Szarlotka z połówkami jabłek w kruchym cieście. Bardzo proste ciasto, szybkie i do tego z dużą ilością jabłek. Typowe jesienne ciasto.
Do kruchego ciasta dodajemy odrobinę serka np. philadelphia lub innego kremowego. Nadaje on fajnego posmaku i dodatkowo nawilża ciasto.
Do szarlotki najlepiej użyć kwaśnych jabłek, które fajnie orzeźwią smak i będą kontrastowały z kruchym ciastem.
Szarlotka z połówek jabłek jest idealna do wykonania dla osób, które mają niewiele czasu na wypieki. Bardzo szybka w przygotowaniu, nie trzeba kroić jabłek na plasterki. Połówki jabłek najlepiej jeśli będą dopasowane rozmiarowo do siebie, wtedy uzyskamy ładny kształt ciasta.
Pięknie wygląda po upieczeniu i oprószeniu cukrem pudrem. Bomby z jabłek wyglądają bardzo ciekawie i nietypowo.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepis na ciasta z jabłkami.
SZARLOTKA Z POŁÓWKAMI JABŁEK
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 200 g maki tortowej
- 150 g masła, zimnego
- 50 g serka śmietankowego np. philadelphia
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
DODATKOWO:
- 5-6 średnich jabłek
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2-3 łyżki bułki tartej lub kaszki manny
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Jabłka obieramy i przekrawamy na pół, wykrawamy gniazda nasienne. Oprószamy cukrem oraz cynamonem i zostawiamy, aż lekko puszczą sok. Mąkę przesiewamy następnie dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części, owijamy folią i wkładamy na 30 min. do lodówki. Po tym czasie jedną część rozwałkowujemy na kształt tortownicy o śr. 24 cm. Nakłuwamy całe ciasto widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 C na około 15 min. Wyjmujemy i spód ciasta lekko oprószamy bułka tartą, układamy jabłka.
Pozostałe ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej. Jedną folię ściągamy i układamy ciasto na jabłkach. Zdejmujemy drugą część folii i lekko wciskamy ciasto pomiędzy jabłka. Pieczemy w temp. 190 C przez około 40 min. do lekkiego zarumienienia. Podajemy oprószone cukrem pudrem.





Proponuję dodatkowo poddusić jabłka w białym winie…
Wyszła wspaniała! Chociaż użyłam mąki krupczatki zamiast tortowej. Patent z wałkowaniem ciasta przez folię genialny!
Góra dół czy termoobieg?
Góra dół :)
Czy szara reneta nie nadaje się do tej szarlotki? Jakich jabłek użyć? Muszę ją koniecznie zrobić!
nada się jak najbardziej :)
Pyszne ciasto :)
czy zamiennikiem dla mąki pszennej może być owsiana?
Może, ale ciasto będzie twardsze ;/ możesz wykonać pół na pół mąkę owsianą i pszenną :)
Piękna szarlorka. Ciasto smaczne i kruche, jabłka po upieczeniu rozpływają się w ustach. Na pewno zagości w repertuarze moich wypieków.
Dziękuję :)
Świetna sprawa bo nie trzeba kroić jabłek i wygląda pięknie. Smakowita !