Szarlotka z jogurtową pianką z dużą ilością pysznych jabłek na kruchym cieście i leciutką warstwą jogurtu. Cudowna szarlotka, która będzie doskonała na przeróżne okazje.
Niesamowicie pyszne połączenie jabłek, ciasta i jogurtowej pianki, która po upieczeniu nieco przypomina serniczek.
Ciasto i duszone jabłuszka możesz wykonać dzień wcześniej, a wtedy praca nad przepisem będzie jeszcze szybsza.
Szarlotka z tego przepisu będzie hitem nie tylko imprez, urodzin, ale również jedną z pyszniejszych jakie zjesz.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
SERNIK Z JABŁKAMI BEZ PIECZENIA
SZARLOTKA Z JOGURTOWĄ PIANKĄ
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO
- 400 g mąki tortowej
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g zimnego masła
- 5 zimnych żółtek (rozmiar L)
- szczypta soli
WARSTWA JABŁKOWA
- 2 kg jabłek, lekko kwaśnych
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1,5 łyżki kaszki manny/ bułki tartej
JOGURTOWA PIANKA
- 5 białek (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 600 g jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- budyń waniliowy w proszku bez cukru (50 g)
- szczypta soli
DODATKOWO
- cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Dodajemy żółtka oraz szczyptę soli i zagniatamy, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Jedną owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na ok. 2 godziny. Drugą natomiast wylepiamy dno formy i nakłuwamy całe widelcem. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut do lekkiego zarumienienia. Wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Przekładamy do garnuszka razem z cukrem, sokiem z cytryny, cynamonem i masłem. Dusimy pod przykryciem, aż jabłka zaczną się lekko rozpadać. Na koniec do gorących jabłek dodajemy mąką ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
Białka w temp. pokojowej miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Stopniowo dodajemy po łyżce cukier, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po łyżce jogurt, wlewamy powoli olej. Przesiewamy proszek budyniowy i jeszcze chwilkę miksujemy. Jabłka wykładamy na podpieczony spód, wykładamy warstwę jogurtową i ścieramy na tarce o dużych oczkach kawałek ciasta z zamrażarki. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 40 – 45 minut do zarumienienia wierzchu ciasta. Gotowe zostawiamy na ok. 5 – 10 minut w piekarniku i dopiero lekko uchylamy. Studzimy i przed podaniem oprószamy wierzch cukrem pudrem.
Czy mogę użyć gotowych jabłek że słoika, jeśli tak to ile bo słoiczek jest o pojemności 800g.?
Można użyć jabłek ze słoika wtedy dajemy dwa słoiki :) Proszę nie zapomnieć do jabłek podgrzanych dodać odrobinę mąki ziemniaczanej :)
Czy budyniu do pianki musi być 50 g? czy 1 opakowanie. które standardowo ma 40 g wystarczy?
Można dodać nieco mniej :)
Czy zamiast jogurtu naturalnego, można dać jakiś smakowy ??
Nie, tylko zwykły :)
Witam, czemu białka po dokładnym ubiciu i po dodaniu jogurtu i oleju piana robi się rzadka ? Czy tak ma być ? Czy należy dłużej ubijać po dodaniu reszty składników do piany? Piana po upieczeniu najpierw urośnie a później opada.
Jak Pani dodaje jogurt? Czy stopniowo łyżka po łyżce?
Jaki Pani jogurt poleca? to ma być jogurt gęsty , czy płynny?
Jogurt naturalny np. z Piątnicy :)
Jak przechowywać przygotowane ciasto? Chciałabym je przygotować dzień wcześniej przed imprezą i zastanawiam się jak je przechować, aby było świeże?
W lodówce pod przykryciem będzie ok :)
Czy za 2 razem piec gora dół czy sama gora?
Góra – dół :)
Piekłam już dwa razy i wszystkim baaaaaardzo smakuje. Dziękuję za przepis,jest naprawdę super.
Czy zamiast mąki tortowej można użyć orkiszowej jasnej do kruchego ciasta?
Tak :)