Rewelacyjna tarta z borówkami i kremem z białej czekolady. Kruche ciasto, leciutki jak mgiełka krem i do tego świeże borówki. Niebo w gębie.
Przepis jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu. Kruche ciasto możesz wykonać dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Następnego dnia rozwałkować i upiec. Spód jest bardzo kruchy i wręcz rozpływa się w ustach.
Krem na bazie białej czekolady i kremówki jest banalnie prosty. Bardzo delikatny, słodki z wyczuwalnym smakiem czekolady.
Do tarty doskonale pasują borówki, które są lekko kwaśne i sprawiają, że cały deser jest idealnie skomponowany smakowo.
Tarta z borówkami i białą czekoladą to jeden z pyszniejszych deserów jakie jadłam. Doskonały na letnie spotkania.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tarty.
TARTA Z BORÓWKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 200 g mąki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 g masła, zimnego
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM Z CZEKOLADY:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 150 g białej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny *
- 1/4 szklanki zimnej wody
DODATKOWO:
- ok. 200 g borówek
- 2-3 łyżki dżemu jagodowego (opcjonalnie)
- wiórki kokosowe lub starta biała czekolada do dekoracji
* żelatynę możesz zastąpić np. śmietan-fixem
Formę na tartę o średnicy około 24 cm -26 cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy zimne kawałki masła, sól i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtko, zimną wodę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na lekko podsypanej mąką stolnicy. Przekładamy do formy i przyciskamy do dna i boków, nadmiar ciasta wycinamy. Owijamy folią i wkładamy na 30 min do lodówki. Przed pieczeniem nakłuwamy całe ciasto widelcem, następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 C przez około 25 min do zarumienienia.
150 ml kremówki mocno podgrzewamy, następnie dodajemy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie chwilę podgrzewamy np. w mikrofali , mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Pozostałą część kremówki miksujemy na sztywną masę, następnie wlewamy czekoladę i mieszamy do połączenia. Miksując na najniższych obrotach wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę. Wykładamy na kruche ciasto i wkładamy na 15-20 min do lodówki, aby stężało. Przed podaniem dekorujemy dżemem i borówkami oraz wiórkami kokosowymi.
Macie jakieś patenty żeby ranty ciasta bardzo się nie rumieniło? Bo mi często się te ranty u góry przypalają 😔, a dno jest niedopieczony…
Można je owinąć folią aluminiową :)
Ciasto jest przepyszne 🙂 dziękuję za przepis
Cześć, ja zrobiłam bez żelatyny ani innych utrwalaczy i jest super. Nawet jeśli będzie się śmietanka trochę rozlewać to nie uważam ze to wada a jeszcze kilka godzin w lodowce i ok.
Mam pytanie o kruche ciasto, robie je tez bez jajka( wychodzi:) tylko jest jasne a u pani na zdjęciu ciemne:-) moje jest dobrze upieczone i mysle ze gdyby dluzej to by się przypaliło. Od czego to może zależeć?
Planuję zrobić ciasto ale ze śmietan fixem. W jakim momencie mam go dodać żeby krem wyszedł jak należy?
w tym samym co żelatyna:)
Właśnie zrobiłam, wygląda pysznie. Mnie się nie zwazylo ale zrobiłam inaczej: ubiłam śmietanę ze śmietanfixem i później dodałam ta uplynniona czekolade. Krem wyszedł doskonały…
To samo co poprzedniczka, krem się zważył mimo tej samej temperatury wszystkich składników. Zmarnowałam czas i nerwy
Z kremem trzeba bardzo delikatnie postepowac i mieszac skladniki. Zbyt dlugie powoduje zważenie
witam :) jesli mam żelatyne w platkach, ile nalezy dodac?
jakiej firmy jest zelatyna?
nie jest to firma znana w Polsce więc raczej się nie przyda ale firma vahine :D
po wlaniu zelatyny krem sie zwazyl..dlaczego?