W sezonie na jabłka ciasto kostka jabłkowa będzie pysznym rozwiązaniem na deser. Leciutki biszkopt, warstwa z mnóstwem jabłek, krem śmietankowy i herbatniki zatopione w lukrze cytrynowym.
Ciasto wykonywałam już w kilku wersjach i zawsze się udaje i smakuje. Tutaj w wersji z jabłkami, u mnie połączenie słodkich jabłek, które szybko się rozgotowały z kwaśnymi antonówkami.
Ciasto jest bardzo proste i poza biszkoptem, który możesz przygotować wcześniej resztę warstw ciasta wykonasz błyskawicznie.
Biszkopt jest lekki i puszysty, możesz go dodatkowo nasączyć np. wodą z cukrem i cytryną. Warstwa jabłkowa jest słodka, cytrynowa z wyczuwalnymi kawałeczkami kwaśnych jabłek, które sprawiają, że masa nie jest mdła.
Do tego krem śmietankowy leciutki jak chmurka, herbatniki i lukier.
Ciasto kostka jabłkowa to jedno z moich ulubionych ciast z jabłkami, ale ja nie jestem obiektywna bo uwielbiam każde, które w ma dużą ilość jabłek.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciastka z jabłkami.
CIASTO KOSTKA JABŁKOWA
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 4 jajka, temp pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki oleju
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ JABŁKOWĄ:
- 1 kg jabłek, najlepiej antonówki lub szarej renety
- 3/4 szklanki cukru brązowego
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 3/4 szklanki wody
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 700 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny **
- 1/3 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:
- paczka herbatników maślanych
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1-2 łyżki wody
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
** żelatynę możesz zastąpić mascarpone zmniejszając ilość kremówki lub dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody galaretkę przeźroczystą
Formę o wym. 25×35 lub nieco mniejszą wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie po łyżce dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Na koniec zmniejszamy obroty miksera i wlewamy niewielkim strumieniem olej. Za pomocą dużej łyżki drewnianej lub szpatułki w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy. Pieczemy w temp. 170 C przez około 25-30 min. do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu biszkopt możesz opcjonalnie nawilżyć wodą z cukrem i sokiem z cytryny.
Jabłka kroimy w kostkę, niektóre kawałki mogą być większe. Dodajemy odrobinę wody, cukier, sok z cytryny oraz cynamon i dusimy, aż niektóre jabłka się rozpadną i będą miękkie. Proszek budyniowy przesiewamy do szklanki z wodą i mieszamy do rozpuszczenia. Wlewamy do jabłek i mieszamy. Masa po ostygnięciu powinna zgęstnieć. Wykładamy na biszkopt.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (nie wrzącej) i mieszamy do rozpuszczenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz ostudzoną żelatynę. Przekładamy na masę z jabłek i układamy na niej herbatniki jeden obok drugiego.
Cukier puder przesiewamy dodajemy sok z cytryny i wodę. Mieszamy, aż powstanie gęsty i zarazem lekko płynny lukier. Jeśli jest za gęsty można go rozrzedzić sokiem lub wodą. Smarujemy każdy biszkopt i wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc.
400ml smietanki i 250g mascarpone to będą dobre proporcje? :)
tak :)
Czy ciepłą masę jabłkową wykładamy na biszkopt czy czekamy do przestygnięcia?