Ciasto ze śliwkami na oleju o puszystej, wilgotnej i delikatnej konsystencji. Szybkie i proste w przygotowaniu.
Ciasto jest niezwykle łatwe i zajmie Ci dosłownie kilka minut. Najważniejszym punktem jest dobre ubicie jajek z cukrem. Powinny być jasne, puszyste i zostawiać smugę po miksowaniu przez kilka sekund.
Po dodaniu suchych składników do mokrych nie miksujemy zbyt długo, jedynie do połączenia. Im dłużej miksujesz tym ciasto będzie cięższe i twardsze.
Na wierzchu układamy śliwki lekko wciskając je w ciasto. Najlepsze śliwki to takie lekko twarde np. węgierki.
Cudowne ciasto z soczystymi śliwkami idealne w sezonie, kiedy mamy dostęp do świeżych owoców.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO ZE ŚLIWKAMI NA OLEJU
SKŁADNIKI:
- ok. 500 – 600 g śliwek np. węgierek
- 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 2 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
LUKIER
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 – 2 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Śliwki myjemy, kroimy na połówki i pozbywamy się pestek.
Jajka miksujemy razem z cukrem oraz szczyptą soli na jasną i puszystą masę (ok. 5 – 8 minut). Następnie dodajemy powoli po łyżce kwaśną śmietanę oraz niewielkim strumieniem wlewamy olej. Wprost do miski przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia i na niskich obrotach miksera mieszamy tylko do połączenia. Nie miksujemy zbyt długo, ponieważ ciasto będzie wtedy ciężkie. Wykładamy do formy i układamy połówki śliwek jedna obok drugiej rozcięciem do góry. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 40 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu lekko studzimy i polewamy wierzch lukrem cytrynowym.



Czy mozna dodac maslanki zamiast smietany?
Maślanka troszkę będzie za rzadka, wtedy nieco więcej mąki można dodać :)
Ciasto stare jak świat, moja mama robiła je jeszcze w PRL-u i ma je zapisane w swoim cennym kajeciku, ogólnie zwane jako „Jadą goście” bo jest mega szybkie.
Świetny przepis. Na pewno skorzystam ponownie. Ciasto wyrosło bez problemu, piekłam je 50min. Jest puszyste i wilgotne na czym mi zależało. Zrobiłam je z kruszonką, bo dla mnie śliwka i kruszonka, to nierozłączalne połączenie.
Dzięki za potwierdzenie, że z kruszonką można!
Jakie proporcje dla kruszonki do tego ciasta są potrzebne ? Również chętnie bym zrobiła właśnie z kruszonką
150 g mąki, 75 g masła i 100 g cukru :)