Ciasto 3 bit to jedno z prostszych i słodszych deserów. Ciasto składa się z kilku warstw : kajmakowej, budyniowej i bitej śmietany. Pomiędzy nimi układamy herbatniki, które z czasem miękną i super komponują się z całością. Ciasto zawiera w sobie bardzo słodką masę krówkową i chyba dzięki niej zyskało taką popularność. Bez pieczenia i to duży plus tego deseru szczególnie latem. Ciasto 3 bit jest idealne dla osób, które rozpoczyna przygodę z pieczeniem ciast.
Przepis jest niezwykle prosty i każdy sobie z nim poradzi. Łączenie budyniu z masłem zastąpiłam opcją rozpuszczenia masła z mlekiem. Nie ma możliwości, że masa może nam podczas łączenia się zważyć. Sama tez nie lubię tego momentu, ponieważ nie zawsze mi wychodzi zrobić perfekcyjny krem. Czasami warto zastąpić ten etap szybszym rozwiązaniem.
Ciasto 3 bit koniecznie musi być przez kilka godzin schłodzone. Przede wszystkim herbatniki muszą zmięknąć, ale także warstwa z budyniu musi być schłodzona i zgęstnieć, a masa śmietankowa stężeć.
Warto ciasto posypać startą gorzką czekoladą lub posypka czekoladową. Wyłączam tutaj mleczną czekoladę, ponieważ nie chcemy dodatkowo słodkiego smaku. Kajmak i tak jest wystarczająco słodki.
Za tym ciastem przepadają dzieci, ale także wszyscy, którzy uwielbiają ciasta z kremem. Ciasto 3 bit to zawsze dobry pomysł na szybki i pyszny deser. Polecam szczególnie z domowym budyniem, które smakuje zupełnie inaczej niż ten z proszku.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepis na ciasta bez pieczenia.
CIASTO 3 BIT
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:
- 750 ml mleka
- 120 g cukru
- 3 żółtka
- 40 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenek z laski wanilii
- szczypta soli
- 130 g masła
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- 2 pełne łyżki cukru pudru
DODATKOWO:
- 2 duże paczki herbatników, maślanych
- 1 puszka masy kajmakowej
- posypka czekoladowa lub starta gorzka czekolada
* Domowy budyń możesz zastąpić gotowym. Zagotuj 500 ml mleka, dodaj cukier i masło, rozpuść. W 250 ml zimnego mleka rozpuść proszek budyniowy (80 g), dodaj do gorącego mleka. Mieszając masę gotuj, aż zgęstnieje.
Formę
o
wym.
24×24
cm
lekko
smarujemy
masłem
i
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Układamy
jeden
przy
drugim
herbatniki.
Masę
kajmakową
wkładamy
do
garnuszka
z
gorąca
woda
i
zostawiamy
na
kilka
minut,
aż
masa
zacznie
być
bardziej
płynna.
Wykładamy
powoli
na
herbatniki,
wyrównujemy.
Układamy
kolejną
warstwę
ciastek.
Na
czas
przygotowania
budyniu
wkładamy
do
lodówki.
500
mleka
zagotowujemy
razem
z
cukrem
i
masłem.
250
ml
mleka
mieszamy
z
żółtkami,
przesianymi
mąkami,
solą
i
wanilią.
Dodajemy
niewielką
ilość
gorącego
mleka
do
zimnego
i
mieszamy.
Następnie
wlewamy
całość
i
ponownie
mieszamy.
Przelewamy
do
garnuszka
i
gotujemy
na
średnim
ogniu,
cały
czas
mieszając
do
dosyć
mocnego
zgęstnienia
masy.
Wylewamy
gorący
budyń
na
herbatniki
i
na
wierzch
układamy
kolejną
warstwę
ciastek.
Zostawiamy
do
wystudzenia.
Żelatynę
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie,
studzimy.
Kremówkę
ubijamy
na
sztywno.
Cały
czas
miksując
dodajemy
przesiany
cukier
puder
i
powoli
wlewamy
ostudzoną
żelatynę.
Wykładamy
na
ciasto
i
wyrównujemy.
Wkładamy
do
lodówki
na
min.
kilka
godzin
lub
całą
noc.
Przed
podaniem
obsypujemy
czekoladą.
Komentarze
dzień dobry,


jestem Daniela z Rumunii, pozdrawiam stąd!
jestem fanem twojej strony z jedzeniem … uwielbiam twoją stronę z wszelkimi przepisami i zdjęciami … śledzę twoją stronę od 3 lat … to była „miłość z pierwszej strony”
i odkryłem przepisy kulinarne i niesamowite zdjęcia …
niestety strona nie jest przetłumaczona na angielski, a teraz korzystam z Tłumacza Google, aby z tobą porozmawiać i przeczytać twoje przepisy (przepyszne) :))
, a także przypiąłem do mojego konta na Pinterest (mając 1838 obserwujących) każdy z twoich przepisów …
Nadal mam pytanie: co oznacza przepis na ciasto „Bit 3 Bit”, dlaczego tak się nazywa?
Z wielką miłością i szacunkiem dla twojego fana, Danieli
P.S. może możesz umieścić tłumaczenie na angielski poniżej na stronie
dzięki czemu możesz stać się jednym z najpiękniejszych i najbardziej cenionych witryn na świecie
Proponuję ci, ponieważ obserwuję najpiękniejsze witryny z jedzeniem na całym świecie … jeśli chcesz, mogę wysłać Ci linki do nich
p.s.s. : Do tej pory odwiedziłem co najmniej 5000 i wybrałem najlepsze
tak dalej, a może nawet piękniej, bo zawsze jest miejsce na lepsze, bądź najlepszy!
wyraźnie masz bardzo dużą szansę!
i życzę wam zdrowia, szczęścia i szczęścia
Twój na zawsze
Daniela
Czy zamiast masła może być margaryna?
Lepiej nie zmieniac
O ile trzeba zwiększyć proporcje chcąc zrobić ciasto na klasycznej wielkości brytfance?
Jeśli standardowa forma ma 35×45 cm to możesz zwiększyć nawet o połowę będzie wyższe.
To ciasto to mistrzostwo!

Robię ciasto z tego przepisu na każdą okazję
Robi się szybko….a jak smakuje….mniam..
W zależności od okazji modyfikuję…a to inna posypka, zamiast masy kajmakowej – nutella lub budyń z dodatkiem kakao i ekstraktu z czekolady- zamiast ekstraktu waniliowego.
To wersja świąteczna: z kakao i śnieżynkami
Śnieżynki proponuję posypać wcześniej…zrobią się mięciutkie ale nadal pięknie wyglądają…
małe cudo
pozdrawiam