Leciutkie jak puszek ciasto kryształek z bitą śmietaną i galaretkami. Bardzo proste w przygotowaniu i co najważniejsze przepyszne.
Biszkopt wykonujemy w tradycyjny sposób. Jest puszysty, leciutki jak piórko i słodki. Można go lekko nasączyć wodą z cukrem i cytryną, przez co będzie bardziej wilgotny. Do nasączenia możesz dodać drobinę alkoholu np. rumu.
Krem to bita śmietana zgęszczona żelatyną. Jeśli nie lubisz żelatyny możesz zastąpić ją serkiem mascarpone. 400 ml śmietanki kremówki i 200 g serka mascarpone, miksujemy na bardzo gęsty krem.
Galaretki dodałam o trzech różnych smakach ( u mnie malinowa, agrestowa i cytrynowa). Natomiast możesz dowolnie komponować i zmieniać ich smak.
Ciasto kryształek to proste, smaczne i przede wszystkim leciutki deser, który większości będzie smakował. Idealny na urodziny, święta i imprezy rodzinne.
TUTAJ znajdziesz przepis na wersję ciasta czekoladową.
CIASTO KRYSZTAŁEK
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 5 jajek, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
DODATKOWO:
- 3 galaretki o różnych smakach
- 3 x 250 ml gorącej wody do rozpuszczenia galaretek
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Każdą galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki, aż całkowicie stężeje.
Maki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie dodajemy po łyżce cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie łączymy za pomocą szpatułki lub łyżki drewnianej. Przekładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 40-45 min do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia i przekrawamy na dwie części. Jedną część nasączamy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder i powoli wlewamy żelatynę. Galaretki kroimy na kawałki i dodajemy do kremówki. Wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugim kawałkiem i lekko nasączamy. Owijamy folią i wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
Można też na większą blachę zrobić jak tak to ile składników?
Na formę 25 x 35 cm wystarczy zwiększyć składniki o 1/3 :)
Uwielbiam to ciasto, ale za każdym razem robiłam z żelatyną, tym razem chciałbym spróbować z mascarpone. Jeśli zamiast żelatyny używam mascarpone to jak zrobić masę?
Co zrobić żeby górna ciasta miała taki piękny pomarańczowy kolor jak na zdjęciu?
U mnie to po prostu wypieczony biszkopt
Dziękuję. Zrobiłam to ciasto na urodziny córeczki. Wyszło bardzo efektownie i smacznie a dzieci były zachwycone????
Czy żelatyne można zastąpić garaletką
mozesz np. krystaliczna :)