Tym razem przepis na torcik jogurtowy z malinami zatopionymi w galaretce. Delikatny deser z puszystym biszkoptem, leciutkim kremem i do tego świeże maliny. Tort nie jest całkowicie dietetyczny, ale wersja kremu na jogurcie jest na pewno mniej kaloryczna.
Biszkopt możemy nasączyć np. wodą z sokiem z cytryny i cukrem pudrem lub dodać do tego odrobinę alkoholu. Ciasto będzie wilgotniejsze i jeszcze smaczniejsze, dlatego zachęcam, aby chociaż odrobinę nasączyć.
Krem jogurtowy jest bardzo leciutki i delikatny, dzięki dodaniu ubitej śmietanki, która nadaje puszystości. Oczywiście możesz wykonać na samym jogurcie, ale wtedy będzie cięższy i bardziej galaretkowy w konsystencji.
Wierzch to owoce zatopione w galaretce malinowej.
Torcik jogurtowy z malinami to nieco lżejsza wersja, która doskonale sprawdzi się na letni deser. Szybki w przygotowaniu, prosty i do tego przepyszny.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na torty.
TORCIK JOGURTOWY Z MALINAMI
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 3 jajka, duże
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA MASĘ JOGURTOWĄ:
- 600 g jogurtu greckiego
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 -4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki zimnej wody
DODATKOWO:
- 1 galaretka malinowa
- 400 ml gorącej wody
- 250 g malin, świeżych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Jajka powinny być w temp. pokojowej. Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. W kilku porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie łączymy szpatułką lub dużą łyżką np. drewnianą.
Tortownicę o śr. 24 cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub używamy silikonowej formy. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody, zostawiamy do wystudzenia. Wkładamy do lodówki, aż zacznie być tężejąca.
Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie i zostawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy np. w mikrofali (nie doprowadzamy do wrzenia) i zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę miksujemy na sztywną masę. Jogurt miksujemy z przesianym cukrem pudrem, następnie dodajemy ubitą kremówkę i delikatnie łączymy. Na koniec mieszamy z ostudzoną żelatyną. Wykładamy na biszkopt, układamy maliny i wkładamy do lodówki na 15 min. Po tym czasie wykładamy tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Hej
Ile żelatyny w gramach należy dodać do kremu? Jaka to żelatyna? :-)
Mogę dać serek mascarpone zamiast jogurtu? Jeżeli tak to ile?
U mnie biszkopt z kremem zalał 90% wysokości obręczy od tortownicy i nie udało mi się wylać całych 400ml galaretki. Chyba muszę sobie sprawić obręcz do tortów…