Znajdź swój przepis

Czekoladowe ciasto fale dunaju

10 grudnia, 2018

Nowa odsłona popularnego ciasta fale dunaju tym razem w wersji czekoladowej. Ciasto maślane oraz zatopione w nim wiśnie oraz krem i polewa czekoladowa.

Kolejna propozycja na nadchodzące święta, która łączy w sobie dwie warstwy nieco cięższą z ciasta i lżejszą z kremu.

Ciasto jest wilgotne, maślane z dodatkiem soczystych wiśni. Owoce mogą być świeże w sezonie lub zimą możesz użyć mrożonych, których nie trzeba wcześniej rozmrażać.

Krem czekoladowy to połączenie kremówki z czekoladą gorzką i mleczną. Do tego dodałam łyżkę cukru pudru, aby był słodszy.

REKLAMA:

Czekoladowe ciasto fale dunaju to bardzo prosty przepis na deser, który łączy moje ulubione smaki. Słodki z kwaśnym oraz maślane ciasto z kremem. Przepyszne i do tego szybkie w wykonaniu.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na fale dunaju.

ciasto fale dunaju

CZEKOLADOWE CIASTO FALE DUNAJU

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 250 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 4 jajka, duże
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • ok. 300 g wiśni, świeżych lub mrożonych

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

REKLAMA:
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.
Miękkie masło o temp. pokojowej miksujemy razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy wanilię oraz w kilku niedużych porcjach suche składniki, miksujemy tylko do połączenia. Wykładamy ciasto do formy i w rzędach układamy wiśnie (mrożonych wcześniej nie rozmrażamy) lekko wciskając je w ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez około 35-40 min do tzw. suchego patyczka.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Czekolady rozpuszczamy nad parą wodną i zostawiamy do przestudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz płynną czekoladę w temp. pokojowej i delikatnie łączymy za pomocą szpatułki lub łyżki. Na koniec wlewamy żelatynę i krótko miksujemy do połączenia. Wykładamy na ciasto i wkładamy do lodówki na 1-2 godz.
Kremówkę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do połączenia i wykładamy na wierzch ciasta. Zostawiamy na 15 min w lodówce do stężenia.

ciasto fale dunaju ciasto fale dunaju

ciasto fale dunaju

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij