Szarlotka z jogurtową pianką z dużą ilością pysznych jabłek na kruchym cieście i leciutką warstwą jogurtu. Cudowna szarlotka, która będzie doskonała na przeróżne okazje.
Niesamowicie pyszne połączenie jabłek, ciasta i jogurtowej pianki, która po upieczeniu nieco przypomina serniczek.
Ciasto i duszone jabłuszka możesz wykonać dzień wcześniej, a wtedy praca nad przepisem będzie jeszcze szybsza.
Szarlotka z tego przepisu będzie hitem nie tylko imprez, urodzin, ale również jedną z pyszniejszych jakie zjesz.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
SERNIK Z JABŁKAMI BEZ PIECZENIA
SZARLOTKA Z JOGURTOWĄ PIANKĄ
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO
- 400 g mąki tortowej
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g zimnego masła
- 5 zimnych żółtek (rozmiar L)
- szczypta soli
WARSTWA JABŁKOWA
- 2 kg jabłek, lekko kwaśnych
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1,5 łyżki kaszki manny/ bułki tartej
JOGURTOWA PIANKA
- 5 białek (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 600 g jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- budyń waniliowy w proszku bez cukru (50 g)
- szczypta soli
DODATKOWO
- cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Dodajemy żółtka oraz szczyptę soli i zagniatamy, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Jedną owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na ok. 2 godziny. Drugą natomiast wylepiamy dno formy i nakłuwamy całe widelcem. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut do lekkiego zarumienienia. Wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Przekładamy do garnuszka razem z cukrem, sokiem z cytryny, cynamonem i masłem. Dusimy pod przykryciem, aż jabłka zaczną się lekko rozpadać. Na koniec do gorących jabłek dodajemy mąką ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
Białka w temp. pokojowej miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Stopniowo dodajemy po łyżce cukier, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po łyżce jogurt, wlewamy powoli olej. Przesiewamy proszek budyniowy i jeszcze chwilkę miksujemy. Jabłka wykładamy na podpieczony spód, wykładamy warstwę jogurtową i ścieramy na tarce o dużych oczkach kawałek ciasta z zamrażarki. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 40 – 45 minut do zarumienienia wierzchu ciasta. Gotowe zostawiamy na ok. 5 – 10 minut w piekarniku i dopiero lekko uchylamy. Studzimy i przed podaniem oprószamy wierzch cukrem pudrem.
Witam
Chciałabym zapytać po co daje się do jabłek mąkę ziemniaczaną kaszę mannę lub bułkę tartą? Co lepsze?
Dodajemy żeby zagęścić jabłka jeśli jest taka potrzeba :)
Czy mogę użyć gotowych jabłek że słoika, jeśli tak to ile bo słoiczek jest o pojemności 800g.?
Można użyć jabłek ze słoika wtedy dajemy dwa słoiki :) Proszę nie zapomnieć do jabłek podgrzanych dodać odrobinę mąki ziemniaczanej :)
Czy budyniu do pianki musi być 50 g? czy 1 opakowanie. które standardowo ma 40 g wystarczy?
Można dodać nieco mniej :)
Czy zamiast jogurtu naturalnego, można dać jakiś smakowy ??
Nie, tylko zwykły :)
Witam, czemu białka po dokładnym ubiciu i po dodaniu jogurtu i oleju piana robi się rzadka ? Czy tak ma być ? Czy należy dłużej ubijać po dodaniu reszty składników do piany? Piana po upieczeniu najpierw urośnie a później opada.
Jak Pani dodaje jogurt? Czy stopniowo łyżka po łyżce?
Jaki Pani jogurt poleca? to ma być jogurt gęsty , czy płynny?
Jogurt naturalny np. z Piątnicy :)
Jak przechowywać przygotowane ciasto? Chciałabym je przygotować dzień wcześniej przed imprezą i zastanawiam się jak je przechować, aby było świeże?
W lodówce pod przykryciem będzie ok :)
Czy za 2 razem piec gora dół czy sama gora?
Góra – dół :)
Piekłam już dwa razy i wszystkim baaaaaardzo smakuje. Dziękuję za przepis,jest naprawdę super.
Czy zamiast mąki tortowej można użyć orkiszowej jasnej do kruchego ciasta?
Tak :)