Prosta babka marmurkowa z wiśniami i polewą czekoladową. Ciasto jest podobne w konsystencji do babki piaskowej. Lekka, wilgotna i kakaowa. Sprawdzi się na święta wielkanocne.
Babkę możesz wykonać nie tylko z wiśniami, mogą być również maliny lub borówki. Owoce nie mogą puszczać zbyt dużo soku podczas pieczenia.
Babka marmurkowa swoją piaskową konsystencję zawdzięcza dodaniu mąki ziemniaczanej, która sprawia, że ciasto jest o wiele delikatniejsze.
Babka marmurkowa podczas pieczenia sama przybiera takie kolory i lekko się miesza. Natomiast przed pieczeniem możesz wymieszać lekko widelcem, aby wzorek był bardziej przeplatany.
Babka marmurkowa z wiśniami jest przepyszna z rumowym zapachem.
Wiśnie fajnie smakują w kakaowym cieście, natomiast polewa dodatkowo wzmacnia smak.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki wielkanocne.
BABKA MARMURKOWA Z WIŚNIAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 230 g masła lub margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 5 jajek
- 3 łyżki oleju np. rzepakowego
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/2 łyżeczki ekstraktu rumowego
- 1 łyżka kakao
- ok. 200 g wiśni, świeżych lub mrożonych
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- 30 g mlecznej czekolady
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Formę
na
babkę
z
kominem
smarujemy
masłem
i
oprószamy
bułką
tartą
lub
kaszką
manną.
Mąki
przesiewamy
razem
z
proszkiem.
Miękkie
masło
miksujemy
razem
z
cukrami
na
tzw.
puch.
Następnie
dodajemy
po
jednym
jajku
oraz
olej
i
miksujemy
tylko
do
połączenia.
W
trzech
porcjach
dodajemy
przesiane
składniki
i
miksujemy
do
połączenia.
Gotowe
ciasto
dzielimy
na
dwie
porcje.
Do
jednej
dodajemy
przesiane
kakao
i
ponownie
miksujemy.
Na
koniec
dodajemy
wiśnie
(mrożonych
nie
rozmrażamy)
i
delikatnie
mieszamy
łyżką.
Jasną
część
wykładamy
do
wcześniej
przygotowanej
formy
i
następnie
ciemną
część
(można
lekko
przemieszać
widelcem).
Pieczemy
w
temp.
160
C
przez
około
50-60
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Po
upieczeniu
babkę
studzimy
w
formie
i
wyjmujemy
jak
będzie
już
prawie
zimna.
Kremówkę
mocno
podgrzewamy,
następnie
dodajemy
kawałki
czekolady
i
dokładnie
mieszamy,
aż
powstanie
dosyć
gęsty
lukier.
Polewamy
wierzch
babki
i
zostawiamy
do
stężenia.
Komentarze
Zakalec…składniki o temperaturze pokojowej, mieszanie tylko do połączenia składników….co może być przyczyną? Mrożone wiśnie?
nie sadze ;/
Mam pomysł aby dodać wiśnie z nalewki
Aaaaa za dużo tych nowych przepisów
nie wiem już co na Święta przygotować