Znajdź swój przepis

Tarta z jabłkami i bezą

8 sierpnia, 2018

Tarta z jabłkami i bezą to idealny przepis na szybki deser. W sezonie letnim możesz wykonać z antonówek, a poza nim z szarej renety. Kruche ciasto, warstwa jabłek i do tego słodka beza.

Kruche ciasto wcześniej podpiekamy, aby nie było zakalca pod warstwą jabłek. Ciasto jest kruche, leciutkie i wręcz rozpływa się w ustach.

Do nadzienia jabłkowego najlepiej użyć kwaśnych jabłek, ale jeśli nie masz akurat takich pod ręką po prostu nie dodawaj cukru.

Całość przykryta jest słodką bezą, która jest mięciutka jak pianka, natomiast na zewnątrz chrupiąca.

Tarta z jabłkami to całoroczny deser, który jest absolutnie hitem. Koniecznie wypróbuj w tej wersji.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.

tarta z jabłkami

TARTA Z JABŁKAMI I BEZĄ

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 200 g mąki tortowej
  • 130 g masła lub margaryny, zimnej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 żółtka, duże
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 1 kg jabłek, najlepiej kwaśnych
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka bułki tartej lub kaszki manny

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 3 białka, duże
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

* szklanka o pojemności 250 ml.

Formę na tartę o śr. 24 cm smarujemy lekko masłem i oprószamy bułką tarta lub kaszką manną. Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła, szybko siekamy nożem lub używamy malaksera. Na koniec dodajemy żółtka i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy na 30 min do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej na kształt formy. Zdejmujemy jedną część i nakładamy na formę, dociskając do dna i do brzegów foremki. Wkładamy ponownie do lodówki na 30 min, przykryte folią. Po tym czasie nakłuwamy całe ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 15 min do lekkiego zarumienienia.
Jabłka kroimy w dosyć dużą kosteczkę i przekładamy do rondelka o grubym dnie, wlewamy odrobinę wody. Skrapiamy sokiem z cytryny, wsypujemy cukier i dusimy, aż jabłka lekko się rozgotują, ale nie rozpadną. Na koniec mieszamy z bułką tartą lub kaszką manną.
Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną masę, pod koniec dodajemy po łyżce cukier. Następnie wsypujemy przesianą mąkę ziemniaczana oraz dodajemy sok. Jeszcze chwilę miksujemy.
Na podpieczony spód wykładamy jabłka, następnie bezę i pieczemy w temp. 180 C przez około 20 min, następnie obniżamy temp. 120 C i podpiekamy jeszcze przez 20 min.

tarta z jabłkami tarta z jabłkami tarta z jabłkami tarta z jabłkami tarta z jabłkami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Agnieszka says:

    Witam chciałabym się dowiedzieć jak przechowywać taką tartę z bezą czy w lodówce i czy w pojemniku zamknięta?

    1. aneta Autor says:

      W lodówce pod przykryciem :)

  2. Wyszła pyszna!

  3. Najlepszy przepis jaki miałam na tartę z jabłkami! :-) wyszło Przepyszne!! Cienki kruchy spód, nie maczysty bo aż z 3 jajek i tylko 200g mąki. Jablka jak jabłka, ale pianka bezowa duża mimo tylko 3 białek, czego się nie spodziewałam. Daje ciut mniej cukru niż w przepisie, choć pewnie jakby jabłka były bardzo kwaśne, byłoby idealnie z przepisu. Dziękuję za ten wspaniały przepis!

  4. Tarta jest tak prosta – że nawet ja dałam radę! Mega pyszota!

  5. Bardzo fajny przepis :) przekonałam się do zrobienia tarty :) nigdy mi nie wychodziły :) a tak jest idealna :] dziękuję jeszcze raz :)

  6. Czy w tym przepisie na bęze na pewno 2/3 szklanki cukru czy łyżki powinno być?

    1. aneta Autor says:

      szklanki :)

  7. Jak ustawić piekarnik? Czy pięć z termoobiegiem, czy bez?

    1. aneta Autor says:

      Bez termoobiegu ????

  8. Czy ciasto powinno się studzić w zamkniętym piekarniku, czy można je wyjąć normalnie?

    1. aneta Autor says:

      możesz i tak i tak :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x