Znajdź swój przepis

Szybkie rogaliki drożdżowe

2 listopada, 2023

Szybkie rogaliki drożdżowe nadziewane marmoladą, powidłami lub jabłkami. Przepis bez wyrastania ciasta wystarczy upiec i gotowe.

Rogaliki są puszyste, mięciutkie i nie potrzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Ten przepis jest szybki, prosty i zawsze się udaje.

Do nadziewania możesz użyć twardej marmolady, powideł, owoców lub kremu czekoladowego.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

ROGALIKI BUDYNIOWE

KRUCHE ROGALIKI Z MARMOLADĄ

ROGALIKI Z CZEKOLADĄ

rogaliki drożdżowe

ROGALIKI DROŻDŻOWE

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 blaszki rogalików

CIASTO DROŻDŻOWE NA ROGALIKI

  • 500 g mąki tortowej
  • 11 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka o temp. pokojowej
  • 80 g roztopionego masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (opcjonalnie)
  • szczypta soli

DODATKOWO

  • marmolada, powidła, duszone jabłka do nadziewania
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka
  • cukier puder do oprószenia lub lukier

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże suche lub świeże z łyżeczką cukru i zostawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy pozostały cukier, sól i mieszamy. Następnie wlewamy wyrośnięty zaczyn, dodajemy jajka i chwilkę mieszamy łyżką. Następnie zaczynamy wyrabiać ciasto dodając w kilku porcjach masło oraz olej.
Gotowe dzielimy na trzy części i każdą rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy. Kształtem powinna przypominać okrąg o średnicy ok. 30 – 32 cm. Dzielimy nożem lub radełkiem na 8 trójkątów, zaczynając od podzielenia na pół, cztery i osiem kawałków. Górę każdego wypełniamy łyżeczką marmolady lub powideł i zwijamy od szerszej strony ku węższej lekko zakręcając rogi ku sobie. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w lekkich odstępach od siebie. Smarujemy wierzch lekko roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 20 minut do zarumienienia wierzchu rogalików. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem.

rogaliki drożdżowe
rogaliki drożdżowe
rogaliki drożdżowe

Dołącz do dyskusji

  1. Super przepis, powiem Pani, że zmieniłam ponad połowę mąki na razową i wyszły tak samo puszyste pyszniutkie, nie przesłodzone. Dziękuję bardzo :)

  2. Czy temperatura pieczenia odnosi się do trybu góra dół? Oraz czy z racji tego, że ciasta nie odstawiamy do wyrastania nie pachnie i smakuje zbyt intensywnie drożdżami? To moje pierwsze zetknięcie z tak ekspresowym ciastem drożdżowym wiec mam obawy😀 pozdrawiam

    1. Tak, temp. góra – dół. Nie czuć bardziej drożdży niż w tych tradycyjnych :)

  3. Zrobiłam i mój komentarz jest taki, że to raczej powinna być szklanka o pojemności 230 ml, a że odmierzyłam jak w przepisie 250 ml to ciasto długo było bardzo mokre i musiałam posypywać maką jakieś 10 razy.
    Temperatura pieczenia góra 170 C, inaczej są czarne od góry.
    Dopiero trzecia blaszka, metodą prób i błędów wyszła idealna.

  4. cudowne rogaliki says:

    Niesamowity przepis!!!!!! Mega prosty a rogaliki wymiatają

  5. Rzadko piekę ciasta, a już wypieki drożdżowe prawie wcale. Tym dziwniejsze było dla mnie to, że od dłuższego czasu „chodziła” za mną ochota na upieczenie rogalików drożdżowych. Nie wiem skąd się wzięła, bo nie mam cierpliwości do wygniatania ciasta lecz nie chciała odpuścić, więc skapitulowałam. :)
    Rogaliki zrobiłam według tego przepisu (zmieniłam tylko jedną rzecz – zamiast dodawać olej, użyłam 90 g masła) i nie żałuję – są puszyste, miękkie i bardzo smaczne.
    Część zrobiłam z jabłkiem, część z marmoladą (twardą – pamiętałam nauki babci, że taka jest najlepsza do nadziewania rogalików).
    Jeśli znów najdzie mnie ochota na rogaliki drożdżowe przepis już mam.
    Dziękuję i pozdrawiam.

    1. Ciesze się, że Pani posmakowały :)

  6. Rogaliki są przepyszne. Sprawdzony przepis. Zrobiłam z nadzieniem różanym i zniknęły w oka mgnieniu. Idealny pomysł na niedzielny smakołyk do kawki. Polecam!

  7. Zrobiłam rogaliki z marmoladą różaną. Są przepyszne. Proste w pr,ygotowaniu, w sam raz na niedzielne słodkości do popołudniowej kawki. Palce lizać, polecam.

    1. Dziękuję bardzo :)

  8. Zrobiłam z różą i z kremem czekolado- orzechowym. Wyszły bombowe! Super przepis!

  9. Niestety użyłam dżemu i z rogalików wypłynęło nadzienie 🙈

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x