Znajdź swój przepis

Szarlotka z jogurtową pianką

9 lutego, 2024

Szarlotka z jogurtową pianką z dużą ilością pysznych jabłek na kruchym cieście i leciutką warstwą jogurtu. Cudowna szarlotka, która będzie doskonała na przeróżne okazje.

Niesamowicie pyszne połączenie jabłek, ciasta i jogurtowej pianki, która po upieczeniu nieco przypomina serniczek.

Ciasto i duszone jabłuszka możesz wykonać dzień wcześniej, a wtedy praca nad przepisem będzie jeszcze szybsza.

Szarlotka z tego przepisu będzie hitem nie tylko imprez, urodzin, ale również jedną z pyszniejszych jakie zjesz.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

REKLAMA:

CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM

KRUCHE BABECZKI Z JABŁKAMI

SERNIK Z JABŁKAMI BEZ PIECZENIA

szarlotka z jogurtową pianką

SZARLOTKA Z JOGURTOWĄ PIANKĄ

SKŁADNIKI:

KRUCHE CIASTO

REKLAMA:
  • 400 g mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g zimnego masła
  • 5 zimnych żółtek (rozmiar L)
  • szczypta soli

WARSTWA JABŁKOWA

  • 2 kg jabłek, lekko kwaśnych
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1,5 łyżki kaszki manny/ bułki tartej

JOGURTOWA PIANKA

  • 5 białek (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 600 g jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • budyń waniliowy w proszku bez cukru (50 g)
  • szczypta soli

DODATKOWO

  • cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Dodajemy żółtka oraz szczyptę soli i zagniatamy, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Jedną owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na ok. 2 godziny. Drugą natomiast wylepiamy dno formy i nakłuwamy całe widelcem. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut do lekkiego zarumienienia. Wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Przekładamy do garnuszka razem z cukrem, sokiem z cytryny, cynamonem i masłem. Dusimy pod przykryciem, aż jabłka zaczną się lekko rozpadać. Na koniec do gorących jabłek dodajemy mąką ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
Białka w temp. pokojowej miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Stopniowo dodajemy po łyżce cukier, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po łyżce jogurt, wlewamy powoli olej. Przesiewamy proszek budyniowy i jeszcze chwilkę miksujemy. Jabłka wykładamy na podpieczony spód, wykładamy warstwę jogurtową i ścieramy na tarce o dużych oczkach kawałek ciasta z zamrażarki. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 40 – 45 minut do zarumienienia wierzchu ciasta. Gotowe zostawiamy na ok. 5 – 10 minut w piekarniku i dopiero lekko uchylamy. Studzimy i przed podaniem oprószamy wierzch cukrem pudrem.

szarlotka z jogurtową pianką
szarlotka z jogurtową pianką
szarlotka

Dołącz do dyskusji

  1. Czy mogę użyć gotowych jabłek że słoika, jeśli tak to ile bo słoiczek jest o pojemności 800g.?

    1. Można użyć jabłek ze słoika wtedy dajemy dwa słoiki :) Proszę nie zapomnieć do jabłek podgrzanych dodać odrobinę mąki ziemniaczanej :)

  2. Justyna W. says:

    Czy budyniu do pianki musi być 50 g? czy 1 opakowanie. które standardowo ma 40 g wystarczy?

    1. Można dodać nieco mniej :)

  3. Martyna says:

    Czy zamiast jogurtu naturalnego, można dać jakiś smakowy ??

    1. Nie, tylko zwykły :)

  4. kolgocha says:

    Witam, czemu białka po dokładnym ubiciu i po dodaniu jogurtu i oleju piana robi się rzadka ? Czy tak ma być ? Czy należy dłużej ubijać po dodaniu reszty składników do piany? Piana po upieczeniu najpierw urośnie a później opada.

    1. Jak Pani dodaje jogurt? Czy stopniowo łyżka po łyżce?

  5. Jaki Pani jogurt poleca? to ma być jogurt gęsty , czy płynny?

    1. Jogurt naturalny np. z Piątnicy :)

  6. Wioletta says:

    Jak przechowywać przygotowane ciasto? Chciałabym je przygotować dzień wcześniej przed imprezą i zastanawiam się jak je przechować, aby było świeże?

    1. W lodówce pod przykryciem będzie ok :)

    2. Czy za 2 razem piec gora dół czy sama gora?

    3. Góra – dół :)

  7. Piekłam już dwa razy i wszystkim baaaaaardzo smakuje. Dziękuję za przepis,jest naprawdę super.

  8. Czy zamiast mąki tortowej można użyć orkiszowej jasnej do kruchego ciasta?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij