Mocno czekoladowe ciasto pijana śliwka będzie idealne na święta, uroczystości lub urodziny. Nie ma lepszego połączenia od czekolady z wiśniami.
Ciasto pijana wiśnia to bomba czekoladowa przełamana kakaowym biszkoptem oraz pyszną i lekko kwaśną warstwą wiśni. Uwielbiam te ciasto, a im dłużej leży w lodówce tym ma jeszcze lepszy i bardziej bogatszy smak.
Ciasto możesz wykonać również w wersji urodzinowej i przygotować jak tort i wierzch oraz boki udekorować np. polewą czekoladową i owocami.
W wersji dla dzieci po prostu pomijamy alkohol.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.
CIASTO PIJANA WIŚNIA
SKŁADNIKI:
KAKAOWY BISZKOPT
- 5 jajek (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki kakao
- szczypta soli
KREM CZEKOLADOWY
- 700 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki czubate kremu nutella
- 3 łyżeczki płaskie żelatyny *
- 1/4 szklanki wody
WARSTWA WIŚNIOWA
- ok. 700 g wiśni świeżych lub mrożonych
- 180 ml alkoholu np. wódki lub wiśniówki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
* żelatynę w kremie można zastąpić śmietan-fixem
Do ciasta możesz użyć wiśni z zalewy.
Wiśnie
myjemy,
drylujemy
i
obsypujemy
cukrem
oraz
zalewamy
alkoholem
(mrożonych
wiśnie
nie
rozmrażamy
wcześniej).
Zostawiamy
na
noc
w
chłodnym
miejscu.
Następnego
dnia
odsączamy
z
zalewy,
która
posłuży
do
ponczu.
Formę
o
wymiarach
25
x
35
cm
lub
podobną
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Mąkę
tortową
przesiewamy
razem
z
mąką
ziemniaczaną
oraz
kakao
do
miseczki.
Białka
razem
ze
szczyptą
soli
miksujemy
na
sztywną
pianę,
pod
koniec
miksowania
dodajemy
po
łyżce
cukier,
aż
masa
będzie
mocno
gęsta
i
lśniąca.
Zmniejszamy
obroty
miksera
do
minimum
i
dodajemy
po
jednym
żółtku.
Następnie
w
kilku
porcjach
dodajemy
przesiane
składniki
i
delikatnie
mieszamy
szpatułką
lub
łyżką
do
połączenia.
Wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
175ºC
przez
ok.
35
–
40
minut
do
tzw.
suchego
patyczka.
Po
upieczeniu
formę
z
gorącym
ciastem
upuszczamy
na
blat
z
wysokości
ok.
30
cm,
aby
usunąć
nadmiar
powietrza.
Zostawiamy
do
wystudzenia
i
przekrawamy
na
dwie
części.
Sok
z
zalewy
mieszamy
z
łyżeczką
cukru
i
150
ml
wody.
Nasączmy
spód
połową
ponczu
i
wykonujemy
warstwę
wiśniową.
Żelatynę
zalewamy
wodą
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Wiśnie
wrzucamy
do
garnuszka
i
lekko
podgrzewamy
z
łyżeczką
cukru
i
soku
z
cytryny.
Zdejmujemy
z
ognia
i
dodajemy
żelatynę,
mieszamy
do
połączenia.
Zostawiamy
do
wystudzenia
i
wykładamy
połowę
na
blat
biszkoptu.
Żelatynę
zalewamy
wodą
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Następnie
przez
chwilkę
podgrzewamy
w
kuchence
mikrofalowej.
Mieszamy
i
zostawiamy
do
ostygnięcia.
Czekoladę
roztapiamy
nad
kąpielą
wodną
i
zostawiamy
do
ostygnięcia.
Śmietankę
miksujemy
na
gęstą
masę,
następnie
dodajemy
przesiany
cukier
puder
oraz
po
łyżce
krem
nutella.
Niewielkim
strumieniem
wprost
pod
widełki
miksera
wlewamy
żelatynę.
Do
ostudzonej
czekolady
dodajemy
2
–
3
łyżki
kremu
i
szybko
mieszamy
trzepaczką.
Następnie
całą
czekoladę
przekładamy
do
kremu
i
trzepaczką
lub
mikserem
na
najniższych
obrotach
mieszamy
krem
z
czekoladą
(tylko
do
połączania
nie
dłużej,
aby
krem
się
nie
zważył).
Połowę
kremu
wykładamy
na
wiśnie,
przykrywamy
drugim
blatem
ciasta
i
nasączamy.
Następnie
wiśnie
i
kolejna
część
kremu.
Ciasto
owijamy
folią
i
wkładamy
do
lodówki
na
całą
noc.
Komentarze