Znajdź swój przepis

Torcik jogurtowy z malinami

20 lipca, 2018

Tym razem przepis na torcik jogurtowy z malinami zatopionymi w galaretce. Delikatny deser z puszystym biszkoptem, leciutkim kremem i do tego świeże maliny. Tort nie jest całkowicie dietetyczny, ale wersja kremu na jogurcie jest na pewno mniej kaloryczna.

Biszkopt możemy nasączyć np. wodą z sokiem z cytryny i cukrem pudrem lub dodać do tego odrobinę alkoholu. Ciasto będzie wilgotniejsze i jeszcze smaczniejsze, dlatego zachęcam, aby chociaż odrobinę nasączyć.

Krem jogurtowy jest bardzo leciutki i delikatny, dzięki dodaniu ubitej śmietanki, która nadaje puszystości. Oczywiście możesz wykonać na samym jogurcie, ale wtedy będzie cięższy i bardziej galaretkowy w konsystencji.

Wierzch to owoce zatopione w galaretce malinowej.

REKLAMA:

Torcik jogurtowy z malinami to nieco lżejsza wersja, która doskonale sprawdzi się na letni deser. Szybki w przygotowaniu, prosty i do tego przepyszny.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na torty.

tort jogurtowy

TORCIK JOGURTOWY Z MALINAMI

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 3 jajka, duże
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASĘ JOGURTOWĄ:

  • 600 g jogurtu greckiego
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 -4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody

DODATKOWO:

REKLAMA:
  • 1 galaretka malinowa
  • 400 ml gorącej wody
  • 250 g malin, świeżych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Jajka powinny być w temp. pokojowej. Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. W kilku porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie łączymy szpatułką lub dużą łyżką np. drewnianą.
Tortownicę o śr. 24 cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub używamy silikonowej formy. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody, zostawiamy do wystudzenia. Wkładamy do lodówki, aż zacznie być tężejąca.
Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie i zostawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy np. w mikrofali (nie doprowadzamy do wrzenia) i zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę miksujemy na sztywną masę. Jogurt miksujemy z przesianym cukrem pudrem, następnie dodajemy ubitą kremówkę i delikatnie łączymy. Na koniec mieszamy z ostudzoną żelatyną. Wykładamy na biszkopt, układamy maliny i wkładamy do lodówki na 15 min. Po tym czasie wykładamy tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Tort jogurtowy Tort jogurtowy

Tort jogurtowy Tort jogurtowy

Dołącz do dyskusji

  1. Hej
    Ile żelatyny w gramach należy dodać do kremu? Jaka to żelatyna? :-)

  2. Karolina says:

    Mogę dać serek mascarpone zamiast jogurtu? Jeżeli tak to ile?

  3. Krystyna says:

    U mnie biszkopt z kremem zalał 90% wysokości obręczy od tortownicy i nie udało mi się wylać całych 400ml galaretki. Chyba muszę sobie sprawić obręcz do tortów…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij