Znajdź swój przepis

Kruche ciasto ze śliwkami

29 sierpnia, 2018

Prosty przepis na kruche ciasto ze śliwkami oprószone cukrem pudrem. Duża ilość śliwek pomiędzy kruchym i delikatnym ciastem. Bardzo prosty deser, ale niesamowicie smaczny.

Kruche ciasto możesz wykonać nawet kilka dni wcześniej i zamrozić. Śliwki do ciasta natomiast mogą być dojrzałe lub lekko twarde. Nie dodawałabym już tych mocno miękkich, ponieważ będą się wylewamy i rozmiękczały ciasto.

Kruche ciasto ze śliwkami idealnie smakuje z cukrem pudrem lub gałką lodów waniliowych. Możesz podawać je jeszcze gorące prosto z piekarnika lub po wystudzeniu. Obie wersje ciasta są bardzo smaczne.

Przepis doskonały jeśli mamy nadmiar śliwek i nie mamy pomysły jak je wykorzystać. W tym przepisie dodajemy, aż kilo owców, ale równie dobrze możesz je zwiększyć nawet 1,5 kg.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy ze śliwkami.

kruche ciasto ze śliwkami

KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 2 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru np. brązowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 200 g masła lub margaryny, zimnej
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 1 kg śliwek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 5-6 łyżek cukru np. brązowego

DODATKOWO:

  • cukier puder do oprószenia

 * 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem oraz cynamonem. Dodajemy cukry, sól oraz kawałki zimnego masła. Szybko siekamy lub używamy malaksera. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy na około 2 godz. do zamrażarki.
Śliwki przekrawamy na pół i pozbywamy się pestek. Owoce mieszamy z mąką, cukrem i cynamonem.
Formę o wym. 25×35 cm lub nieco mniejszą wykładamy papierem do pieczenia. Ścieramy połowę ciasta zamrożonego i pieczemy w temp. 180 C przez około 20 min. Następnie układamy połówki śliwek rozcięciem do góry i ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez około 30-35 min. do zarumienienia wierzchu. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
kruche ciasto ze śliwkami kruche ciasto ze śliwkami kruche ciasto ze śliwkami kruche ciasto ze śliwkami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Ciasto wyszło fantastyczne 👍kruchutkie, rozpływające się w ustach 😋

  2. Lasiczka says:

    180 stopni góra-dół czy termoobieg?

    1. aneta Autor says:

      Góra – dół :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij