Ciasto galaretkowiec to leciutki jak pianka deser z dużą ilością galaretek w przeróżnych smakach. Przepis jest mało skomplikowany i wykonuje się go błyskawicznie. Doskonały na lato ozdobiony świeżymi owocami.
Masę piankową wykonujemy na bazie gęstego jogurtu greckiego oraz ubitej śmietanki. Oczywiście można wykonać na samym jogurcie, ale konsystencja będzie o wiele cięższa. Kremówka napowietrza i sprawia, że konsystencja jest delikatniejsza.
Do ciasta dodałam trzy galaretki o smaku: agrestowym, truskawkowym i wiśniowym. W przypadku smaków możesz dowolnie zmieniać i dodawać swoje ulubione smaki. Całość udekorowałam malinami i porzeczkami, dzięki czumu uzyskała słodko-kwaśny smak, który uwielbiam.
Ciasto galaretkowiec będzie idealny dla osób, które uwielbiają bardzo delikatne desery. Leciutka pianka, galaretki i świeże owoce. Przepyszne wariacja na lato.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.
CIASTO GALARETKOWIEC
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 3 galaretki np. truskawkowa, agrestowa, wiśniowa
- 900 ml gorącej wody
- 400 g jogurtu greckiego
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny*
- 1/3 szklanki zimnej wody
DODATKOWO:
- 1 paczka okrągłych biszkoptów
- owoce do dekoracji na wierzch np. maliny, porzeczki
* żelatynę możesz zamienić np. na przeźroczystą galaretką, dodając rozpuszczoną w 300 ml gorącej wody i ostudzoną wymieszać z ubitą kremówką
Każdą
galaretkę
rozpuszczamy
w
300
ml
gorącej
wody,
studzimy
i
wkładamy
do
lodówki,
aż
do
całkowitego
stężenia.
Żelatynę
rozpuszczamy
w
zimnej
wody
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Następnie
chwilę
podgrzewamy
np.
w
mikrofali
(nie
doprowadzając
do
wrzenia).
Zostawiamy
do
wystudzenia.
Kremówkę
miksujemy
na
sztywną
masę,
następnie
delikatnie
łączymy
z
jogurtem.
Dodajemy
przesiany
cukier
puder
oraz
powoli
wlewamy
żelatynę.
Galaretki
kroimy
na
dosyć
duże
kawałki.
Dodajemy
do
masy
jogurtowej
i
delikatnie
mieszamy.
Na
dno
tortownicy
o
śr.
24-26
cm
układamy
biszkopty,
wykładamy
masę
i
wyrównujemy
wierzch.
Wkładamy
na
kilka
godzin
do
lodówki.
Dekorujemy
wierzch
świeżymi
owocami.
Komentarze
Przepis rewelacyjny ???? Użyłam tylko innych proporcji, bo miałam po 330 ml śmietany i jogurtu naturalnego płynnego. Dodałam zatem 3,5 łyżeczki żelatyny i wyszło super. Zapisałam przepis do ulubionych ????
Dziękuję