Znajdź swój przepis

Kruche ciasto ze śliwkami

29 sierpnia, 2018

Prosty przepis na kruche ciasto ze śliwkami oprószone cukrem pudrem. Duża ilość śliwek pomiędzy kruchym i delikatnym ciastem. Bardzo prosty deser, ale niesamowicie smaczny.

Kruche ciasto możesz wykonać nawet kilka dni wcześniej i zamrozić. Śliwki do ciasta natomiast mogą być dojrzałe lub lekko twarde. Nie dodawałabym już tych mocno miękkich, ponieważ będą się wylewamy i rozmiękczały ciasto.

Kruche ciasto ze śliwkami idealnie smakuje z cukrem pudrem lub gałką lodów waniliowych. Możesz podawać je jeszcze gorące prosto z piekarnika lub po wystudzeniu. Obie wersje ciasta są bardzo smaczne.

Przepis doskonały jeśli mamy nadmiar śliwek i nie mamy pomysły jak je wykorzystać. W tym przepisie dodajemy, aż kilo owców, ale równie dobrze możesz je zwiększyć nawet 1,5 kg.

REKLAMA:

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy ze śliwkami.

kruche ciasto ze śliwkami

KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 2 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru np. brązowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 200 g masła lub margaryny, zimnej
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 1 kg śliwek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 5-6 łyżek cukru np. brązowego

DODATKOWO:

REKLAMA:
  • cukier puder do oprószenia

 * 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem oraz cynamonem. Dodajemy cukry, sól oraz kawałki zimnego masła. Szybko siekamy lub używamy malaksera. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy na około 2 godz. do zamrażarki.
Śliwki przekrawamy na pół i pozbywamy się pestek. Owoce mieszamy z mąką, cukrem i cynamonem.
Formę o wym. 25×35 cm lub nieco mniejszą wykładamy papierem do pieczenia. Ścieramy połowę ciasta zamrożonego i pieczemy w temp. 180 C przez około 20 min. Następnie układamy połówki śliwek rozcięciem do góry i ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez około 30-35 min. do zarumienienia wierzchu. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
kruche ciasto ze śliwkami kruche ciasto ze śliwkami

kruche ciasto ze śliwkami kruche ciasto ze śliwkami

Dołącz do dyskusji

  1. Ciasto wyszło fantastyczne 👍kruchutkie, rozpływające się w ustach 😋

  2. Lasiczka says:

    180 stopni góra-dół czy termoobieg?

    1. aneta Autor says:

      Góra – dół :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij