Domowe wafle kokosowe z warstwą kajmakową. Pyszny i słodki deser do wykonania w kilka chwil.
Warstwa kokosowa z nutką mleczną jest przepyszna, delikatna o aromacie kokosowo-migdałowym.
Druga warstwa to połączenie mleka w proszku z kajmakiem.
Wafle najlepiej przygotować na 2-3 dni przed podaniem. Warstwy będą zwarte i wafle ładnie będą dały się pokroić na kawałeczki.
Wafle kokosowe to świetna alternatywa dla słodyczy sklepowych. Kilka prostych składników, a mamy super smaczny deser.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na domowe wafle.
WAFLE KOKOSOWE Z KAJMAKIEM
SKŁADNIKI NA MASĘ KOKOSOWĄ:
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 1 1/2 szklanki mleka w proszku
- 4 łyżki mleka
- 200 g wiórków kokosowych
SKŁADNIKI NA MASĘ KAJMAKOWĄ:
- 70 g masła
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki masy kajmakowej
- 2 łyżki mleka
- 2/3 szklanki mleka w proszku
DODATKOWO:
- opakowanie wafli kwadratowych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wiórki blendujemy, aby były rozdrobnione. Masło przekładamy do rondelka razem z cukrem, ekstraktem i mlekiem. Podgrzewamy, aż do rozpuszczenia składników. Zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko w proszku. Mieszamy dokładnie, aż masa będzie jednolita. Na koniec mieszamy z wiórkami. Przekładamy wafle tworząc trzy warstwy jasne.
Masło razem z cukrem i mlekiem podgrzewamy, aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy kajmak i mieszamy dokładnie przez chwilkę gotując. Zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko w proszku. Przekładamy ostatni wafel. Gotowy owijamy folią i wkładamy do lodówki. Następnie obciążamy np. deską do krojenia, aby wafle nie były pofalowane.

Czy da radę masło zastąpić śmietana 30