Znajdź swój przepis

Szarlotka z połówkami jabłek

6 października, 2017

Szarlotka z połówkami jabłek w kruchym cieście. Bardzo proste ciasto, szybkie i do tego z dużą ilością jabłek. Typowe jesienne ciasto.

Do kruchego ciasta dodajemy odrobinę serka np. philadelphia lub innego kremowego. Nadaje on fajnego posmaku i dodatkowo nawilża ciasto.

Do szarlotki najlepiej użyć kwaśnych jabłek, które fajnie orzeźwią smak i będą kontrastowały z kruchym ciastem.

Szarlotka z połówek jabłek jest idealna do wykonania dla osób, które mają niewiele czasu na wypieki. Bardzo szybka w przygotowaniu, nie trzeba kroić jabłek na plasterki. Połówki jabłek najlepiej jeśli będą dopasowane rozmiarowo do siebie, wtedy uzyskamy ładny kształt ciasta.

Pięknie wygląda po upieczeniu i oprószeniu cukrem pudrem. Bomby z jabłek wyglądają bardzo ciekawie i nietypowo.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepis na ciasta z jabłkami.

szarlotka

SZARLOTKA Z POŁÓWKAMI JABŁEK

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 200 g maki tortowej
  • 150 g masła, zimnego
  • 50 g serka śmietankowego np. philadelphia
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 5-6 średnich jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2-3 łyżki bułki tartej lub kaszki manny

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Jabłka obieramy i przekrawamy na pół, wykrawamy gniazda nasienne. Oprószamy cukrem oraz cynamonem i zostawiamy, aż lekko puszczą sok. Mąkę przesiewamy następnie dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części, owijamy folią i wkładamy na 30 min. do lodówki. Po tym czasie jedną część rozwałkowujemy na kształt tortownicy o śr. 24 cm. Nakłuwamy całe ciasto widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 C na około 15 min. Wyjmujemy i spód ciasta lekko oprószamy bułka tartą, układamy jabłka.
Pozostałe ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej. Jedną folię ściągamy i układamy ciasto na jabłkach. Zdejmujemy drugą część folii i lekko wciskamy ciasto pomiędzy jabłka. Pieczemy w temp. 190 C przez około 40 min. do lekkiego zarumienienia. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

szarlotka szarlotka szarlotka szarlotka szarlotka szarlotka szarlotka

 

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Proponuję dodatkowo poddusić jabłka w białym winie…

  2. Wyszła wspaniała! Chociaż użyłam mąki krupczatki zamiast tortowej. Patent z wałkowaniem ciasta przez folię genialny!

  3. Góra dół czy termoobieg?

    1. aneta Autor says:

      Góra dół :)

  4. Czy szara reneta nie nadaje się do tej szarlotki? Jakich jabłek użyć? Muszę ją koniecznie zrobić!

    1. aneta Autor says:

      nada się jak najbardziej :)

  5. Pyszne ciasto :)

  6. czy zamiennikiem dla mąki pszennej może być owsiana?

    1. Ilovebake says:

      Może, ale ciasto będzie twardsze ;/ możesz wykonać pół na pół mąkę owsianą i pszenną :)

  7. Piękna szarlorka. Ciasto smaczne i kruche, jabłka po upieczeniu rozpływają się w ustach. Na pewno zagości w repertuarze moich wypieków.

  8. Dziękuję :)

  9. Świetna sprawa bo nie trzeba kroić jabłek i wygląda pięknie. Smakowita !

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij