Znajdź swój przepis

Ciasto ze śliwkami na oleju

12 sierpnia, 2023

Ciasto ze śliwkami na oleju o puszystej, wilgotnej i delikatnej konsystencji. Szybkie i proste w przygotowaniu.

Ciasto jest niezwykle łatwe i zajmie Ci dosłownie kilka minut. Najważniejszym punktem jest dobre ubicie jajek z cukrem. Powinny być jasne, puszyste i zostawiać smugę po miksowaniu przez kilka sekund.

Po dodaniu suchych składników do mokrych nie miksujemy zbyt długo, jedynie do połączenia. Im dłużej miksujesz tym ciasto będzie cięższe i twardsze.

Na wierzchu układamy śliwki lekko wciskając je w ciasto. Najlepsze śliwki to takie lekko twarde np. węgierki.

Cudowne ciasto z soczystymi śliwkami idealne w sezonie, kiedy mamy dostęp do świeżych owoców.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BEZĄ

KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

MUFFINKI ZE ŚLIWKAMI

ciasto ze śliwkami na oleju

CIASTO ZE ŚLIWKAMI NA OLEJU

SKŁADNIKI:

  • ok. 500 – 600 g śliwek np. węgierek
  • 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

LUKIER

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 – 2 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Śliwki myjemy, kroimy na połówki i pozbywamy się pestek.
Jajka miksujemy razem z cukrem oraz szczyptą soli na jasną i puszystą masę (ok. 5 – 8 minut). Następnie dodajemy powoli po łyżce kwaśną śmietanę oraz niewielkim strumieniem wlewamy olej. Wprost do miski przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia i na niskich obrotach miksera mieszamy tylko do połączenia. Nie miksujemy zbyt długo, ponieważ ciasto będzie wtedy ciężkie. Wykładamy do formy i układamy połówki śliwek jedna obok drugiej rozcięciem do góry. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 40 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu lekko studzimy i polewamy wierzch lukrem cytrynowym.

ciasto ze śliwkami
ciasto ze śliwkami na oleju
ciasto ze śliwkami na oleju

Dołącz do dyskusji

  1. Ciasto stare jak świat, moja mama robiła je jeszcze w PRL-u i ma je zapisane w swoim cennym kajeciku, ogólnie zwane jako „Jadą goście” bo jest mega szybkie.

  2. Świetny przepis. Na pewno skorzystam ponownie. Ciasto wyrosło bez problemu, piekłam je 50min. Jest puszyste i wilgotne na czym mi zależało. Zrobiłam je z kruszonką, bo dla mnie śliwka i kruszonka, to nierozłączalne połączenie.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x