Murzynek z kremem to klasyk, który zawsze się udaje i przede wszystkim jest przepyszny. Przepis jest szybki i banalnie prosty.
Wilgotne, czekoladowe ciasto, które możesz dodatkowo nasączyć lekko naparem z kawy lub herbaty. Ciasto nie należy do ciężkich, ale też nie jest tak leciutkie jak biszkopt.
Krem budyniowy idealnie pasuje do przeróżnych ciasta przekładanych. Słodki, kremowy i w dodatku delikatny w smaku krem, który stanowi przeciwwagę dla intensywnego ciasta czekoladowego.
Wierzch ciasta smarujemy dżemem porzeczkowym, który ożywia smak i dzięki niemu nie ma mowy o tym, aby ciasto było mdłe. Następnie polewa czekoladowa i ciasto jest gotowe.
Murzynek z kremem to perfekcyjne ciasto do podawania na uroczystości, okazje rodzinne lub święta. Zawsze się udaje i jest bezpiecznym rozwiązaniem, ponieważ większości smakuje.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
MURZYNEK Z KREMEM
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki oleju np. rzepakowego
- 1/2 szklanki wody
- 1 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 5 jajek, temp. pokojowa
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:
- 500 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 200 g masła, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- 80 g gorzkiej czekolady
DODATKOWO:
- 1 mały słoiczek dżemu porzeczkowego
- 1 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem i sodą do miseczki. W garnuszku podgrzewamy wodę razem z olejem, kakao oraz 1 szklanką cukru, aż do jego rozpuszczenia. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie dodajemy stopniowo 1/2 szklanki cukru. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Wlewamy ostudzoną mieszaninę i delikatnie łączymy za pomocą łyżki. Na koniec w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i mieszamy delikatnie, aby pianka jak najmniej opadła. Gotowe ciasto przelewamy do formy i pieczemy w temp. 180 C przez około 40-45 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia i przekrawamy na dwie części.
400 ml mleka podgrzewamy razem z cukrem i wanilią. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy i wlewamy cały czas mieszając do gorącego mleka. Gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Owijamy folią i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło przez chwilę miksujemy następnie dodajemy po łyżce budyń. Gotowy krem wykładamy na jeden blat ciasta (wcześniej można lekko nasączyć np. naparem z kawy lub herbaty) i przykrywamy drugim.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i mieszamy z dżemem. Wykładamy na wierzch ciasta i wyrównujemy. Owijamy folią i wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Wylewamy na ciasto i zostawiamy na około 30 minut do stężenia.


Przepis idealny!
Zrobiłam na weekend to ciasto i już nie ma, wyszło idealne murzynek nie był suchy ani gumowy, krem gesty i puszysty a połączenie dżemu i czekolady pycha
Murzynek urósł za mały aby przekroić go wzdłuż. Za to masa budyniowa pierwsza klasa❤️ciasto uratowalam. Na murzynka wyłożyłam mase budyniową i zalałam galaretką????
Masa budyniowa stała się bardzo rzadka.
Zrobiłam masę. Była gęsta i świetna, jak krem. Po włożeniu na biszkopt a następnie do lodówki z masy zrobił się rzadki budyń. :(
Krem budyniowy wyszedł mi dość leisty, czy zgęstnieje w lodówce?
Witam, w tym przepisie na pewno musi być większa blaszka,ponieważ ja wlałam ciasto do blachy 24/36 cm , i ciacho już jest równe z blaszką.
Pięknie rośnie, z blaszki 24/24 cm już by mi chyba wypłynęło.Pozdrawiam
Rozumiem, że białka pozostałe z jajek ubijamy i dodajemy do masy? Bo nie jest to napisane
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę.
Pierwszy murzynek który nie wyszedł mi suchy i nie wyszedł Zakalec ;) dziękuje za przepis
Super :)
Czy na ta galaretke na wierzchu moge polozyc krem ganache tzn otynkowac jako tort cale ciasto, lub czy boki pokryc np kremem i masa cukrowa calosc pokryc?
Witam czy żelatyna ma być gorąca czy wystudzona dodana do dżemu ?
wystudzona, ale jeszcze płynna :)
Kiedy i gdzie dodać 1/2 szklanki wody, którą podaje Pani w składnikach na ciasto?
Z tego co wyczytałam to na samym początku jest wspomniane o wodzie, trzeba ją podgrzać z olejem, kakao i cukrem ;)
Teraz jest prawidłowo bo zostało poprawione.
To prawda już poprawione :)