Znamy już serniki na zimno z serem, serkami homogenizowanymi lub jogurtem. Natomiast ja w kuchni uwielbiam przede wszystkim testować i poznawać nowe przepisy. Sernik na piankach marshmallow jest niesamowicie delikatny i kremowy. Masa nie jest ciężka jak to bywa w przypadku serników na bazie białego sera. Gotując masę dodajcie tyle cukru ile lubicie, ja wykonałam wersję, która nie jest bardzo słodka. Doskonale uwydatni smak dodana laska wanilii lub ekstrakt. Jedynym minusem sernika na zimno w lato jest problem z jego przewożeniem. Ubolewam nad tym, bo nie raz chciałam sprezentować kawałek znajomym. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA SPÓD CIASTA:
- 3 szklanki zmielonych herbatników
- 1/2 szklanki roztopionego masła
SKŁADNIKI NA MASĘ MARSHMALLOW:
- 2 szklanki pianek marshmallow ( ok. 70 g )
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki śmietanki 30 %
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
SKŁADNIKI NA GALARETKĘ:
- 1 galaretka truskawkowa
- 450 ml wrzącej wody
DODATKOWO:
- ok. 100 g truskawek, pokrojonych w plasterki
Zmielone herbatniki łączymy z roztopionym masłem i wykładamy na dno tortownicy o śr. 24 cm. Dociskamy, aby utworzyć równomierną bazę. Wszystkie składniki na masę przekładamy do garnuszka i gotujemy na małym ogniu, aż rozpuści się żelatyna. Studzimy i wkładamy do lodówki do lekkiego zgęstnienia. Schłodzoną masę wylewamy na spód z herbatników. Na prawie stężałą masę wykładamy plasterki truskawek. Galaretkę rozpuszczamy we wrzącej wodzie, studzimy i czekamy, aż zacznie gęstnieć. Tężejąca delikatnie wylewamy na masę marshmallow i ponownie wkładamy do lodówki na min. kilka godzin. Smacznego.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na sernik na zimno ( bez pieczenia ).