Znajdź swój przepis

Kruche ciasto owsiane z truskawkami

30 maja, 2024
REKLAMA:

Kruche ciasto owsiane z truskawkami na bazie płatków owsianych górskich z dużą ilością owoców. Pyszne, szybkie i zdrowe.

Ciasto jest niesamowicie pyszne z dużą ilością płatków, które podczas pieczenia miękną. Ciasto jest chrupiące z soczystym środkiem truskawkowym.

Przepyszne z gałką lodów waniliowych lub kleksem z bitej śmietany.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

OWSIANE MUFFINKI Z TRUSKAWKAMI

KRUCHE CIASTO OWSIANE Z MALINAMI

OWOCE POD KRUSZONKĄ Z PŁATKAMI OWSIANYMI

kruche ciasto owsiane z truskawkami

KRUCHE CIASTO OWSIANE Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI:

KRUCHE CIASTO Z PŁATKAMI OWSIANYMI

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 150 g zimnego masła
  • szczypta soli

WARSTWA TRUSKAWKOWA

  • 600 – 700 g truskawek
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach ok. 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Do miseczki wsypujemy płatki owsiane razem z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dokładnie mieszamy, następnie dodajemy kawałki zimnego masła razem ze szczyptą soli. Rozdrabniamy palcami, aż powstanie kruszonka z ciasta. Połowę wykładamy na spód formy i dociskamy.
Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na połówki lub większe na ćwiartki. Mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz cynamonem. Wykładamy na spód i obsypujemy pozostałym ciastem. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 40 – 45 minut do lekkiego zarumienienia wierzchu. Podajemy oprószone cukrem pudrem, gałką lodów lub bitą śmietaną na wierzchu.

kruche ciasto owsiane z truskawkami
kruche ciasto owsiane z truskawkami

Dołącz do dyskusji

  1. Jaki inny owoc oprócz truskawki sprawdzi się w tym cieście?

    1. Jagody lub maliny :)

  2. Wyszło naprawdę pyszne! Dziś robię po raz kolejny:)

  3. Dałam erytrytol zamiast cukru (w takiej samej ilości) i jak dla mnie wyszło za słodkie, ale poza tym bardzo dobre. Polecam 😊🍓

  4. Wyszedł trochę blady mimo 190 stopni i 45 minut . Może w smaku będzie ok

  5. Właśnie w piekarniku jak wyjdzie to się pochwalę,a jak nie wyjdzie to też 😉

  6. Ciasto chciałabym zrobić dla osoby z insulinoopornością , jaką mąką zamienić mąkę pszenną oraz jakim słodzikiem zamienić cukier ? (jakich proporcjach użyc w zamienników ?).

    1. Ciężko mi pomóc bo niestety mam zbyt mało wiedzy na temat inuslinooporności.

    2. Ja bym dala zamiast cukru ksylitor a zamiast zwykłej mąki pszennnej mąkę pszenna pelnoziarnista w tych samych proporcjach :)

  7. Wyszło naprawdę super polecam pyszne

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

REKLAMA:
Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij