Kruche ciasto z budyniem, które możesz wykonać również z owocami lub samodzielnie. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.
Ciasto kruche możesz wykonać nawet dwa dni wcześniej i przechowywać w lodówce.
Budyń możesz wylać na podpieczone ciasto jeszcze gorący lub ostudzony.
Kruche ciasto z budyniem to prosty wypiek, który wykonasz z kilku składników. W sezonie na owoce możesz wykonać np. z malinami, wiśniami lub jagodami.
Oprószone cukrem pudrem będzie jeszcze pyszniejsze.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z budyniem.
KRUCHE CIASTO Z BUDYNIEM
SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE:
- 400 g mąki tortowej *
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła, zimnego
- 2 żółtka, zimne
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%, zimnej
SKŁADNIKI NA BUDYŃ:
- 1 l mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenek z laski wanilii
- 3 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 2 żółtka
1 szklanka o pojemności 250 ml.
* mąkę tortową można zamienić pół na pół z krupczatką
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem oraz proszkiem. Dodajemy kawałki zimnego masła i dokładnie siekamy. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę i dokładnie wyrabiamy, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Gotowe owijamy dzielimy na dwie części. Owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na około 1,5 godz. Jedną część zamrożoną ścieramy na tarce o dużych oczkach na dno formy, lekko dociskamy i podpiekamy przez 15-18 min w temp. 180 C.
W 250 ml mleka rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz mieszamy z żółtkami. Pozostałe mleko podgrzewamy razem z cukrem i wanilią. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając wlewamy mieszaninę budyniową. Ponownie podgrzewamy mieszając, aż powstanie gęsty budyń. Wylewamy na podpieczony spód i ścieramy pozostałą część ciasta na wierzch budyniu. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min do zarumienienia. Gotowe oprószamy cukrem pudrem.
Czy można dać śmietanę 12% ?
Tak :)
Jeśli robię z połówki porcji (w tortownicy 24 cm), to czas pieczenia zostawić bez zmian czy skrócić?
Bez zmian
Czy zamiast śmietany można dać jogurt naturalny?
W tym momencie lepiej dodać np. 2 -3 łyżki zimnej wody.
A dzisiaj to samo ciasto robimy zy okazji urodzin taty. Pozdrawiamy
Robimy ciasto z przepisem z okazji urodzin mamy pozdrawiamy
Nie wiem co zrobiłam źle, ale budyń mi się zważył, zrobiły się w nim grudy :-(
Kiedy budyń zaczyna robić się gęsty zdejmujemy go z gazu i wtedy intwnsuwamiw mieszamy nie wkładając go już na gaz :)
Ale te grudy można wymieszać, nie znaczy że się zważył, jak zaczyna gęstnieć najpierw są grudy a potem mieszając robi się gładka masa, on w ten sposób gęstnieje. Ja używam rózgi kuchennej, pomaga dobrze wymieszać na gładką konsystencję
Ciasta chyba za dużo do zjedzenia ” na raz” więc zapytam czy taki rodzaj ciasta można mrozic?
jak najbardziej :)
Cześć! W którym momencie dodać ewentualnie owoce? Pod drugą warstwę ciasta kruchego? Pozdrawiam :)
ukladasz na budyn i scierasz ciasto na wierzch :)