Znajdź swój przepis

Wafle kokosowe z kajmakiem

7 lipca, 2020

Domowe wafle kokosowe z warstwą kajmakową. Pyszny i słodki deser do wykonania w kilka chwil.

Warstwa kokosowa z nutką mleczną jest przepyszna, delikatna o aromacie kokosowo-migdałowym.

Druga warstwa to połączenie mleka w proszku z kajmakiem.

Wafle najlepiej przygotować na 2-3 dni przed podaniem. Warstwy będą zwarte i wafle ładnie będą dały się pokroić na kawałeczki.

Wafle kokosowe to świetna alternatywa dla słodyczy sklepowych. Kilka prostych składników, a mamy super smaczny deser.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na domowe wafle.

Wafle kokosowe

WAFLE KOKOSOWE Z KAJMAKIEM

SKŁADNIKI NA MASĘ KOKOSOWĄ:

  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 1 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 4 łyżki mleka
  • 200 g wiórków kokosowych

SKŁADNIKI NA MASĘ KAJMAKOWĄ:

  • 70 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki masy kajmakowej
  • 2 łyżki mleka
  • 2/3 szklanki mleka w proszku

DODATKOWO:

  • opakowanie wafli kwadratowych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wiórki blendujemy, aby były rozdrobnione. Masło przekładamy do rondelka razem z cukrem, ekstraktem i mlekiem. Podgrzewamy, aż do rozpuszczenia składników. Zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko w proszku. Mieszamy dokładnie, aż masa będzie jednolita. Na koniec mieszamy z wiórkami. Przekładamy wafle tworząc trzy warstwy jasne.
Masło razem z cukrem i mlekiem podgrzewamy, aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy kajmak i mieszamy dokładnie przez chwilkę gotując. Zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko w proszku. Przekładamy ostatni wafel. Gotowy owijamy folią i wkładamy do lodówki. Następnie obciążamy np. deską do krojenia, aby wafle nie były pofalowane.

Wafle kokosowe-1 Wafle kokosowe Wafle kokosowe

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy da radę masło zastąpić śmietana 30

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij