Ciasto z truskawkami i kruszonką jest puszyste, lekkie i wilgotne dzięki dodaniu do ciasta oleju i maślanki. Prosty przepis w kilka minut na cudowny letni placek.
Ciasto jest przepyszne i długo zachowuje swoją świeżość. Cudownie smakuje wprost z piekarnika oprószone cukrem pudrem.
Ciasto nie wymaga użycia miksera wystarczy wymieszać trzepaczką mokre składniki z suchymi i gotowe. Nie trzeba zbyt długo mieszać, wystarczy kilka ruchów i na ciasto wykładamy owoce oraz kruszonkę.
Placek możesz wykonać nie tylko z truskawkami, ale również z innymi owocami sezonowymi.
Pyszne i łatwe do zrobienia ciasto dla każdego.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO Z GALARETKĄ I TRUSKAWKAMI
CIASTO Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI:
- 350 – 400 g truskawek
- 4 jajka (rozmiar M) o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 250 ml maślanki lub kefiru o temp. pokojowej
- 125 ml oleju roślinnego np. rzepakowego
- 3 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
KRUSZONKA
- 150 g mąki tortowej
- 80 g cukru
- 90 g zimnego masła
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na pół lub ćwiartki. Mąkę na kruszonkę mieszamy razem z cukrem. Dodajemy kawałki zimnego masła i szybko rozdrabniamy palcami, aż powstanie kruszonka. Odstawiamy na bok, aż do momentu przygotowania ciasta.
Jajka mieszamy trzepaczką razem z cukrem, cukrem waniliowym, maślanką i olejem. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką tylko do połączenia. Na wierzchu ciasta układamy kawałki truskawek i lekko wciskamy w środek. Obsypujemy kruszonką i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy i następnie obsypujemy wierzch cukrem pudrem.