Piernik z powidłami jest jednym z najsmaczniejszych zaraz po staropolskim. Wilgotny, miękki o intensywnym smaku i zapachu.
Piernik możesz upiec tuż przed świętami lub kilka dni wcześniej. Podczas przechowywania nie traci na smaku i wilgotności.
Przepis łączy w sobie intensywny smak przypraw korzennych, powideł śliwkowych oraz czekolady. Do środka możesz dodać posiekane orzechy włoskie lub suszone śliwki. Na pewno wzbogacą smak piernika.
Piernik z powidłami to idealny przepis na nadchodzące święta. Przepyszny, delikatny i puszysty. Jeden z moich ulubionych pierników.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na pierniki i pierniczki.
PIERNIK Z POWIDŁAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g masła lub margaryny
- 1 szklanka powideł śliwkowych
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 50 g masła
- 50 ml mleka
- 100 g czekolady deserowej
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 12×26 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i sodą. Masło roztapiamy w garnuszku, następnie dodajemy powidła, miód oraz kakao i przyprawę do piernika. Odstawiamy do wystudzenia.
Jajka miksujemy z cukrem na jasną i puszystą masę (ok.8 minut). Następnie cały czas miksując dodajemy powoli ostudzoną masę oraz w kilku porcjach suche składniki. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 170 C przez około 50-60 min do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Masło podgrzewamy razem z mlekiem do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia i smarujemy wierzch ciasta. Dekorujemy figami, daktylami lub orzechami.



Czy można zrobić go na mące orkiszowej? jest szansa że wyjdzie?
Niestety nigdy nie próbowałam :)
Ile wcześniej mogę upiec ciasto? :)
Nawet na 2-3 dni wcześniej :)
Witam,przy podgrzewaniu masła z resztą składników- jak już masa się studzi to maslo się rozwarstwia, czy tak ma być?
Tak, wystarczy trzepaczka wymieszać przed dodaniem do innych składników :)
o ile zwiększyc proporcje na blaszkę o wymiarach 25x36cm? jak długo piec?
Podwoilabym proporcje i pieklabym podobna ilość czasu do suchego patyczka :)
Pyszny piernik (dalam dzem pomaranczowy ze skorka do srodka i odrobine powidel). Jutro robie ponownie, tylko zmniejsze troche ilosc cukru pod siebie
. Pozdrawiam:)
Zrobiłam próbę przed świętami i wyszedł REWELACJA 😀
Czy od takiej ilości powideł nie zrobi się zakalec?
Z piernikami mam dylemat, bo piekłam już z dwóch różnych przepisów (akurat nie od Pani) i za każdym razem zakalec :( Nie wiem czy te przepisy były do kitu (jeden z gazety, drugi z internetu), czy ja nie umiem pierników piec. Spróbuję któryś Pani przepis, może się w końcu uda upiec porządny piernik :)
Piekłam go kilka razy i nigdy nie było zakalca :) ważne, aby zbyt długo go nie mieszać bo wtedy ciasto może być gliniaste ;)
Piernik extra polecam wszystkim. Przerobiłam na Termimix wyszedł pyszny. Pozdrawiam serdecznie ????????????
Czy można piernik dodatkowo przełożyć powidłami?
Tak
Witam, mi się maslo rozwarstfiło w masie po wystudzeniu, czy tak powinno być?
Po wystudzenia?
Upieczone! W jaki sposób przechowywać piernik, aby przetrwał do świąt? Czy przechowywanie w lodówce w plastikowym pojemniku wystarczy czy może owinąć bawełnianą ścierką?
W lodówce pod folią
Czymozna zamiast masła dodac oleju kokosowego? I maki orkiszowej?
Czy można pominąć kakao?? Dziecko ma alergię :( Czy dodać 3 łyżki mąki zamiast???
tak
Zależy jaka średnica blaszki
Może popękać :)
gor-dol :)
Lepiej nie zmieniać proporcji
Czy do formy 35×12 mogą zostać te same proporcje?
zwiększyłabym o 1/4 skladniki
Czy zamiast powideł można dodać dżem malinowy lub wiśniowy?
tak :)
Robiłam na święta i po wyszedł pyszny wilgotny w środku a jak dłużej polezal był jeszcze lepszy prosty przepis pycha !!
A powidła są te sklepowe (w wiaderku) czy można użyć własnej roboty?
Można użyć własnych piernik będzie jeszcze lepszy :)
Ciasto zrobiłam i wyszło przepyszne. Wyrosło idealnie. Użyłam powideł własnej roboty. Polecam ten przepis, w sam raz na święta!
Bardzo się cieszę, że smakowal :)
Dlaczego Pani usunęła przepis na „wilgotny piernik z powidłami”?
Nie usunęłam tylko zrobiłam nowe zdjęcia :) przepis znajdziesz w kategorii pierniki :)