Znajdź swój przepis

Ciasto ze śliwkami na oleju

12 sierpnia, 2023

Ciasto ze śliwkami na oleju o puszystej, wilgotnej i delikatnej konsystencji. Szybkie i proste w przygotowaniu.

Ciasto jest niezwykle łatwe i zajmie Ci dosłownie kilka minut. Najważniejszym punktem jest dobre ubicie jajek z cukrem. Powinny być jasne, puszyste i zostawiać smugę po miksowaniu przez kilka sekund.

Po dodaniu suchych składników do mokrych nie miksujemy zbyt długo, jedynie do połączenia. Im dłużej miksujesz tym ciasto będzie cięższe i twardsze.

Na wierzchu układamy śliwki lekko wciskając je w ciasto. Najlepsze śliwki to takie lekko twarde np. węgierki.

Cudowne ciasto z soczystymi śliwkami idealne w sezonie, kiedy mamy dostęp do świeżych owoców.

REKLAMA:

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BEZĄ

KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

MUFFINKI ZE ŚLIWKAMI

ciasto ze śliwkami na oleju

CIASTO ZE ŚLIWKAMI NA OLEJU

SKŁADNIKI:

REKLAMA:
  • ok. 500 – 600 g śliwek np. węgierek
  • 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

LUKIER

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 – 2 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Śliwki myjemy, kroimy na połówki i pozbywamy się pestek.
Jajka miksujemy razem z cukrem oraz szczyptą soli na jasną i puszystą masę (ok. 5 – 8 minut). Następnie dodajemy powoli po łyżce kwaśną śmietanę oraz niewielkim strumieniem wlewamy olej. Wprost do miski przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia i na niskich obrotach miksera mieszamy tylko do połączenia. Nie miksujemy zbyt długo, ponieważ ciasto będzie wtedy ciężkie. Wykładamy do formy i układamy połówki śliwek jedna obok drugiej rozcięciem do góry. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 40 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu lekko studzimy i polewamy wierzch lukrem cytrynowym.

ciasto ze śliwkami
ciasto ze śliwkami na oleju
ciasto ze śliwkami na oleju

Dołącz do dyskusji

  1. Czy mozna dodac maslanki zamiast smietany?

    1. Maślanka troszkę będzie za rzadka, wtedy nieco więcej mąki można dodać :)

  2. Ciasto stare jak świat, moja mama robiła je jeszcze w PRL-u i ma je zapisane w swoim cennym kajeciku, ogólnie zwane jako „Jadą goście” bo jest mega szybkie.

  3. Świetny przepis. Na pewno skorzystam ponownie. Ciasto wyrosło bez problemu, piekłam je 50min. Jest puszyste i wilgotne na czym mi zależało. Zrobiłam je z kruszonką, bo dla mnie śliwka i kruszonka, to nierozłączalne połączenie.

    1. Dzięki za potwierdzenie, że z kruszonką można!

    2. Jakie proporcje dla kruszonki do tego ciasta są potrzebne ? Również chętnie bym zrobiła właśnie z kruszonką

    3. 150 g mąki, 75 g masła i 100 g cukru :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij