Znajdź swój przepis

Ciasto galaretkowiec

18 lipca, 2018

Ciasto galaretkowiec to leciutki jak pianka deser z dużą ilością galaretek w przeróżnych smakach. Przepis jest mało skomplikowany i wykonuje się go błyskawicznie. Doskonały na lato ozdobiony świeżymi owocami.

Masę piankową wykonujemy na bazie gęstego jogurtu greckiego oraz ubitej śmietanki. Oczywiście można wykonać na samym jogurcie, ale konsystencja będzie o wiele cięższa. Kremówka napowietrza i sprawia, że konsystencja jest delikatniejsza.

Do ciasta dodałam trzy galaretki o smaku: agrestowym, truskawkowym i wiśniowym. W przypadku smaków możesz dowolnie zmieniać i dodawać swoje ulubione smaki. Całość udekorowałam malinami i porzeczkami, dzięki czumu uzyskała słodko-kwaśny smak, który uwielbiam.

Ciasto galaretkowiec będzie idealny dla osób, które uwielbiają bardzo delikatne desery. Leciutka pianka, galaretki i świeże owoce. Przepyszne wariacja na lato.

REKLAMA:

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

galaretkowiec

CIASTO GALARETKOWIEC

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 3 galaretki np. truskawkowa, agrestowa, wiśniowa
  • 900 ml gorącej wody
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny*
  • 1/3 szklanki zimnej wody

DODATKOWO:

  • 1 paczka okrągłych biszkoptów
  • owoce do dekoracji na wierzch np. maliny, porzeczki

 * żelatynę możesz zamienić np. na przeźroczystą galaretką, dodając rozpuszczoną w 300 ml gorącej wody i ostudzoną wymieszać z ubitą kremówką

REKLAMA:

Każdą galaretkę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody, studzimy i wkładamy do lodówki, aż do całkowitego stężenia.
Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wody i zostawiamy do napęcznienia. Następnie chwilę podgrzewamy np. w mikrofali (nie doprowadzając do wrzenia). Zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie delikatnie łączymy z jogurtem. Dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę.
Galaretki kroimy na dosyć duże kawałki. Dodajemy do masy jogurtowej i delikatnie mieszamy. Na dno tortownicy o śr. 24-26 cm układamy biszkopty, wykładamy masę i wyrównujemy wierzch. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Dekorujemy wierzch świeżymi owocami.

galaretkowiec galaretkowiec

galaretkowiec

Dołącz do dyskusji

  1. Jakie proporcje Pani proponuje zastosować do blaszki prostokątnej 24x34cm?

    1. Ja bym zwiększyła o połowę :)

    2. Dziękuję 😊

  2. Paulina says:

    Najlepszy przepis ! Efektowne i pyszne ! Polecam

  3. Dorota S. says:

    Przepis rewelacyjny ???? Użyłam tylko innych proporcji, bo miałam po 330 ml śmietany i jogurtu naturalnego płynnego. Dodałam zatem 3,5 łyżeczki żelatyny i wyszło super. Zapisałam przepis do ulubionych ????

    1. Ilovebake says:

      Dziękuję :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij