Znajdź swój przepis

Ciasto z truskawkami

22 maja, 2024

Ciasto z truskawkami i kruszonką jest puszyste, lekkie i wilgotne dzięki dodaniu do ciasta oleju i maślanki. Prosty przepis w kilka minut na cudowny letni placek.

Ciasto jest przepyszne i długo zachowuje swoją świeżość. Cudownie smakuje wprost z piekarnika oprószone cukrem pudrem.

Ciasto nie wymaga użycia miksera wystarczy wymieszać trzepaczką mokre składniki z suchymi i gotowe. Nie trzeba zbyt długo mieszać, wystarczy kilka ruchów i na ciasto wykładamy owoce oraz kruszonkę.

Placek możesz wykonać nie tylko z truskawkami, ale również z innymi owocami sezonowymi.

Pyszne i łatwe do zrobienia ciasto dla każdego.

REKLAMA:

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO Z GALARETKĄ I TRUSKAWKAMI

BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI

CIASTO TORTOWE Z TRUSKAWKAMI

ciasto z truskawkami

CIASTO Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI:

REKLAMA:
  • 350 – 400 g truskawek
  • 4 jajka (rozmiar M) o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 ml maślanki lub kefiru o temp. pokojowej
  • 125 ml oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

KRUSZONKA

  • 150 g mąki tortowej
  • 80 g cukru
  • 90 g zimnego masła

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na pół lub ćwiartki. Mąkę na kruszonkę mieszamy razem z cukrem. Dodajemy kawałki zimnego masła i szybko rozdrabniamy palcami, aż powstanie kruszonka. Odstawiamy na bok, aż do momentu przygotowania ciasta.
Jajka mieszamy trzepaczką razem z cukrem, cukrem waniliowym, maślanką i olejem. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką tylko do połączenia. Na wierzchu ciasta układamy kawałki truskawek i lekko wciskamy w środek. Obsypujemy kruszonką i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy i następnie obsypujemy wierzch cukrem pudrem.

ciasto z truskawkami
ciasto z truskawkami

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij