Znajdź swój przepis

Kruche ciasto z budyniem

18 maja, 2021

Kruche ciasto z budyniem, które możesz wykonać również z owocami lub samodzielnie. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.

Ciasto kruche możesz wykonać nawet dwa dni wcześniej i przechowywać w lodówce.

Budyń możesz wylać na podpieczone ciasto jeszcze gorący lub ostudzony.

Kruche ciasto z budyniem to prosty wypiek, który wykonasz z kilku składników. W sezonie na owoce możesz wykonać np. z malinami, wiśniami lub jagodami.

Oprószone cukrem pudrem będzie jeszcze pyszniejsze.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z budyniem.

Kruche ciasto z budyniem

KRUCHE CIASTO Z BUDYNIEM

SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE:

  • 400 g mąki tortowej *
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła, zimnego
  • 2 żółtka, zimne
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%, zimnej

SKŁADNIKI NA BUDYŃ:

  • 1 l mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenek z laski wanilii
  • 3 x 40 g budyń waniliowy, proszek
  • 2 żółtka

1 szklanka o pojemności 250 ml.

* mąkę tortową można zamienić pół na pół z krupczatką

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem oraz proszkiem. Dodajemy kawałki zimnego masła i dokładnie siekamy. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę i dokładnie wyrabiamy, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Gotowe owijamy dzielimy na dwie części. Owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na około 1,5 godz. Jedną część zamrożoną ścieramy na tarce o dużych oczkach na dno formy, lekko dociskamy i podpiekamy przez 15-18 min w temp. 180 C.
W 250 ml mleka rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz mieszamy z żółtkami. Pozostałe mleko podgrzewamy razem z cukrem i wanilią. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając wlewamy mieszaninę budyniową. Ponownie podgrzewamy mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Wylewamy na podpieczony spód i ścieramy pozostałą część ciasta na wierzch budyniu. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min do zarumienienia. Gotowe oprószamy cukrem pudrem.

Kruche ciasto z budyniem

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Andżelika says:

    Czy można dać śmietanę 12% ?

  2. Jeśli robię z połówki porcji (w tortownicy 24 cm), to czas pieczenia zostawić bez zmian czy skrócić?

  3. Czy zamiast śmietany można dać jogurt naturalny?

    1. W tym momencie lepiej dodać np. 2 -3 łyżki zimnej wody.

  4. A dzisiaj to samo ciasto robimy zy okazji urodzin taty. Pozdrawiamy

  5. Robimy ciasto z przepisem z okazji urodzin mamy pozdrawiamy

  6. Nie wiem co zrobiłam źle, ale budyń mi się zważył, zrobiły się w nim grudy :-(

    1. Kiedy budyń zaczyna robić się gęsty zdejmujemy go z gazu i wtedy intwnsuwamiw mieszamy nie wkładając go już na gaz :)

    2. Ale te grudy można wymieszać, nie znaczy że się zważył, jak zaczyna gęstnieć najpierw są grudy a potem mieszając robi się gładka masa, on w ten sposób gęstnieje. Ja używam rózgi kuchennej, pomaga dobrze wymieszać na gładką konsystencję

  7. Ciasta chyba za dużo do zjedzenia ” na raz” więc zapytam czy taki rodzaj ciasta można mrozic?

    1. aneta Autor says:

      jak najbardziej :)

  8. Cześć! W którym momencie dodać ewentualnie owoce? Pod drugą warstwę ciasta kruchego? Pozdrawiam :)

    1. aneta Autor says:

      ukladasz na budyn i scierasz ciasto na wierzch :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x