Prosta babka marmurkowa z wiśniami i polewą czekoladową. Ciasto jest podobne w konsystencji do babki piaskowej. Lekka, wilgotna i kakaowa. Sprawdzi się na święta wielkanocne.
Babkę możesz wykonać nie tylko z wiśniami, mogą być również maliny lub borówki. Owoce nie mogą puszczać zbyt dużo soku podczas pieczenia.
Babka marmurkowa swoją piaskową konsystencję zawdzięcza dodaniu mąki ziemniaczanej, która sprawia, że ciasto jest o wiele delikatniejsze.
Babka marmurkowa podczas pieczenia sama przybiera takie kolory i lekko się miesza. Natomiast przed pieczeniem możesz wymieszać lekko widelcem, aby wzorek był bardziej przeplatany.
Babka marmurkowa z wiśniami jest przepyszna z rumowym zapachem.
Wiśnie fajnie smakują w kakaowym cieście, natomiast polewa dodatkowo wzmacnia smak.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki wielkanocne.
BABKA MARMURKOWA Z WIŚNIAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 230 g masła lub margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 5 jajek
- 3 łyżki oleju np. rzepakowego
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/2 łyżeczki ekstraktu rumowego
- 1 łyżka kakao
- ok. 200 g wiśni, świeżych lub mrożonych
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- 30 g mlecznej czekolady
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Formę na babkę z kominem smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem. Miękkie masło miksujemy razem z cukrami na tzw. puch. Następnie dodajemy po jednym jajku oraz olej i miksujemy tylko do połączenia. W trzech porcjach dodajemy przesiane składniki i miksujemy do połączenia. Gotowe ciasto dzielimy na dwie porcje. Do jednej dodajemy przesiane kakao i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy wiśnie (mrożonych nie rozmrażamy) i delikatnie mieszamy łyżką. Jasną część wykładamy do wcześniej przygotowanej formy i następnie ciemną część (można lekko przemieszać widelcem). Pieczemy w temp. 160 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu babkę studzimy w formie i wyjmujemy jak będzie już prawie zimna.
Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i dokładnie mieszamy, aż powstanie dosyć gęsty lukier. Polewamy wierzch babki i zostawiamy do stężenia.
Zakalec…składniki o temperaturze pokojowej, mieszanie tylko do połączenia składników….co może być przyczyną? Mrożone wiśnie?
nie sadze ;/
Mam pomysł aby dodać wiśnie z nalewki
Aaaaa za dużo tych nowych przepisów ;) nie wiem już co na Święta przygotować ;)