Ciasto galaretkowiec to leciutki jak pianka deser z dużą ilością galaretek w przeróżnych smakach. Przepis jest mało skomplikowany i wykonuje się go błyskawicznie. Doskonały na lato ozdobiony świeżymi owocami.
Masę piankową wykonujemy na bazie gęstego jogurtu greckiego oraz ubitej śmietanki. Oczywiście można wykonać na samym jogurcie, ale konsystencja będzie o wiele cięższa. Kremówka napowietrza i sprawia, że konsystencja jest delikatniejsza.
Do ciasta dodałam trzy galaretki o smaku: agrestowym, truskawkowym i wiśniowym. W przypadku smaków możesz dowolnie zmieniać i dodawać swoje ulubione smaki. Całość udekorowałam malinami i porzeczkami, dzięki czumu uzyskała słodko-kwaśny smak, który uwielbiam.
Ciasto galaretkowiec będzie idealny dla osób, które uwielbiają bardzo delikatne desery. Leciutka pianka, galaretki i świeże owoce. Przepyszne wariacja na lato.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.
CIASTO GALARETKOWIEC
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 3 galaretki np. truskawkowa, agrestowa, wiśniowa
- 900 ml gorącej wody
- 400 g jogurtu greckiego
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny*
- 1/3 szklanki zimnej wody
DODATKOWO:
- 1 paczka okrągłych biszkoptów
- owoce do dekoracji na wierzch np. maliny, porzeczki
* żelatynę możesz zamienić np. na przeźroczystą galaretką, dodając rozpuszczoną w 300 ml gorącej wody i ostudzoną wymieszać z ubitą kremówką
Każdą galaretkę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody, studzimy i wkładamy do lodówki, aż do całkowitego stężenia.
Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wody i zostawiamy do napęcznienia. Następnie chwilę podgrzewamy np. w mikrofali (nie doprowadzając do wrzenia). Zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie delikatnie łączymy z jogurtem. Dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę.
Galaretki kroimy na dosyć duże kawałki. Dodajemy do masy jogurtowej i delikatnie mieszamy. Na dno tortownicy o śr. 24-26 cm układamy biszkopty, wykładamy masę i wyrównujemy wierzch. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Dekorujemy wierzch świeżymi owocami.
Jakie proporcje Pani proponuje zastosować do blaszki prostokątnej 24x34cm?
Ja bym zwiększyła o połowę :)
Dziękuję 😊
Najlepszy przepis ! Efektowne i pyszne ! Polecam
Przepis rewelacyjny ???? Użyłam tylko innych proporcji, bo miałam po 330 ml śmietany i jogurtu naturalnego płynnego. Dodałam zatem 3,5 łyżeczki żelatyny i wyszło super. Zapisałam przepis do ulubionych ????
Dziękuję :)