego np. nutella
  • 2 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 4 białka, duże
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki kakao
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:

  • 1/2 szklanki mocnego naparu z kawy
  • 2 łyżeczki cukru

DODATKOWO:

  • ok. 400 g wiśni, świeżych lub mrożonych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Jajka powinny być w temp. pokojowej. Mąki razem z kakao przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie po łyżce dodajemy cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy tylko do połączenia na niskich obrotach. Za pomocą szpatułki lub dużej łyżki drewnianej w kilku niedużych porcjach dodajemy przesiane składniki i delikatnie mieszamy do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170 C przez około 40-45 min do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia i przekrawamy na dwie części.
Białka w temp. pokojowej miksujemy razem z solą na sztywną piankę. Następnie dodajemy po łyżce cukier, aż do uzyskania gęstej i lśniącej masy. Na koniec dodajemy sok z cytryny oraz delikatnie łączymy z przesianym kakao. Identyczną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy bezę. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 130 C następnie po włożeniu od razu zmniejszamy do 110 C i pieczemy przez 1,5 godz. Zostawiamy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do wystudzenia. Wyjmujemy z blaszki i przechowujemy w zamkniętym piekarniku, aż do ułożenia na wierzchu ciasta.
Jeden blat biszkoptu układamy w formie i lekko nasączamy, wykładamy wiśnie.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy razem z serkiem na gęstą masę, następnie powoli wlewamy żelatynę. Krem dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy po łyżce nutellę i miksujemy tylko do połączenia. Do drugiej dodajemy przesiany cukier puder i miksujemy do połączenia.
Krem czekoladowy wykładamy na wiśnie, następnie przykrywamy drugim biszkoptem, który lekko nasączamy. Wykładamy jasny krem, następnie owijamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem nakładamy warstwę bezową i kroimy na kawałeczki.

Ciasto Prasnalowe-3 Ciasto Prasnalowe-5

Ciasto Prasnalowe-8 Ciasto Prasnalowe-9

Dołącz do dyskusji

  1. Ciasto jest przepyszne, robiłam go już chyba 5 razy. Niestety nigdy jeszcze nie wyszła mi dobra beza. Za każdej razem wypływa z niej taka kleista i ciągnąca się masa. Czy mogłaby mi Pani coś poradzić? Co robię źle? Już się staram robić wszystko idealnie z przepisem, ale widocznie coś nadal nie tak. Pozdrawiam serdecznie

  2. Ciasto wygląda super. Mam zamiar zrobić na święta. Jednak z bezą jest za dużo roboty w sensie zajmie mi za dużo czasu jej robienie i pieczenie. Czym ją zastąpić , co dać innego na wierzch kremu ?

    1. Można lekko oprószyć kakao :)

  3. Czy beza wraz z ciastem przetrwa parę dni w lodówce, czy się rozpuści ?

    1. Parę dni to za duzo, ale jeden dwa da radę :)

  4. Czy można to ciasto zrobić w formie tortu i jaki tynk byłby najlepszy?

  5. Aleksandra says:

    Chciałabym przygotować ciasto w tortownicy 18 cm. Czy w tym wypadku podzielenie wszystkich składników na pół będzie dobrą proporcją?
    Pozdrawiam

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  6. Wiesława says:

    P. Aneto dużo przepisów robi pani na blaszki 24/24 kurczaki pieczone a ja w domu mam 36/26 :)
    Gratuluję talentu pozdrawiam serdecznie

    1. aneta Autor says:

      Staram się już robić na większe :)

  7. Wiesława says:

    P. Aneto dużo przepisów robi pani na blaszki 24/24 kurczaki pieczone a ja w domu mam 36/26 ????????
    Gratuluję talentu pozdrawiam serdecznie

    1. aneta Autor says:

      Nowe przepisy staram sie juz przygotowywać na wieksze blaszki :)

  8. Ciasto, które rozpływa się w ustach <3

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij