Brownie z fasoli bez dodatku mąki. Super proste w przygotowaniu i bardzo zdrowe z dużą ilością kakao. Doskonałe dla osób na diecie oraz z nietolerancjami pokarmowymi.
Ciasto przygotujesz dosłownie w kilka chwil. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki i upiec. Doskonałe na przyjęcia i imprezy w stylu fit.
Brownie jest ciężkie, ceglaste i mocno wilgotne. Czuć intensywnie kakao oraz według mnie nie jest wyczuwalna fasola. Wierzch brownie obsypałam kropelkami czekoladowymi.
Brownie z fasoli można traktować jako tzw. zdrowa słodycz. Idealne rozwiązanie dla osób uwielbiających słodycze, ale chcących
Idealne w okresie zimowych do gorącej herbaty imbirowej.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na brownie.
BROWNIE Z FASOLI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 420 g fasoli czerwonej z puszki ( po odlaniu z zalewy)
- 3 jajka
- 1/2 szklanki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 55 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- szczypta soli
DODATKOWO:
- kropelki czekolady na wierzch (1/3 szklanki)
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Fasole dobrze osuszamy z zalewy. Następnie wszystkie składniki na ciasto wkładamy do malaksera i rozdrabniamy (zamiast malaksera możesz użyć np. widelca). Formę o wym. 20×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, obsypujemy kropelkami czekoladowymi lub kawałkami czekolady i pieczemy w temp. 180 C przez około 25-30 min. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystudzenia i dopiero kroimy na kawałeczki.
Witam. Ciasto wyszlo pyszne ale nastepnym razem ch ialam cukier zastapic miodem zatem 3/4 szklanki cukru – ile to miodu? Z góry dziekuje za odpowiedź
Przed chwilą zrobiłam i juz prawie nie ma???? Ciasto jest naprawdę pyszne????????
Wlasnie wstawilam do piekarnika ????
Brownie wyszło idealne! :)
Ma fantastyczny kolor; po zdjęciu myślałam, że to ciasto z burakiem ;)
Bardzo lubię brownie z fasoli, ale robię je bardziej fit, bez cukru :) Pozdrawiam!
pomysł na zastąpienie cukru ?
Możesz zastąpić miodem lub cukrem brazowym
nie jem w ogóle węglowodanów :) Stevia lub erythritol dadzą rade ?
Powinny :)