Nowa odsłona popularnego ciasta fale dunaju tym razem w wersji czekoladowej. Ciasto maślane oraz zatopione w nim wiśnie oraz krem i polewa czekoladowa.
Kolejna propozycja na nadchodzące święta, która łączy w sobie dwie warstwy nieco cięższą z ciasta i lżejszą z kremu.
Ciasto jest wilgotne, maślane z dodatkiem soczystych wiśni. Owoce mogą być świeże w sezonie lub zimą możesz użyć mrożonych, których nie trzeba wcześniej rozmrażać.
Krem czekoladowy to połączenie kremówki z czekoladą gorzką i mleczną. Do tego dodałam łyżkę cukru pudru, aby był słodszy.
Czekoladowe ciasto fale dunaju to bardzo prosty przepis na deser, który łączy moje ulubione smaki. Słodki z kwaśnym oraz maślane ciasto z kremem. Przepyszne i do tego szybkie w wykonaniu.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na fale dunaju.
CZEKOLADOWE CIASTO FALE DUNAJU
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 250 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 4 jajka, duże
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- ok. 300 g wiśni, świeżych lub mrożonych
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 70 g gorzkiej czekolady
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.
Miękkie masło o temp. pokojowej miksujemy razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy wanilię oraz w kilku niedużych porcjach suche składniki, miksujemy tylko do połączenia. Wykładamy ciasto do formy i w rzędach układamy wiśnie (mrożonych wcześniej nie rozmrażamy) lekko wciskając je w ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez około 35-40 min do tzw. suchego patyczka.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Czekolady rozpuszczamy nad parą wodną i zostawiamy do przestudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz płynną czekoladę w temp. pokojowej i delikatnie łączymy za pomocą szpatułki lub łyżki. Na koniec wlewamy żelatynę i krótko miksujemy do połączenia. Wykładamy na ciasto i wkładamy do lodówki na 1-2 godz.
Kremówkę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do połączenia i wykładamy na wierzch ciasta. Zostawiamy na 15 min w lodówce do stężenia.