Tym razem przepis na torcik jogurtowy z malinami zatopionymi w galaretce. Delikatny deser z puszystym biszkoptem, leciutkim kremem i do tego świeże maliny. Tort nie jest całkowicie dietetyczny, ale wersja kremu na jogurcie jest na pewno mniej kaloryczna.
Biszkopt możemy nasączyć np. wodą z sokiem z cytryny i cukrem pudrem lub dodać do tego odrobinę alkoholu. Ciasto będzie wilgotniejsze i jeszcze smaczniejsze, dlatego zachęcam, aby chociaż odrobinę nasączyć.
Krem jogurtowy jest bardzo leciutki i delikatny, dzięki dodaniu ubitej śmietanki, która nadaje puszystości. Oczywiście możesz wykonać na samym jogurcie, ale wtedy będzie cięższy i bardziej galaretkowy w konsystencji.
Wierzch to owoce zatopione w galaretce malinowej.
Torcik jogurtowy z malinami to nieco lżejsza wersja, która doskonale sprawdzi się na letni deser. Szybki w przygotowaniu, prosty i do tego przepyszny.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na torty.
TORCIK JOGURTOWY Z MALINAMI
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 3 jajka, duże
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA MASĘ JOGURTOWĄ:
- 600 g jogurtu greckiego
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 -4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki zimnej wody
DODATKOWO:
- 1 galaretka malinowa
- 400 ml gorącej wody
- 250 g malin, świeżych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Jajka
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Mąki
przesiewamy
do
miseczki.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
masę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
stopniowo
cukier
oraz
po
jednym
żółtku.
W
kilku
porcjach
dodajemy
suche
składniki
i
delikatnie
łączymy
szpatułką
lub
dużą
łyżką
np.
drewnianą.
Tortownicę
o
śr.
24
cm
smarujemy
masłem
i
oprószamy
bułką
tartą
lub
używamy
silikonowej
formy.
Przekładamy
ciasto
i
pieczemy
w
temp.
170
C
przez
około
30-35
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Wyjmujemy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Galaretkę
rozpuszczamy
w
400
ml
gorącej
wody,
zostawiamy
do
wystudzenia.
Wkładamy
do
lodówki,
aż
zacznie
być
tężejąca.
Żelatynę
rozpuszczamy
w
zimnej
wodzie
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Podgrzewamy
np.
w
mikrofali
(nie
doprowadzamy
do
wrzenia)
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Kremówkę
miksujemy
na
sztywną
masę.
Jogurt
miksujemy
z
przesianym
cukrem
pudrem,
następnie
dodajemy
ubitą
kremówkę
i
delikatnie
łączymy.
Na
koniec
mieszamy
z
ostudzoną
żelatyną.
Wykładamy
na
biszkopt,
układamy
maliny
i
wkładamy
do
lodówki
na
15
min.
Po
tym
czasie
wykładamy
tężejącą
galaretkę.
Wkładamy
do
lodówki
na
kilka
godzin.
Komentarze
Mogę dać serek mascarpone zamiast jogurtu? Jeżeli tak to ile?
U mnie biszkopt z kremem zalał 90% wysokości obręczy od tortownicy i nie udało mi się wylać całych 400ml galaretki. Chyba muszę sobie sprawić obręcz do tortów…