Kruche ciasto owsiane z truskawkami na bazie płatków owsianych górskich z dużą ilością owoców. Pyszne, szybkie i zdrowe.
Ciasto jest niesamowicie pyszne z dużą ilością płatków, które podczas pieczenia miękną. Ciasto jest chrupiące z soczystym środkiem truskawkowym.
Przepyszne z gałką lodów waniliowych lub kleksem z bitej śmietany.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
OWSIANE MUFFINKI Z TRUSKAWKAMI
KRUCHE CIASTO OWSIANE Z MALINAMI
OWOCE POD KRUSZONKĄ Z PŁATKAMI OWSIANYMI
KRUCHE CIASTO OWSIANE Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO Z PŁATKAMI OWSIANYMI
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 150 g zimnego masła
- szczypta soli
WARSTWA TRUSKAWKOWA
- 600 – 700 g truskawek
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach ok. 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Do miseczki wsypujemy płatki owsiane razem z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dokładnie mieszamy, następnie dodajemy kawałki zimnego masła razem ze szczyptą soli. Rozdrabniamy palcami, aż powstanie kruszonka z ciasta. Połowę wykładamy na spód formy i dociskamy.
Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na połówki lub większe na ćwiartki. Mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz cynamonem. Wykładamy na spód i obsypujemy pozostałym ciastem. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 40 – 45 minut do lekkiego zarumienienia wierzchu. Podajemy oprószone cukrem pudrem, gałką lodów lub bitą śmietaną na wierzchu.
Czy można użyć mrożonych owoców? Czy trzeba je wcześniej rozmrażać?
Można użyć mrożonych i wcześniej nie rozmrażamy jedynie dodajemy mąkę ziemniaczaną :)
Dzień dobry, w jaki sposób i jak długo można najlepiej przechować to ciasto, gdy na dworze 26 st?
Na pewno w lodówce pod przykryciem i wyciągnięcie na ok. 30 minut przed podaniem :)
Jaki inny owoc oprócz truskawki sprawdzi się w tym cieście?
Jagody lub maliny :)
Rabarbar też
I jablka
Wyszło naprawdę pyszne! Dziś robię po raz kolejny:)
Dałam erytrytol zamiast cukru (w takiej samej ilości) i jak dla mnie wyszło za słodkie, ale poza tym bardzo dobre. Polecam 😊🍓
Wyszedł trochę blady mimo 190 stopni i 45 minut . Może w smaku będzie ok
Właśnie w piekarniku jak wyjdzie to się pochwalę,a jak nie wyjdzie to też 😉
Dziękuję :)
Ciasto chciałabym zrobić dla osoby z insulinoopornością , jaką mąką zamienić mąkę pszenną oraz jakim słodzikiem zamienić cukier ? (jakich proporcjach użyc w zamienników ?).
Ciężko mi pomóc bo niestety mam zbyt mało wiedzy na temat inuslinooporności.
Ja bym dala zamiast cukru ksylitor a zamiast zwykłej mąki pszennnej mąkę pszenna pelnoziarnista w tych samych proporcjach :)
Wyszło naprawdę super polecam pyszne