Owoce pod kruszonką z płatkami owsianymi to szybki, prosty i niesamowicie pyszny deser, który w sezonie na owoce jest idealny.
Duża ilość różnorodnych owoców np. wiśnie, maliny, borówki, jagody itp. sprawiają, że smak jest przepyszny. Kruszonka jest bardzo chrupiącą, a dodatek płatków owsianych sprawia, że deser jest sycący i może być podawany również na śniadanie lub kolację.
W zdrowej wersji owoców pod kruszonką cukier możesz zastąpić ksylitolem, miodem lub syropem z agawy.
Owoce pod kruszonką z płatkami owsianymi i płatkami migdałowymi to jest jeden z moich ulubionych deserów letnich. Natomiast poza sezonem możesz je zrobić np. z jabłkami połączonymi z gruszkami, żurawiną lub mrożonymi owocami.
Owoce pod kruszonką możesz podawać z gałką lodów, bitą śmietaną lub polać śmietanką bądź jogurtem greckim.
OWOCE POD KRUSZONKĄ Z PŁATKAMI OWSIANYMI
SKŁADNIKI:
KRUSZONKA Z PŁATKAMI OWSIANYMI
100 g mąki tortowej
- 100 g płatków górskich np. błyskawicznych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
- 90 g cukru
- 135 g masła, zimnego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- ok. 100 g płatków migdałowych
WARSTWA OWOCOWA
- ok. 600 g owoców np. wiśnie, śliwki, brzoskwinie, maliny, truskawki
- 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego (proszek)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
Formę do zapiekania lub zwykła do pieczenia o wymiarach smarujemy lekko masłem. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy płatki owsiane, cukier, cynamon oraz szczyptę soli. Dodajemy kawałki zimnego masła i szybko siekamy nożem, siekaczką do ciasta kruchego lub wyrabiamy palcami, aż powstanie kruszonka.
Owoce myjemy, drylujemy jeśli jest taka potrzeba, natomiast większe owoce kroimy na mniejsze kawałki. Owoce mieszamy z cukrem, cynamonem i mąką ziemniaczaną lub proszkiem budyniowym. Wykładamy do formy, obsypujemy kruszonką oraz płatkami migdałowymi. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 30 – 35 minut do zarumienienia wierzchu.
Czy tam jest 2 razy po 90 g cukru?
Tak, już poprawione :) Dziękuję za informację :)
A czy mogą być owoce mrożone i czy trzeba je wcześniej rozmrozić?
Mogą, nie ma potrzeby wcześniej rozmrażac.
A ile porcji wyjdzie z tego przepisu? Ja potrzebuje tak dla dwóch dorosłych osób i nie wiem ile składników użyć
Z tego przepisu dla ok. 4 osób