Ciasto truskawka w czekoladzie na biszkopcie kakaowym z kremem truskawkowym i czekoladowym. Niesamowicie lekkie, kremowe i pyszne ciasto.
Biszkopt jest leciutki, puszysty i prosty w przygotowaniu. Możesz go wykonać nawet dzień wcześniej. Jeśli lubisz możesz go lekko nasączyć mocnym naparem z herbaty lub kawy.
Krem truskawkowy jest bardzo szybki w przygotowaniu i możesz dodać do niego zarówno owoce mrożone jak i świeże. Delikatny, lekki i świetnie pasuje do czekolady.
Krem czekoladowy wykonujemy dzień wcześniej. Łączymy śmietankę z czekoladą, dzięki temu podczas ubijania krem z mascarpone krem się nie zważy.
Świetne ciasto na przeróżne okazje od urodzin po święta, a połączenie truskawki z czekoladą jest przepyszne.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO TORTOWE Z CZEKOLADĄ I WIŚNIAMI
TARTA Z BORÓWKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
CIASTO TRUSKAWKA W CZEKOLADZIE
SKŁADNIKI:
KAKAOWY BISZKOPT
- 5 jajek (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 1/2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
KREM TRUSKAWKOWY
- 300 g truskawek świeżych lub mrożonych
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki żelatyny
KREM CZEKOLADOWY
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Śmietankę na krem czekoladowy przelewamy do rondelka i mocno podgrzewamy. Następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Wierzch owijamy folią i zostawiamy do ostygnięcia. Wkładamy do lodówki na minimum 8 godzin.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy żółtka. W kilku porcjach dodajemy suche składniki i delikatne mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 30 – 35 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwie części.
Truskawki przekładamy do rondelka i zasypujemy cukrem. Gotujemy kilka do miękkości, następnie przecieramy przez sitko. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy, zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy przecier z truskawek i delikatnie mieszamy łyżką. Gotowy krem wykładamy na biszkopt i przykrywamy drugim blatem.
Schłodzoną mieszaninę czekoladową miksujemy razem z mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem. Wykładamy na biszkopt i wyrównujemy. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem możemy oprószyć startą czekoladą, którą można zetrzeć obieraczką do warzyw.