Kruche ciasto z budyniem, które możesz wykonać również z owocami lub samodzielnie. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.
Ciasto kruche możesz wykonać nawet dwa dni wcześniej i przechowywać w lodówce.
Budyń możesz wylać na podpieczone ciasto jeszcze gorący lub ostudzony.
Kruche ciasto z budyniem to prosty wypiek, który wykonasz z kilku składników. W sezonie na owoce możesz wykonać np. z malinami, wiśniami lub jagodami.
Oprószone cukrem pudrem będzie jeszcze pyszniejsze.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z budyniem.
KRUCHE CIASTO Z BUDYNIEM
SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE:
- 400 g mąki tortowej *
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła, zimnego
- 2 żółtka, zimne
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%, zimnej
SKŁADNIKI NA BUDYŃ:
- 1 l mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenek z laski wanilii
- 3 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 2 żółtka
1 szklanka o pojemności 250 ml.
* mąkę tortową można zamienić pół na pół z krupczatką
Formę
o
wym.
25×35
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
cukrem
pudrem
oraz
proszkiem.
Dodajemy
kawałki
zimnego
masła
i
dokładnie
siekamy.
Następnie
dodajemy
żółtka
oraz
śmietanę
i
dokładnie
wyrabiamy,
aż
powstanie
gładkie
i
jednolite
ciasto.
Gotowe
owijamy
dzielimy
na
dwie
części.
Owijamy
folią
i
wkładamy
do
zamrażarki
na
około
1,5
godz.
Jedną
część
zamrożoną
ścieramy
na
tarce
o
dużych
oczkach
na
dno
formy,
lekko
dociskamy
i
podpiekamy
przez
15-18
min
w
temp.
180
C.
W
250
ml
mleka
rozpuszczamy
przesiany
proszek
budyniowy
oraz
mieszamy
z
żółtkami.
Pozostałe
mleko
podgrzewamy
razem
z
cukrem
i
wanilią.
Zdejmujemy
z
ognia
i
cały
czas
mieszając
wlewamy
mieszaninę
budyniową.
Ponownie
podgrzewamy
mieszając,
aż
powstanie
gęsty
budyń.
Wylewamy
na
podpieczony
spód
i
ścieramy
pozostałą
część
ciasta
na
wierzch
budyniu.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
40-50
min
do
zarumienienia.
Gotowe
oprószamy
cukrem
pudrem.
Komentarze
A dzisiaj to samo ciasto robimy zy okazji urodzin taty. Pozdrawiamy
Robimy ciasto z przepisem z okazji urodzin mamy pozdrawiamy
Nie wiem co zrobiłam źle, ale budyń mi się zważył, zrobiły się w nim grudy
Kiedy budyń zaczyna robić się gęsty zdejmujemy go z gazu i wtedy intwnsuwamiw mieszamy nie wkładając go już na gaz
Ale te grudy można wymieszać, nie znaczy że się zważył, jak zaczyna gęstnieć najpierw są grudy a potem mieszając robi się gładka masa, on w ten sposób gęstnieje. Ja używam rózgi kuchennej, pomaga dobrze wymieszać na gładką konsystencję
Ciasta chyba za dużo do zjedzenia ” na raz” więc zapytam czy taki rodzaj ciasta można mrozic?
jak najbardziej
Cześć! W którym momencie dodać ewentualnie owoce? Pod drugą warstwę ciasta kruchego? Pozdrawiam
ukladasz na budyn i scierasz ciasto na wierzch